Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kétszázhúsz építőtelket alakítanak ki Ágfalván

Nagyszabású fejlődés elé néz Ágfalva: az új rendezési terv alapján még ebben a hónapban belterületbe vonnak harminc- hektárnyi területet. Kétszázhúsz ingatlannal bővül a falu.
Másfél éve kezdődött, s úgy tűnik, e hónapban be is fejeződik az 1967 lelket számláló Ágfalva egyik nagy jelentőségű projektje: összesen harminc hektár területet vonnak belterületbe a Lépesfalva és Határőr út közötti, a Vadon-lovasklub mögötti, valamint a Panoráma és a Liget utca közötti úgynevezett Magyar-földek területéből. Ezáltal kétszázhúsz építőtelek kialakítása válik lehetővé, s így a település lakossága a közeli években mintegy hatszáz fővel gyarapodhat. A falunak mindez az évenkénti állami fejkvótában hozhat pluszpénzt, több mint húszmillió forintot.
– Másfél éve, hogy a képviselő-testület megalkotta a falu fejlődésére vonatkozó koncepciót. A helybéliek többsége üdvözölte a döntést, majd nyolc hónappal ezelőtt elkészíttettük a rendezési tervet is – foglalta össze a történéseket Gaál István polgármester. – A szakhatósági véleményeztetés után újra lakossági fórumot tartottunk, s az ott felvetődő javaslatokat felhasználva, átdolgoztuk a rendezési tervet. A hatóságok újbóli bevonását követően, idén januárban lezárhattuk a munkát, a dokumentumot pedig törvényességi ellenőrzésre elküldtük a megyei közigazgatási hivatalnak.
Százhúsz ingatlan esetében már korábban megkapták a hivatalos jóváhagyást: ott lezajlottak a telekkimérések, kijelölték a közutakat és kialakították a közműveket. A telkek bruttó ára négyzetméterenként 7–7,5 ezer forint. Az ingatlanok túlnyomó része 800 négyzetméteres, de akad 2000 négyzetméteres is. A közművesítés és az utak költségét az ingatlantulajdonosok állták, ők építkeznek vagy éppen továbbadják a komplett építőtelkeket. Az utak fenntartása ugyanakkor az önkormányzat feladata lesz.
– Ágfalván évente 10–15 ház épült, ez a szám remélhetőleg igen gyorsan megsokszorozódik – utalt reményeikre a polgármester. – A leendő új belterületeken eddig már negyven házat láthatunk félkész vagy befejezéshez közeli stádiumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom