Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Kétszer is bejelzett a sugárkapu Letenyénél

Továbbmehetett a sugárjelzés miatt megállított két teherjármű.
Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) mérése a háttérsugárzástól csak minimális eltérést mutatott ki szerdán annál a két teherjárműnél, amelyet a sugárkapuk jelzése miatt állítottak félre a letenyei határátkelőn - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Márfi Gábor közölte: a Horvátországból érkező és Oroszországba tartó, transzformátorokat szállító két nyerges vontatót szerda este továbbengedték.

Az OSSKI vizsgálatára azért volt szükség, mert napközben a két teherjármű áthaladásakor is jelzett a sugárkapu a letenyei határátkelőn.

Az első nyerges vontató szerda délelőtt érkezett a horvát-magyar határátkelőhöz. Miután a jármű áthaladásakor a sugárkapu jelzett, a helyszínre vonult a zalai katasztrófavédelem mobil laborja.

A mérések elvégzése után a határon lévő állandó, illetve a katasztrófavédelem által felállított sugárzásmérő műszer újból jelzett, ezért indultak el az OSSKI szakemberei is további vizsgálatok elvégzésére.

A katasztrófavédelem műszeres vizsgálatai idején érkezett a második, szintén transzformátorokat szállító jármű, és miután annál szintén jelzést adott a határátkelőn telepített sugárzásmérő, a hatóságok mindkét járműszerelvényt félreállították.

Az OSSKI szakembereinek részletes mérései a háttérsugárzás ingadozását figyelembe véve minimális eltérést mutattak ki, így a kamionokat továbbengedték.

Korábban írtuk:

Két teherjármű áthaladásakor is jelzett a sugárkapu a letenyei határátkelőn, a katasztrófavédelem mérései után sugárbiológiai szakembereket várnak a határra - közölte honlapján szerdán a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Horvátországból Oroszországba transzformátorokat szállító első nyerges vontató szerda délelőtt érkezett a horvát-magyar határátkelőhöz. A jármű áthaladásakor a sugárkapu jelzett, ezért a helyszínre vonult a zalai katasztrófavédelem mobil laborja.

A mérések elvégzése után újból jelzett a sugárzásmérő műszer, ezért az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet szakemberei is elindultak a helyszínre további vizsgálatok elvégzésére.

A katasztrófavédelem közölte azt is: a műszeres vizsgálatok idején még egy, szintén transzformátorokat szállító jármű érkezett a határra, ennél szintén jelzést adott a határátkelőn telepített sugárzásmérő.

A hatóságok mindkét járműszerelvényt félreállították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten meghaltak egy balesetben a 25-ösön

Két autó ütközött össze Kerecsend és Eger között. Két súlyos sérült is van. Tovább olvasom