Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Kétszintű csomópont épült Veszprémnél

Veszprém - Elkészült a 8-as és a 72-es főút kereszteződésében kialakított kétszintű csomópont Veszprémnél, döntően az Európai Unió támogatásával - közölte a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. hétfőn az MTI-vel.
A támogatás összege több mint bruttó 1,3 milliárd forint, ebből 85 százalékot biztosított az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), 15 százalék a hazai forrás a Közlekedés Operatív Programból(KÖZOP).

A közlemény szerint a műszaki átadás november végén kezdődik.

A NIF közlése szerint a kivitelező a csomópont közelében egy kilométeren elvégezte a 8-as főút megerősítését 11,5 tonnás tengelysúlyra, új burkolatot készített a szakaszon, és szalagkorlátot telepített a két pálya közé.

Az autósok a 8-as és 72-es főút átalakított csomópontját és a fölötte átívelő több mint 30 méteres hidat, valamint az egy kilométer hosszon felújított 8-as főutat már szeptember óta használhatják-áll a közleményben.

Bár az eredetileg nem tervezett régészeti feltárás némiképp hátráltatta az építkezést, az öt hónappal későbbre módosított határidőre elkészült a csomópont átépítése-az eredeti kivitelezési határidő július 15-e volt. A kivitelezés során az építési területen Árpád-kori települést és avar kori temetőt fedeztek fel a régészek, de a májusban megkezdett feltárások fokozatos lezárása után szakaszosan visszaengedték a kivitelezőt a munkaterületre.

A kereszteződés külön szintű csomóponttá átépítése Veszprém előtt a 8-as főúton része annak a projektsorozatnak, amelyben megújul és kiegészül a 8-as főút kétszer két sávos szakasza Székesfehérvár és Veszprém között, illetve rövidebb és biztonságosabb összeköttetés létesül a 71-es számú út Balatonkenesét és Balatonfűzfőt elkerülő szakasza, valamint a Veszprémet Győrrel összekötő 82-es főút között- közölte a beruházó.

A beruházássorozat megvalósulása után megújul a 72-es főút Balatonfűzfőtől a 8-as útig, megszűnik a balesetveszély a 8-72-es főutak kereszteződésében, és az észak–déli forgalom elkerüli Gyulafirátótot, így nem kell többé behajtani a veszprémi körgyűrűig.

A beruházást nyílt közbeszerzési eljáráson a Colas Építő Zrt. nyerte el, de időközben jogutódja, a Colas Út Zrt. lett a kivitelező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fügeültetvényt telepítettek Zalában

Tormafölde - A Zala megyei Tormafölde határában héthektáros területen telepítette Közép-Európa első… Tovább olvasom