Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Kettős állampolgárság: a szlovákok célja a megfélemlítés

Ján Slotát Robert Fico is követi: támadják a magyar kormány kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetét. A korábbi pengeváltások arra engednek következtetni, ügyünkben az EU most sem fog állást foglalni.
Robert Fico újabb kirohanásával rombolja az amúgy sem rózsás magyar-szlovák kapcsolatokat. Fico szerint Szlovákiában még a magyar parlament döntése előtt meg kellene változtatni a hatályos törvényeket olyan értelemben, hogy az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, veszítse el a szlovákot – írta még vasárnap az MTI.

A szlovák kormányfő az állami tévé műsorában kifejtette: „ez lenne a legmegfelelőbb válasz" a magyar kormány terveire. A szlovákok a tavaly szeptemberi nyelvtörvényt követően a magyarellenesség újabb szakaszába léptek. A Political Capital elemzője szerint a júniusi szlovák választások közeledte egyre inkább feltüzeli a pártokat. Juhász Attila szerint a szlovákok szembemennek az európai tendenciával – ugyanis Európa-szerte egyre elfogadottabb a kettős állampolgárság. Kifejtette: a nemzetközi jog alapján belügynek tekintik, hogy az országok kinek és mikor adnak állampolgárságot. Igaz, ebből nem következik az, hogy a magyar félnek nem kell egyeztetnie az érintett országok kormányaival, a határon túli magyarok ugyanis csak akkor tudnak majd élni a bevezetendő kedvezménnyel, ha azt az érintett államok nem akadályozzák meg azt.


Nagyobb térképre váltás

Szlovákia közép-európai állam a Kárpát-medence északi részén. Nyugatról Csehország  és Ausztria, délről Magyarország, keletről Ukrajna, északról pedig Lengyelország határolja. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Pozsony. 2004. május 1-je óta az Európai Unió tagja, 2009. január 1-jén csatlakozott az eurózónához.

Az elemező a delmagyar.hu-nak elmondta, Románia a moldáviai románoknak adott állampolgárságot, a szerbek és horvátok között is elismert a kettős állampolgárság intézménye. A rendelkező törvényt a parlament a tervek szerint 2010. augusztus 20-án fogadja el, 2011. január elsején lép életbe. – Számításaink szerint 2011. közepén kaphat az első felvidéki szlovák–magyar kettős állampolgárságot – mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője. A törvénnyel kapcsolatban kifejtette: a dokumentumot kérelmezni kell, az ügyintézés elvileg 3 hónap, de a gyakorlatban lehet több is.

A mostani szlovák kirohanásnak az is célja, hogy elbizonytalanítsa, megfélemlítse a felvidékieket – ne igényeljenek magyar állampolgárságot. A választójoggal kapcsolatban Juhász elmondta: a törvény a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak teszi lehetővé azt, hogy a hazai választásokon szavazzanak.

Robert FICO szlovák miniszterelnök (b) és Robert KALINÁK szlovák belügyminiszter megérkezik a szlovák kormány rendkívüli ülésére Pozsonyban 2010. május 14-én. A szlovák kabinet a szomszédos országokba
Robert Fico szlovák miniszterelnök (b) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter megérkezik a szlovák kormány rendkívüli ülésére Pozsonyban 2010. május 14-én. A szlovák kabinet a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő magyar állampolgársági törvény módosításának várható hatásairól tanácskozik. Fotó: MTI/TASR/Tomas Halasz

– Robert Fico szeretne megszabadulni jelenlegi koalíciós partnerétől, Ján Slotától – annak választóit viszont magához csábítaná: ezért is került elő újra a „magyar kártya". Minden szlovák párt retorikájában megjelent a magyarellenesség, csak a hangsúly eltérő – jegyezte meg Juhász. A mostani eset felfújása segít a korábbi nyelvtörvényről kialakult vita elfedésében is, bár az elemező szerint a két ország marakodása egyre kínosabb az uniós színtéren.

Malina Hedvig, Dunaszerdahelyi focihuligánok, nyelvtörvény, Sólyom László kitiltása

 
A magyar–szlovák ellentétet tovább fokozta Malina Hedvig (képünkön) megverése, a dunaszerdahelyi focimeccsen kialakult botrány tisztázatlansága és a tavaly szeptemberi nyelvtörvény bevezetése is. A helyzetet csak tetézte, amikor Sólyom László köztárasági elnököt nem engedték be Szlovákiába.

A folyamatos feszültség bizonytalan politikai helyzetet teremt. A befektetőkért való küzdelemben – ami a válságból való kilábalást is segíthetné – mindkét ország versenyhátrányba kerül a környező, egymással békében élő államokkal szemben.
Juhász Attila szerint a szlovákok könnyen egyedül maradhatnak álláspontjukkal: ugyanis egyelőre sem Románia, sem Szerbia – de még a kettős állampolgárság intézményét nem alkalmazó Ukrajna – sem tiltakozik a magyar lépés ellen.

A szlovákok által „nemzetbiztonsági" kockázatot jelentő törtvénnyel kapcsolatban megtudtuk, a német–horvát kettős állampolgárokról a német hatóságok folyamatos tájékoztatást kérnek horvát kollégáiktól, de semmilyen szankciót nem alkalmaznak a horvát–német állampolgárokkal szemben. Ebből következően az járható út lehet, hogy a magyar hatóságok átadják a kettős állampolgárságot igénylők névsorát a szlovák kollégáknak.

Ukrajna jogilag nem ismeri a kettős állampolgárságot, de semmilyen lépést nem tesz az orosz állampolgársággal is rendelkező ukránok ellen.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Túróvarázs 2010. május 20. 18:01
  „Ha valaki el akarja olvasni a "Nagy Szlovák Történelemkönyvet", annak átküldöm sms-ben...”
 • 30. Dragan 2010. május 20. 15:09
  „Nagyon ide vag :)

  http://www.youtube.com/watch?v=PMum1079kLc&feature=player_embedded”
 • 29. Mignon 2010. május 20. 15:06
  „Mi?

  Kettös allampolgarsag...?

  Hogy be ne kakiljak!!

  En, 3 (!)-as allampolgar vagyok:

  amerikai, nemet es magyar!!

  Pitianer kezdök vagytok...!

  :)))))”
 • 28. Mignon 2010. május 20. 14:57
  „Aza <moderálva> ujsagiro, aki ezt a cikket irta,
  miert nem vallalja a sajat nevet...?”
 • 27. Besenyő_Pistabácsi 2010. május 20. 14:31
  „Nekem sikerült már kiolvasnom a nagy szlovák történelem könyvet egy könnyítés alkalmával a WC-n ülve! A könyv tartalma semmiben sem tért el a csésze tartalmától!”
 • 26. N.P. 2010. május 20. 14:25
  „rudi 2010.05.20. 13:59

  És csak mi, egyedül mi vagyunk az egyetlen talpig becsületes, patyolattiszta nemzet!
  Semmi Újvidék... semmi kitelepítés...

  Fico egyébiránt nyalaj------”
 • 25. Kreatív 2010. május 20. 14:10
  „Én azért találtam egy apró, pozitív változást.

  Lőcse fölött a Mária-hegy ezer éve búcsújáró hely.
  Ott a régi templomok helyén, közadakozásbó 1914-re megépült a jelenlegi gyönyörű templom.
  Ma már bazilika minor. http://www.bucsujaras.hu/locse/index.html

  Három éve a Slovaki.travel magyar nyelvű honlapján azt olvastam, hogy ez a
  templom 1924-ben épült -trianon után-.
  Levélben kértem, hogy helyesbítsék az építés dátumát.
  Ez sokáig nem történt meg.
  Most odakattintva viszont azt tapasztaltam, hogy a helyesbítés ugyan nem történt
  meg, viszont törölték azt a fejezetet: http://www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=4&idp=25227

  Közeledünk?:)))”
 • 24. rudi 2010. május 20. 13:59
  „Európa beveszi a meséiket, mert ők éppúgy bűnösek mint ezek a ....szlovákok. román, szerb, szlovák, <moderálva...> egész Magyarországot szét akarták cincálni Trianonban, de aki mindezt hagyta is az nem volt más mint Anglia és Franciaország.”
 • 23. rudi 2010. május 20. 13:52
  „A Szlovákok menjenek a <moderálva...> Ellopták tőlünk a felvidéket, és a helyett hogy meghúznák magukat, még ők jönnek az erdő felől. Nagyon utálom őket ......”
 • 22. Falcao 2010. május 20. 13:48
  „<moderálva> ezek a szlotákok.”
 • 21. franzvon 2010. május 20. 13:01
  „Ha a felvidéki magyarok megkapják a magyar állampolgárságot, a Ficóék meg elveszik tőlük a szlovák állampolgárságot, akkor a Felvidék újra tele lesz magyar állampolgárságú magyarral.
  Nem is olyan rossz ötlet-csak így tovább...”
 • 20. madártej 2010. május 20. 12:51
  „Logi, <moderálva> Ki tárgyalt nem is oly régen a géppityukkal felszerelt konvojban ide hajtató Ficóval? Én asszem a Gordonkátok volt. Mire mentek vele? Le se köpték a szlovákok, amit akkor aláírtak. Most Orbán csak egyet kacsintott, hogy majd így lesz ez fiúk ezután,nem oda Buda- már össze-vissza szaladoznak, mint a mérgezett egér! Ez a helyes magyar külpolitika, az igazságtalanságot az igazsággal kell helyre köszörülni, nem a még mélyebb benyalásokkal, mint a komcsik szokták!”
 • 19. Dragan 2010. május 20. 12:38
  „"Miután Robert Fico meghirdette az ,,okos historizmus" koncepcióját, a szlovák történelemkönyveket egyre gyorsabb ütemben írták újra, és egyre inkább a nemzeti büszkeség szellemében [1][2] , Ez Krekovič, Mannová és Krekovičováare szerint semmi más, mint a történelem hamisítása."

  "Az ilyen új találmányok például Nagy-Morvaország, mint a ,,(ős)-szlovák" állam, vagy az ,,ős-szlovák" kifejezés maga,[2] sok olyan ,,hagyománynak" a felelevenítésével együtt, amelyek valójában nem is léteztek, vagy nem szlovákok voltak azelőtt.[2] A koncepció kritikát kapott Szlovákiában is, ahol rámutattak, hogy a proto-szlovák, azaz az ős-szlovák kifejezés nem található meg semmilyen komoly kiadványban, egyszerűen azért, mert nincs semmilyen tudományos alapja."

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Robert_Fico

  Haborut vizionalni ezek az allatok meg orulnenek neki szivesen visszadobnam oket az idobe ugy 15 evet Bosznia vagy Vukovar kornyekere ,de nyugodtan mehetnenek tanulmany utra KOCOBO-ba ugy Kocovska - Mitrovica kornyekere azt utana megneznem hogy szeretnenek e haborut.”
 • 18. bespin 2010. május 20. 12:10
  „Tíz éves voltam. A lengyel határon mondta nagyapám, hogy Késmárkon vagyunk és (akkor) alig több, mint 50 éve ez még Magyarország volt. Nagy nyomot hagyott bennem ez a mondata.”
 • 17. bespin 2010. május 20. 12:07
  „Szlovákok! Sosem volt hazátok!”
 • 16. bélás 2010. május 20. 11:40
  „trianonnal legjobb infóim szerint csak kölcsön adtuk a területeket, nem örökbe.
  asszem hamarosan visszajárna”
 • 15. Logaritmus 2010. május 20. 11:34
  „Fico <moderálva> és Orbán Viktor is. Az új magyar kormány felelőtlen! A kettős állampolgárságot a szlovák választások UTÁN kellett volna megcsinálni. Mondjuk úgy 3-4 hetet nem bírt kivárni az izgága Orbán, amivel persze ő jár a legjobban: a szlovákok ránk fújnak, ő meg mondhatja idehaza, hogy fogjunk össze, mert a szlovákok ellenségesek. :)”
 • 14. N.P. 2010. május 20. 11:17
  „Ki a rákot érdekli, hogy mit hablatyol ez az idióta?

  Lacas 2010.05.20. 10:07
  "És ne feledjük Szlovákiának van hadserege,nekünk meg nincs." -- háááát azért a szlovák hadseregtől azért nem vagyok olyan nagyon berezelve!”
 • 13. achilleus 2010. május 20. 11:11
  „Trianonnal az ott élő magyarokat is vállalták, - ha nem kellenek a magyarok, el kell kezdeni trianonról tárgyalni.
  A megoldás végtelenül egyszerű: Ha nem kellenek a magyarok, lehet tárgyalni a visszahonosításukról, ki- vagy áttelepítés nélkül. Fico és Slota minden bizonnyal így gondolja a megoldást, hagyni kell őket kibontakozni.”
 • 12. bélás 2010. május 20. 11:06
  „és még minket nevez Európa rasszista államnak? az a majom nyíltan csinálja, mi csak bejuttatunk egy pártot”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pósán lemondásra szólította fel Barabás Miklóst

Lemondásra szólította fel Barabás Miklóst, a brüsszeli Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 3.… Tovább olvasom