Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Kevés a havi fix a cseheknek

Bár a csehek átlagos életszínvonala folyamatosan emelkedik, a háztartások egyharmada csak igen nehezen jön ki havi jövedelméből – derült ki abból a felmérésből, amelyet több mint 4000 háztartás bevonásával tavaly év végén készített a Cseh Statisztikai Hivatal.
A kilencvenes évek közepén a vizsgált családok 2, 2005-ben 18 százaléka lakott saját tulajdonában lévő lakásban. Jelentősen emelkedett a családi házak tulajdonosainak, s esett a bérlakásban élőknek az aránya is. Azonban Csehországban még nincs „szabadpiaci lakbér”, ezért az adatok részben megtévesztőek.
Gazdasági elemzők szerint tény, hogy mostanában a csehek szemmel láthatóan jobban élnek, mint a kilencvenes évek közepén. Ennek egyik bizonyítéka, hogy igen gyorsan nő a háztartási elektronikai cikkek, a számítógépek és az internet iránti kereslet. Ugyancsak tény, s a felmérésből is kitűnt, hogy a háztartások harmada nagyon nehezen jön ki havi jövedelméből. A megkérdezettek több mint harmada állította, hogy nem tud rendszeresen új ruhaneműt vásárolni magának, 40 százaléknak pedig nincs pénze arra, hogy szabadsága idején elutazzon. Egyre nagyobb problémát jelent a felvett hitelek törlesztése. A felmérés számos negatív jelenséget is felszínre hozott: kiderült például, hogy mintegy 200 ezer embernek nincs fürdőszobája, 250 ezernek angolvécéje, s több mint 300 ezer ember nem rendelkezik televíziókészülékkel, automata mosógép nélkül pedig több mint félmillió ember él. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom