Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Kevés a szociális bérlakás

Évről évre egyre többen próbálnak önkormányzati bérlakásra pályázni, van, aki tíz-tizenhatszor is, hiába. A lakásokat szociális rászorultság alapján utalják ki. Sopronban jelenleg 1600 önkormányzati tulajdonú bérlakás van.
Évről évre egyre több saját otthon nélküli család vár önkormányzati bérlakásra Sopronban is. Vannak, akik tíz-tizenhatszor is pályáztak eredménytelenül. Tavaly 69 lakást pályáztattak meg, ám ebben benne voltak a Hátulsó utcai új építésű szociális bérház lakásai is.
Legutóbb egy háromgyermekes anya kereste meg szerkesztőségünket, aki egyedül neveli gyermekeit, hogy már többször is pályázott, de eddig nem utaltak ki számára lakást. Az anyuka elmondta, most albérletben laknak, de az ő fizetéséből már képtelenek megélni, legutóbb személyi hitelt volt kénytelen felvenni, hogy fizetni tudja a lakbért.
– Sajnos nem minden rászoruló jut azonnal lakáshoz, még akkor sem, ha szociális körülményei ezt indokolttá teszik – mondta el Somos Mária, a polgármesteri hivatal szociális irodájának helyettes vezetője. – Sopronban 2000. november 30. után önkormányzati bérlakáshoz négyfajta módon lehet jutni. A város a szociális alapon meghirdetett lakások mellett felújítással is hirdet meg lakásokat. Ezenkívül a nyugdíjasok is pályázhatnak lakásokra, valamint a 35 év alatti fiatalok. Ez utóbbi esetben 600 ezer forint meglétét kell igazolni, és vállalni, hogy öt éven belül saját otthonba költöznek. A szociális és felújításos bérlakások esetében az egy főre jutó jövedelem 2006-ban nem haladhatja meg a 64.500 forintot családosok esetében, egyedülállóknál ez az összeg 77.400 forint. A pályázatokról az egészségügyi és szociális bizottság dönt. Figyelembe veszik, ha valaki állami gondozott volt, vagy zsúfolt körülmények között él. Legutóbb a két szociális bérlakásra 40 pályázat érkezett – tette hozzá az iroda helyettes vezetője.
– Sopron jelenleg mintegy 1600 önkormányzati bérlakással rendelkezik – mondta el érdeklődésünkre Kelemen Imre, a Sopron Holding divízióvezetője. – Az önkormányzati otthonok bérleti díját egy több részből álló pontrendszer alapján határozzák meg. Ebben a lakás műszaki állapotát, a komfortfokozatát és a városon belüli elhelyezkedését veszik figyelembe. Ezek alapján egy kétszobás lakótelepi otthon használatáért havonta körülbelül 15 ezer forintot kell fizetni.
Jó hír azonban, hogy a Sopron Holding saját beruházásban több lakóházat is kíván építtetni, amelyekben elsősorban bérlakásokat alakítanának ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.27.

Tovább olvasom