Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kevés bor készülhet az idei szőlőből

A bortermés várhatóan nem fogja elérni a 3 millió hektolitert, és belföldi piac fokozottan támaszkodik majd az import borokra - közölte a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSzBSz) csütörtökön.
A közlemény szerint a korai szőlőfajták első szüreti eredményei 30-40 százalékos terméskiesést mutatnak, amit a mérsékelten növekvő felvásárlási árak nem fognak kompenzálni.

Ugyanakkor - bár a szüret kezdete mintegy hetet késett -, csapadékmentes meleg ősz esetén a közép és késői érésű fajták esetén még jó minőségre is lehet számítani ott, ahol a növényvédelem sikeres volt. Csapadékos ősz esetén azonban sok ültetvényen a lisztharmattól fertőzött bogyók, és a peronoszpóra által károsított lomb minőségi kockázatokat is jelent.

A 2010-es évjáratot a rendkívüli időjárási események határozzák meg a szőlőtermelésben is - hívja fel a figyelmet az MSzBSz. A csapadék mennyisége, intenzitása – és az, hogy jelentős szél-, vihar- és jégkárral párosult – példátlan nehézségeket okozott a szőlőmunkákban és a növényvédelemben, az utóbbi drágult is.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára korábban az MTI-nek azt mondta: az idén az újbor mennyisége 15-20 százalékkal lehet kevesebb a szokásosnál, a termelők mintegy 570-580 ezer tonna szőlő betakarításával számolnak. Ebből a mennyiségből mintegy 3 millió hektoliter újbor kerülhet a pincékbe, az átlagos 3,5 millió hektoliteres éves mennyiség helyett.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. augusztus 27. 11:28
    „A jobb minőségű hazai bor igy is drága (1 500-2 800ft/l).”
  • 1. jozko 2010. augusztus 27. 00:49
    „A legtöbb idáig sem szőlőből készült!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák-magyar történészkonferenciát rendeznek Füleken

A magyar-szlovák együttélés évszázados hagyományait és változásait mutatják be azon a… Tovább olvasom