Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Kevésbé érdekes a magyar munkapiac

Csökken a külföldiek érdeklődése a magyarországi munkavállalás iránt, az idei első negyedévben összesen 12.600 külföldi kapott munkavállalási engedélyt, illetve regisztráltatta magát, a múlt év hasonló időszakában viszont 16.400 – derül ki egy tanulmány táblázatából.

Az idei első negyedévben 1180 zöldkártya-igazolást adtak ki, ezt európai uniós tagországok állampolgárai kaphatják meg, ha az európai uniós tagság időpontjában, vagy azt követően már rendelkeznek legalább egyéves legális munkaviszonnyal. A zöldkártya a továbbiakban szabad munkavállalásra ad lehetőséget. A múlt év első negyedévében a román állampolgárok még ilyen zöldkártyára nem voltak jogosultak, akkor 50 ilyen igazolást adtak ki, főként német és osztrák munkavállalóknak. Az idei első negyedévben viszont már csaknem 1140 román állampolgár is kiválthatta ezt a kártyát.

Az idén az első három hónapban kiadott munkavállalási engedély 8550 volt, ez jóval kevesebb, mint az előző év azonos időszakának 12.480 engedélye. A szezonális engedélyek száma a két időszakban körülbelül ugyanannyi, 300 körüli volt.

A Magyarországgal a közösségbe együtt belépő országok állampolgárai engedély nélkül vállalhatnak itt munkát, viszont elvileg regisztráltatniuk kell magukat a munkaügyi intézményrendszerben. Mivel nem szabnak ki büntetést azoknak, akik a kötelezettséget nem teljesítik, ezt a regisztrációt nem mindenki teljesíti. Az idén az első negyedévben 2540 munkavállaló regisztráltatta magát, közülük 2380 szlovák állampolgár, egy évvel korábban az első negyedévben 3550 külföldi munkavállalót regisztráltak, közülük 3380 volt a szlovák állampolgár.

Lényeges változás tehát a két negyedév összehasonlításában a munkavállalási engedélyek számának nagyarányú csökkenésében, illetve a lényegesen több zöldkártya-igazolásban van.

A munkavállalási engedélyek nagyarányú csökkenése leginkább azzal magyarázható, hogy a román munkavállalók idén az első negyedévben csak 4520 munkavállalási engedélyt kértek, egy évvel ezelőtt az első negyedévben viszont csaknem 8000 engedélyt. Annak ellenére, hogy az idén január elsejétől a román és bolgár munkavállalók 219 szakmában a munkaerő-piaci helyzet mérlegelése nélkül kaphatják meg az engedélyt.

Mindez a szakmai elemzések szerint egyértelműen mutatja, hogy csökkent a román állampolgárok érdeklődése a magyarországi munkavállalás iránt, eszerint más országokat részesítenek előnyben. Még a Magyarországon ugyancsak hagyományosan nagy létszámban munkát vállaló ukrán állampolgárból is kevesebb érkezett az idén az első negyedévben. Ebben az időszakban 1640 munkavállalási engedélyt adtak ki számukra, egy évvel korábban pedig 2090-et.

A régi európai uniós tagországokból is csökkent a Magyarországon munkavállalási engedélyt kérők száma, az idei adat 320, az egy évvel korábbi 540.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett a korrupcióval vádolt japán miniszter

Meghalt Macuoka Tosikacu földművelésügyi miniszter - jelentette be az NHK japán televízió. A 62… Tovább olvasom