Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Kevesebb a külföldi munkavállalási engedély

Az idei első negyedévben összesen 12600 külföldi kapott munkavállalási engedélyt, illetve regisztráltatta magát, a múlt év hasonló időszakában viszont 16400 - derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban készült szakmai tanulmányából.

Az idei első negyedévben 1180 zöld kártya igazolást adtak ki, ezt európai uniós tagországok állampolgárai kaphatják meg, ha az európai uniós tagság időpontjában, vagy azt követően már rendelkeznek legalább egy éves legális munkaviszonnyal. A múlt év első negyedévében a román állampolgárok még ilyen zöld kártyára nem voltak jogosultak, most viszont már csaknem 1140 román állampolgár is kiválthatta ezt a kártyát.
 
Az idén az első három hónapban kiadott munkavállalási engedély 8550 volt, ez jóval kevesebb, mint az előző év azonos időszakának 12480 engedélye.
 
A velünk együtt a közösségbe belépő országok állampolgárai engedély nélkül vállalhatnak itt munkát, viszont elvileg regisztráltatniuk kell magukat a munkaügyi intézményrendszerben. Ám nem szabnak ki büntetést azoknak, akik a kötelezettséget nem teljesítik. Az idén, az első negyedévben 2540 munkavállaló regisztráltatta magát, közülük 2380 szlovák állampolgár. Egy évvel korábban az első negyedévben 3550 külföldi munkavállalót regisztráltak, közülük 3.380 volt a szlovák állampolgár.
 
Lényeges változás tehát a két negyedév összehasonlításában a munkavállalási engedélyek számának nagyarányú csökkenésében, illetve a lényegesen több zöldkártya igazolásban van.
 
A munkavállalási engedélyek nagyarányú csökkenése leginkább azzal magyarázható, hogy a román munkavállalók az idén az első negyedévben csak 4520 munkavállalási engedélyt kértek, egy évvel ezelőtt az első negyedévben viszont csaknem 8000 engedélyt.
 
Még a Magyarországon ugyancsak hagyományosan nagy létszámban munkát vállaló ukrán állampolgárból is kevesebb érkezett az idén az első negyedévben. Ebben az időszakban 1640 munkavállalási engedélyt adtak ki számukra, egy évvel korábban pedig 2090-et.
 
A régi európai uniós tagországokból is csökkent a Magyarországon munkavállalási engedélyt kérők száma, az idei adat 320, az egy évvel korábbi 540.

(MTI)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett a korrupcióval vádolt japán miniszter

Meghalt Macuoka Tosikacu földművelésügyi miniszter - jelentette be az NHK japán televízió. A 62… Tovább olvasom