Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Kevesebb éjszaka, kevesebb bevétel

A bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma is csökkent az év első 10 hónapjában, az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatója szerint. Januártól októberig a három-, négy- és ötcsillagos szállodák 60 százalékos kihasználtsággal működtek.
A KSH szerint augusztus óta majdnem minden hónapban - Nyugat-Magyarország kivételével - majdnem minden régióban csökkent a vendégforgalom. A szobaárbevétel 4, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent. Némi emelkedést - mindkét mutatónál - csak a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el, a legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi három- és a fővárosi négy- és ötcsillagos egységekben volt. A megfigyelt időszakban, a budapesti szállodákban minden kategóriában átlagosan 63 százalék fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 46-64 százalékos kihasználtságot mértek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 600 forint - 71 euró - volt a vizsgált időszakban. Kiemekedően drágák voltak a budapesti ötcsillagos szállodák, ahol a bruttó kiadott szobai átlagár 36 900 forint volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodákban átlagosan 13 400-17 400 forintba, a háromcsillagos szálláshelyeken - amelyek erről adatot szolgáltattak - 8800-11 200 forintba került egy szoba.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 10 500 forint volt. A legmagasabb összegről - 24 800 forint - a budapesti ötcsillagos, a legalacsonyabbról - 4700 forint - a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos szállások számoltak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma megszülethet a plafontörvény

Hétfőn szavaz a parlament a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényről és a ház feltehetően el… Tovább olvasom