Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Kevesebb energia fogy a meleg hatására

Erőteljesen látszik, hogy az átlagosnál melegebb időjárás hatására kevesebb energia fogy az országban – nyilatkozták az MTI által megkérdezett szakemberek.
A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. becslése szerint a jelenlegi időjárási körülmények között akár 10-20 százalék energia-megtakarítás is elképzelhető a fűtési szezon alatt. Az Energia Központ Kht. megfigyelése szerint is 1 Celsius-fok hőmérséklet-változás a fűtési energia felhasználásában 5-6 százalék elmozdulást jelent. Kapás Mihály, a MAVIR országos diszpécserszolgáltatának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az idén az első tíz munkanapban átlagosan naponta 130 ezer megawatt villamosenergia fogyott, ugyanakkor napi mínusz 10 fokos átlaghőmérséklet mellett a napi villamos-
energia-fogyasztás 135-136 ezer megawatt körül alakul.

Scheithauer Imre, a Főtáv Zrt. igazgatója elmondta, hogy egy lakóépületnél 1 Celsius-fok külső hőmérséklet-emelkedés 5-6 százalék energia-megtakarítással jár, ugyanez igaz a lakáson belüli hőmérséklet-változásra is. Az igazgató szerint egy 52 négyzetméteres panellakásnál a jelenlegi melegebb hőmérséklet hatására naponta akár 170-200 forint közötti összeg takarítható meg a fűtési számlán. Szerinte a mostani fűtési idény eddigi részében egy átlag lakásban mintegy 4 ezer forintot lehetett megtakarítani a kedvező időjárás hatására. Az igazgató utalt arra, hogy ez a megtakarítás azért nem látszik a számlák végösszegén, mert novemberben és januárban áremelés volt, a melegebb időjárás csökkentette, illetve megközelítően kompenzálta a távfűtés áremelésének hatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem borult a papírforma

Kosárlabda Vasas-Csata MKB-

Euroleasing 54 77 (14–22, 17–10, 12–23,… Tovább olvasom