Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Kevesebb fizetést kapott néhány pedagógus

Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb nettó fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak - írta keddi számában a Népszava.
A lap emlékeztetett: a tanárok munkáltatója, az államosított iskolákat irányító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hétfőre ígérte, hogy minden pedagógus megkapja a januárban számfejtett fizetését, ami Marekné Pintér Aranka elnök szerint a jogszabályok alapján történt meg.

A Népszava szerint a nettó bércsökkenés mögött újabb adminisztrációs hibák állhatnak; az egyik esetben az érintettek családi adókedvezményeit ˝felejtették el˝ jóváírni.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az átutalt összeg többeknek okozhatott meglepetést, mivel bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok. A lap Schmidt Jenőtől, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnökétől úgy tudja: az önkormányzatoknak - hiába maradtak működtetők - már nincs lehetőségük arra, hogy különböző önként vállalt pluszjuttatásokat adjanak a tanároknak.

A Magyar Nemzet kitért arra, hogy a Klik ezzel kapcsolatban egyértelművé tette, hogy törvényileg garantált bérelem nem szűnt meg, elvileg mindenkinek ugyanannyi marad a fizetése, ráadásul az önkormányzatok fenntartói továbbra is adhatnak önként vállalt támogatásokat. Emellett kormánydöntés is született arról, hogy 2013. augusztus 31-ig egyetlen pedagógusnak sem csökkenhet az összjövedelme.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arra hívta fel a lap figyelmét, hogy hiába adnának a települések, nincs miből, mivel a feladatokat és a hozzájuk rendelt pénzt nem egyenlő arányban vonták el az önkormányzatoktól.

A Népszabadságnak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: számos panasz érkezik az érdekvédelemhez a bérekkel kapcsolatban. A PDSZ-t megkeresték amiatt is, hogy sokan nem kapták meg a bérükbe épített pótlékokat. Példaként említette az osztályfőnöki és a munkaközösség-vezetői pótlékot.

A Világgazdaságnak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke problémának nevezte, hogy maga a Klik sem mérte fel az oktatási intézmények állami fenntartásba vétele előtt, hogy az érintett pedagógusok milyen pluszjuttatásokat kapnak és milyen mértékben.

A lap szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumánál keresik a most hátrányba került pedagógusok kompenzálásának költségvetési forrását. A lap megjegyzi, hogy a probléma elvileg csak időleges, mivel a tervek szerint szeptembertől bevezetik az új pedagógus életpálya-modellt, amellyel - a nyilatkozatok szerint ha a gazdaság helyzete megengedi - új pedagógusbérek is járnának.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Dr.Tonyk 2013. február 07. 09:52
  „61. történész 2013.02.06. 21:20

  Kevesebb?? Nem elhanyagolható azok száma, akik egyáltalán nem kaptak fizetést, vagy csak félhavit!

  58. NP1 2013.02.06. 11:40

  "Szerinte a KLIK-nek és az NGSZ-nek enyhén szólva más véleményen van az oktatáshoz használt anyagok és eszközök iskolák számára történő biztosítása tárgyában."

  Én meg ezt írtam (55. hozzászólás):
  "Addig, amíg a KIK és az NGSZ képtelen megegyezni arról, hogy milyen költség kit terhel, addig ez így is marad."

  Miről beszélünk? Vagy a kettő nem fedi egymást? :)

  De ismétlem, egy iskola nem csak a KIK és NGSZ metszetéből áll! :) Ki ezért ki azért (lenne) felelős. Csak épp egyik sem akar semmiért sem felelősséget vállalni...”
 • 61. történész 2013. február 06. 21:20
  „58. NP1

  Törvény alkotó?Ezek az alkotás szintjét elérik szerinted.Ha igen akkor nincs baj minden funkcionál.
  De a független hírforrások szerint több ezren kaptak kevesebb fizetést..”
 • 60. Lajos 2013. február 06. 20:43
  „Nem csak a pedagogusok hanem minden munkavállaló kénytelen elszenvedni az eszetlen törvényalkotási hajrában kieszelt munkatörvénykönyv "áldásos" hatásait. A műszakpótlék átalakítása a munkaközi szünetek levonása stb. Egy többműszakos egyenlőtlen beosztású munkavállaló több tízezer forintos keresetveszteséget kapott ajándékba a "nemzet" kormányától. Mellé még a rezsicsökkentés is rezsi emelkedést hozott ÉLJENa 2/3......”
 • 59. okszigén 2013. február 06. 20:39
  „Belülről megélve a helyzetet a véleményem a következő: Én nem ilyen lovat akartam. Az "elmúltnyolcév" alatti intézkedések a Fidesz szerint megszorítások voltak. Ez most állítólag nem az.
  Káosz, információhiány, a jövőre nézve semmi biztató.Ez most a helyzet. Nem csak pár pedagógus kapott kevesebb fizetést, hanem jóval több.Ezeregy oka van(gyerekkedvezmény,túlóra,pótlékok). Étkezési utalvány már régen nincs...2002 óta egy fillér fizetésemelés nem volt. Minőségi bérpótlék eddig nincs. Ez előtt volt ( ha kaptál) kb. évi bruttó 40.000Ft.
  A tankerülettől naponta újabb "kérések" érkeznek, amik természetesen újabb feladatokat adnak a már erősen lecsonkolt tantestületünknek.
  A jövőre nézve meglebbentették,hogy egész napos iskola lesz...természetesen megemelve az óraszámokat. A kerettanterv szerint a jövőben egy felső tagozatosnak heti 31 órája lehet.Délután is szakórákat tartunk majd.
  Pl.fél 3-tól negyed 4-ig:matek. (Ha rosszul tudom, nem az én hibám,naponta egymásnak ellentmondó infókat kapunk, ha kapunk.)
  Értem én persze a hosszú távú elképzeléseket,de 25 éve azt hallgatom, hogy majd jövőre...! Közben meg szétlopják az országot. Semmire sincs pénz,pedig mindenki egyre többet dolgozik.
  Választáskor nincs alternatíva! Mind egyforma!
  Bocsánat a hektikus írásért, de most ennyire tellett..”
 • 58. NP1 2013. február 06. 11:40
  „55. Dr.Tonyk 2013.02.06. 07:55

  Dehogy kötök én karóhoz ebet. Se ebem, se karóm.
  Csak azt nem szeretem, ha cseszegetünk valakiket (rendőröket, pedagógusokat, közszolgákat stb.) noha a problémát nem ők okozták.
  A lelkem megnyugtatása érdekében reggel fölhívtam az egyik szegedi általános iskola általam rég óta ismert igazgatónőjét és rákérdeztem a közöttünk lévő vita tárgyára. Szerinte a KLIK-nek és az NGSZ-nek enyhén szólva más véleményen van az oktatáshoz használt anyagok és eszközök iskolák számára történő biztosítása tárgyában. Ráadásul nem apró pénzről van szó.

  Nem a törvényalkotót kellene ebben az esetben cseszegetnünk?

  Abban, hogy ez az egész eszement, átgondolatlan, előkészítetlen kavarás leginkább az intézmények és a gyerekek számára káros nincs közöttünk véleménykülönbség.”
 • 57. reklamáció 2013. február 06. 11:12
  „Hacsak az lenne a baj, hogy késve vagy kevesebbet...DE AZ ÉN FÉRJEM KÖZÉPISKOLAI TANÁRKÉNT így február hatodikán nemhogy késve, nemhogy januárit, DE MÉG A DECEMBERI FIZETÉSÉT SEM KAPTA MEG!!!! Az iskolában vonogatják a vállukat, a gyerekek pedig azért kérnének enni...”
 • 56. SP 2013. február 06. 08:39
  „http://www.ngsz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=243%3Aa-szerv-vezeti&catid=57&Itemid=262”
 • 55. Dr.Tonyk 2013. február 06. 07:55
  „50. NP1 2013.02.05. 22:42

  Csak kötöd az ebet a karóhoz.
  Tudod egy iskola működése nem csak abból áll, hogy krétát, meg papírt veszünk. Van egy üzemeltetési oldal is (itt jön a képbe az NGSZ), alap, de akár SOS kiadásokra jelenleg az iskoláknak nulla forintjuk van kasszában (már több mint egy hónapja).
  Addig, amíg a KIK és az NGSZ képtelen megegyezni arról, hogy milyen költség kit terhel, addig ez így is marad. Csakhogy a gyereket is kiöntik a fürdővízzel együtt. Ebben az egész történetben úgy látom, pontosan az iskola a legkevésbé fontos.
  És ezt már, mint szülők is észrevesszük, nem kell feltétlen közvetlen kapcsolatban lenni iskolával.”
 • 54. roxper 2013. február 06. 07:54
  „52.
  Ezért lenne ajánlott mindenkinek az ügyfélkapu regisztráció és folyamatosan nyomon lehetne követni a jogviszonyt, mert rengeteg visszaélés van, hol direkt, hol figyelmetlenségből!”
 • 53. NP1 2013. február 06. 07:22
  „la-za 2013.02.05. 23:27

  Nekem ne mutasd be az NGSZ-t. Az ősz hajszálaim ötöde miattuk van.
  Pusztán azért vitatkozom Dr. Tonyk -kal mert ha most (kivételesen) valamiben nem sárosak akkor nem kellene őket cseszegetni. Most úgy gondolom vétlenek, de könnyen előfordulhat, hogy nincs igazam....akkor bocsánatot fogok kérni. Nem először történne meg.....”
 • 52. la-za 2013. február 05. 23:27
  „50.NP1 2013.02.05. 22:42

  Csak nem az NGSZ-ben dolgozol...vagy netán közeli ismerősöd? Nem érdekel, hogy most miért felel az NGSZ és miért nem, de 2012 december 31-ig ők feleltek a bérszámfejtésért is....és bizony sok esetben hulladék munkát végeztek. A feleségemnek átlagosan 3 havonta elszúrták a fizetését: ritkábban többet utaltak. Ez esetben 8 napon belül vissza kellett utalni. Gyakoribb volt, hogy (jóval) kevesebbet. Erre azt mondták, hogy majd jövőre az adóbevallás után visszakapja....senki nem volt soha számonkérve. 2 hete pl az orvosnál derült ki, hogy nincs tb-je, mert 2012.09.01-jén elfelejtették bejelenteni.....(módosult a státusza)....majd a tb-nél azt is közölték, hogy a 40 órás munkahete ellenére hol 25, hol 32 órával volt bejelentve a tb felé.... Azóta sem kértek senkit számon az NGSZ-nel.....erről ennyit.
  Nem tartozik a cikkhez, de nagyon kikívánkozott belőlem már régóta....”
 • 51. la-za 2013. február 05. 23:15
  „12.SP 2013.02.05. 09:51

  "Közalkalmazott
  menjen el dolgozni magánvállalkozóhoz.
  Próbálja ki ott a munkaidő, szabadság, jutalom, juttatások és egyéb jövedelmet jelentő összetevőket."

  Akkor te küldd a gyerekedet magániskolába, magántanárhoz és fizesd ki!!
  Látszik, hogy lövésed sincs a dolgokról. Szabadság: annyi mint mindenki másnak, de csak a szünetekben lehet kivenni, jutalom: nincs, juttatás és egyéb jövedelmet jelentő összetevők: van ahol volt, van ahol nem volt...most egyelőre sehol sincs. Se utiköltség hozzájárulás (9ft/km), se semmi.

  13.dean23 2013.02.05. 10:06

  A tanárok nem tudnak hatni a sztrájkkal. Az közel sem olyan hatásos, mint a MÁV vagy a BKV dolgozók sztrájkja. A diákot fogadni kell a suliban sztrájk alatt is. Felügyelet nélkül nem maradhat, azaz a tanároknak bent kell lenni sztrájk alatt is...plusz az így kimaradt tanítási napot hétvégén kell pótolni....szerinted így volna értelme...? :)”
 • 50. NP1 2013. február 05. 22:42
  „"" a 1/4 éves " házipénztár " ba még 1 ft ellátmányt se küldtek. Toll, fénymásoló papír ..stb. saját zsebből..ill. mivel a fénymásoló NEM MŰKÖDIK."" - és az ellátmányt az NGSZ-nek kellett volna küldenie? Az oktatáshoz szükséges eszközöket az NGSZ tartja karban?

  "Az iskolák feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon - ideértve a taneszközöket, továbbá az intézményben lévő eszközöket, felszereléseket is - szintén a központ ingyenes használatába, illetve vagyonkezelésébe kerül." - akkor ez mi a csoda?”
 • 49. Dr.Tonyk 2013. február 05. 22:00
  „32. hozzászólásból
  Kérésednek megfelelően idézek, csak neked, mert látom az olvasás és értelmezés, valamint két hozzászólás közötti kapcsolat megteremtése még mindig nem megy:

  " a 1/4 éves " házipénztár " ba még 1 ft ellátmányt se küldtek. Toll, fénymásoló papír ..stb. saját zsebből..ill. mivel a fénymásoló NEM MŰKÖDIK."

  És miért van az az érzésem, hogy Te kívülről szeretnéd megmagyarázni azt, amit én belülről látok? :)”
 • 48. NP1 2013. február 05. 21:16
  „Dr.Tonyk 2013.02.05. 18:34

  Akkor kérlek idézd már a 32. hsz-nek azt a mondatát amire hivatkozol.”
 • 47. pumpusek 2013. február 05. 21:03
  „Remélem az a Jugyus magyartanárnő aki órán tanítás helyett az ötödikesenek Horó dicsíőtést tart, nagyon büszke erre a rendszerre.”
 • 46. azigazitrebitsch 2013. február 05. 20:50
  „Két pedagógus beszélget:

  "Ti hova mentek nyaralni?"
  "Mi krétára gyűjtünk."”
 • 45. fotelagy 2013. február 05. 19:59
  „Továbbra is a fordított munkabér pártján vagyok: aktív korúaknak kötelező a munkavállalás, de a munkavégzés lehetőségéért cserébe fizessen a munkavállaló a munkáltatónak! Hogy azt honnan teremti elő, az az ő dolga. Esetleg egy hitelkonstrukciót lehetne rá kidolgozni.”
 • 44. Dr.Tonyk 2013. február 05. 18:34
  „NP1: Te tényleg nem olvasol....

  Az idézett hozzászólásban, világosan, egyértelműen hivatkozva van erre a hozzászólásra :
  32. papika56 2013.02.05. 12:51

  Olvasd el, értelmezd! Ha még mindig nem értesz valamit, szólj.”
 • 43. macs 2013. február 05. 18:33
  „Azért ez elgondolkoztató:
  " Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) rendelkezésére több mint 400 milliárd forint áll, de csak a bérek kifizetéséhez ehhez még becslések szerint 130-200 milliárd kellene."
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kaoszt_tomeges_elbocsatasokat_hozhat_a_tavasz.544235.html”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vargha Tamás: kiszámítható életpályamodell a honvédségnél

Az életpályamodell új eleme, hogy megteremtette a közszolgálatba való átjárhatóság lehetőségét is Tovább olvasom