Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kevesebb kedvezmény a magasabb jövedelműeknek

– A kormány célja az igazságosabb közteherviselés, ezt a célt szolgálják az adó- és járulékrendszer változásai – közölte az esélyegyenlőségi miniszter a kabinet ülése után.
Az 54. heti járadékot is fizetik

A nyugdíjak egyszázalékos, januárig visszamenőleges emeléséről döntött a kabinet – közölte Kökény Mihály szociális miniszter. Az 54. heti járadékot is a novemberi kifizetéssel együtt kapják meg az érintettek, a így nyugdíjasok átlagosan mintegy 20 ezer forinttal magasabb összeget kapnak kézhez a járadékukkal abban a hónapban – hangsúlyozta. Kökény Mihály elmondta: a kiegészítő nyugdíjemelés 2,8 millió idős embert érint, akiknek havonta átlagosan 600 forinttal emelkedik a járadékuk. Hozzátette, hogy a 10. havi egyösszegű kifizetés mindenkinél minimum 2500 forintot tesz majd ki. A kiegészítés minden nyugellátásra, így az özvegyi nyugdíjakra, az 53. és 54. heti juttatásra, valamint a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokra is vonatkozik. Novembertől ezenkívül az elhalálozott házastárs járadékának 25 százalékáról 30 százalékra emelkedik az özvegyi nyugdíj.
A jövő évi adóváltozásokról Göncz Kinga elmondta: jövőre a havi bruttó 100 ezer forintot kereső dolgozó havi 3093 forinttal fog kevesebb adót fizetni, mint idén. Annak, aki 125 ezer forintot vagy annál többet keres, havi 4667 forint lesz az adómegtakarítása. A miniszter kijelentette: a társadalmi igazságosságot szolgálja, hogy a magasabb jövedelműeknek többet kell vállalniuk a közterhekből.

Ezt a különböző kedvezmények igénybevételének jövedelemhatárhoz való kötésével oldják meg. A lakáshitel-törlesztés kedvezménye 4,4 millió forint éves bruttó jövedelemnél kezd el fogyni, és 5 milliónál szűnik meg. A Sulinet-kedvezménynél ez a két szám 3,4 millió forint és 3,74 millió forint.

A családi adókedvezményt és a súlyosan fogyatékosok kedvezményét évi 12 millió forintos jövedelemig lehet teljes egészében igénybe venni – mondta Göncz Kinga.

A különböző címen igénybe vett kedvezmények együttes összege nem haladhatja meg az évi 100 ezer forintot, kivétel a családi adókedvezmény, a lakáshitel-törlesztés, az önkéntes biztosító-pénztári és a magán-nyugdíjpénztári befizetés, valamint a súlyosan fogyatékos személyeknek biztosított kedvezmény összege.

Az igazságosabb közteherviselést szolgálja a tőzsdei árfolyamnyereség adója, valamint a bankok adójának emelése is – mondta Göncz Kinga.
Nem kell megfizetnie az adót annak, aki legalább öt évre bérbe adja a lakását az önkormányzatnak. Ezáltal nőhet a szociális bérlakások száma – közölte a miniszter.

A részmunkaidőben foglalkoztatottak esetében nem a teljes egészségügyi hozzájárulást, hanem csak a munkaidővel arányos részt kell majd megfizetniük a vállalkozásoknak, a kormány ettől a munkahelyek számának növekedését várja.
Jelentősen csökken, 3450 forintról 2250 forintra, a tételes egészségügyi hozzájárulás összege.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befogadó színház is lesz a BBMMK

Az ellenzék szerint a lovak közé dobja a gyeplőt a jobboldali megyei vezetés, amikor közhasznú… Tovább olvasom