Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Kevesebb mint 1% lesz az ingatlanadó mértéke

A pénzügyminiszter szerint a kormány felkészült arra, ha esetleg nagyobb lenne idén a gazdasági visszaesés - több tartalék van ugyanis a rendszerben.
A pénzügyminiszter szerint várhatóan kevesebb mint egy százalék lesz majd az ingatlanadó mértéke. Oszkó Péter a Magyar Televízió "A szólás szabadsága" című műsorában vasárnap azt mondta: az eddig emlegetett egy százalék óvatos becslés volt, de az új teher pontos mértékét még nem tudta megmondani. A tervek szerint 2010-től vezetik be az ingatlanadót.

Oszkó Péter elmondta: az Európai Unióval és a Valutaalappal kötött szerződések teljesítését májusban vizsgálják meg. Arról nincs szó, hogy Magyarországnak "óriási többletforrásokra" lenne szüksége - tette hozzá. A pénzügyminiszter a nyugdíjrendszer átalakításáról azt mondta, hogy a kormány hosszú távra keres megoldást. A minimálnyugdíjon élők számára pedig valamilyen pluszforrást biztosítana a költségvetés - közölte.

A miniszter beszélt a műsorban arról is, hogy Magyarország az Unió tagállamaihoz képest igen engedékeny az adóparadicsomokkal szemben, az ezzel kapcsolatos szabályozás pedig elavult. Azt is mondta: korábban, adószakértőként az volt a dolga, hogy optimalizálja megbízói adókiadásait. De - mint fogalmazott - mindig a törvényes módon járt el, és közben kiismerte a kiskapukat, így most tudja, mihez kell elsőként hozzányúlnia.

Oszkó Péter szerint a kormány felkészült arra, ha a most várt 5,5 - 6 százaléknál esetleg nagyobb lenne idén a gazdasági visszaesés - több tartalék van ugyanis a rendszerben. A 10 százalékos recesszióról szóló jóslatokat azonban a jelenlegi számítások nem támasztják alá - tette hozzá. A műsorban kérdezték a minisztert arról is, mikor tárgyalnak ismét a bankokkal a devizahitelesek segítésével kapcsolatban, de Oszkó Péter konkrét időpontot ehhez nem tudott mondani, csak annyit ígért, hogy heteken belül konkrét javaslatokat dolgoznak ki.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. anna 2009. április 28. 12:15
  „Egyetértek a vagyonadóval, ha nekem nem kell fizetni.”
 • 55. achilleus 2009. április 28. 08:19
  „Van aki még az alkalmatlanságával is jól jár, persze csak akkor, ha a megfelelő oldalon áll:
  2009-04-27 20:18
  Másfél milliós fizetésre cserélte bársonyszékét Szilvásy
  Egy kormányközeli napilapnak vallotta meg a volt titokminiszter, hogy mennyit keres új munkahelyén. Szilvásy György, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő humánpolitikai főigazgatójaként egymillió négyszázezer forinttal kárpótolhatja magát az elvesztett bársonyszékért. A Fidesz szerint érthetetlen, hogyan jutott a korábbi titokminiszter egy pályázati feltételekhez kötött főigazgatói álláshoz.”
 • 54. szpalika 2009. április 27. 21:38
  „Szerintem a személyi jövedelemadóból való levonással és a bruttósított nyugdíjakkal megoldható a 0,5%-os adóteher. Ez egy 10 millió ft-os ingatlanra 50000 ft évente. Akinek nincs ennyi adója egy évben, az kénytelen lenne benyelni.

  Ez az elv az 1 millió minimálbéres közül azokat érintené hátrányosan, akiknek nem megy zsebbe. Ezek arányát nem lehet sajnos becsülni... és csak azokat támogatni sem.

  Egyébként ez 50 milliárd lenne, ha minden egyes minimálbéres tulajdonol.
  Kiskorú tulajdonos esetében a szülő fizet, ugyanúgy levonhatóan a jövedelemadóból.”
 • 53. szunyi 2009. április 27. 19:41
  „Tévedsz 52-es te vagy a tulaj a banknak ahogy irtad jelzálogjoga van, azaz ha nem fizeted a törlesztést akkor lenne a tulaj.
  Képzeld el hogy jelzálogjoggal terhelt lakásod van és meg akarod tartani de a bank eladja egy másnak mert ő + 10eFt-tal többért válalja és a bank dönt mert ő a tulajdons.
  Gondolkodni egy picit.”
 • 52. Mathiasking 2009. április 27. 18:51
  „Kérdés: Amennyiben jelzálog van bejegyezve az ingatlanra, akkor a BANK fizet? Ugyanis akkor még nem tulajdonos a vevő, csak adós! A BANK a tulaj!”
 • 51. Mathiasking 2009. április 27. 18:48
  „Ki szeretne nagy értékű ingatlant? Felújítani? Minek? Azért, hogy többet fizessen az ember?

  MÉDIAMARKT: Mert hülye azért nem vagyok!”
 • 50. DÓZER 2009. április 27. 17:43
  „ÉN NEM FOKOK FIZETNI INGATLANADÓT!!!!!!!!!!!!
  Inkább kirúgom a 20 alkalmazottam, eladom a cégem eszközeit és elmegyek ebből a nyomorult országból.
  ELEGEM VAN!!!!! Alsó hangon polgári engedetlenségi mozgalmat indítok, de egy biztos: NEM FOGOK FIZETNI. A házat, amiben lakom, szétverem, lerombolom, összekenem sz@rral, teleb@szom pirézekkel, de NEM FOGOK FIZETNI!
  Azért fizessek, mert nem akarok putriban lakni?!?! a qrva anyjukat!!!!
  Azt a metéltf@szú rohadt szipolyozó tetűhintás gyülekezetet most már elzavarhatná végre ez a birka magyar nép.”
 • 49. szunyi 2009. április 27. 17:14
  „Az én véleményem az hogy az ingatlanadó nem rossz, de csak akkor ha mindenkire érvényes és egy kulcsos. Az adórendszerbe ne pakoljunk szociálpolitikát. A mindenki az vonatkozik a vállakozásokra is (ne pakoljunk bele kiskaput ez iroda kérem nem lakás stbb)
  Személy szerint egy kb ,5 %-os értéket preferálok, de az élőmunka terheit ezzel párhuzamosan csökkenteni KELL, így az állam ugyananyit szed be, csak más eloszlásba”
 • 48. radír 2009. április 27. 16:50
  „Az adó és járulékterhek fizetése után vásárolt ingatlan értékbecslésével, hogy van arcuk kétszer adóztatni? Ezzel a húzással azt akarják elérni, hogy az amúgy is pangó ingatlan piaci forgalomból csökkenő illetéket pótolják és bevonják az új építésűeket. Aki átment a vagyonosodási vizsgálaton vagy még nem esett át rajta az ne fizessen ugyanis realizált jövedelme nem keletkezik, tehát nincs miből adózni. Azt fogják elérni, hogy már a szükséges ingatlanfelújításokat is elhalasztják és akinek van megtakarítása annak nem feltétlen azingatlan fogja jelenteni a befektetést.”
 • 47. jozicsenko 2009. április 27. 16:50
  „45. hozzászólás SP 2009.04.27. 16:22

  azt hiszem 41”
 • 46. maradando 2009. április 27. 16:35
  „Állami támogatásban részesitendő viszont az,aki 2 négyzetméternyi páncélszekrényében állami kötvényeket,valutát,kg-ban mérhető aranyat-ezűst ékszereket halmoz!Továbbá szerény otthonát milliókban mérhető festményekkel diszit,vagy drága szobrokkal zsufoltatja be!
  Nagyon sok ember arra kényszerűl,hogy értékes de nagy otthonát lecserélje.Élete álmát,hogy egy kis kertes házikójában élje le hátralevő életét,ne másszon emeleteket szertefoszlik. Van és lesz majd vevő.Mint ahogy lesz majd földjeinkre tavainkra erdeinkre:ha következő lépésként bevezetnék az általános föld adót. Találékony kormányunk van ha a zsebekben kell kotorászni. És lehett majd hivatkozni,hogy intézkedések hatására megmozdul a kűlföldi tőke,és rengeteg valutát hoz az országnak! / A föld és természeti kincsek házainkkal tényleg magyarországon maradnak,de nem lesz már a miénk.”
 • 45. SP 2009. április 27. 16:22
  „Ki tudja, hányféle adó van szép hazánkban?”
 • 44. cyt 2009. április 27. 16:06
  „39. Logaritmus 2009.04.27. 14:55
  "...Igenis adózzon akinek nyaralója van, aki 2 garázst tulajdonol, akinek a háza 40-50 milliónál többet ér..."

  Nem értem ezt a logikát. Ha a "vagyonadó" eszetlen módon lesz kivetve, akkor kárt okoz - ahogyan a személyi jövedelemadó is ma Magyarországon "eszetlen" módon van kivetve, ezért kárt is okoz. Nem jó dolog "zsigerből" meghatározni, ki a gazdag és ki a szegény. Tisztázni kellene azt is, hogy milyen ingatlant akarunk megadóztatni. A fűnyíróelv mindig a szegényebbeket sulytotta nagyobb mértékben. Vegyük pl. azt a példát, hogy a "dologzónak" nincs semmi a nevén, de a családban minden gyerek tulajdonol egy-egy lakást, és a szegény dolgozó a gyermeke lakásában lakik.... Sok érdekes dolog van ám ebben az országban - éppen azért, mert a neoliberális törvényhozás ezt hozta létre. Gyurcsány Ferencnek sincs mása, csak egy panel lakása....!!!!!!!!!!”
 • 43. jozicsenko 2009. április 27. 15:46
  „1. elöször megszivatták a közszolgákat: 2 éve nincs béremelés, csak a 13. havit osztották vissza 12 hónapra
  2. ezt most eltörölték, nem jár
  3. a nyugdíjasok közül akik késöbb mentek volna nyugdíjba, bukták a 13. havit
  4. utána minden nyugdíjas elbukta a 13. havi nyugdíját
  5. játszanak az áfával: 25-ről és 12ről 15 és 20, majd csak 20, most 18 és 25 (újra?): összességében tehát emelték
  6. jön az szdsz az egykulcsos adóval, amihez nincs adójóváírás, sem bármiylen kedvezmény (őket eleve nem érintené...)
  7. izzik a levegő a segélyezettek körül, sorra derül ki, hogy talán a népek harmada dolgozna nettó 75ezer Ft-ért, a többi nem mozdul ki, az önkormányzatok szépen majd leépíti (már ahol merik, mert nem verik érte agyon a polgármestert)
  8. most jön a vagyonadó, ingatlanadó, luxus autóadó

  talán egyszer eljutunk oda is, hogy nem az adórendszer birizgálják, hanem a saját projektjeiket fogják vissza:

  digitális tábla projekt 20 helyett 28 MRD-ért
  fegyverkorszerűsítés 7 MRD-ért (egy kalasnyikov 900e Ft????? Igor ide hozza 150ért!)
  bérszámfejtő program 3,5 MRD Ft-ért????
  4es metró?

  mindegy, elvtársak, a lényeg, hogy az emberek megfizessék azt az adót, amit Bajnaiék elcsalnak!”
 • 42. Mike3 2009. április 27. 15:34
  „egy-két-há durva a nyár
  négy-öt-hat dobd be magad
  hét-nyolc-kilenc-tíz,a Demjén Edit még mindig segít”
 • 41. Rika09 2009. április 27. 15:06
  „Ma találtam a kóterban (gazdasági épület, csak kicsiben) egy egérlyukat, befizetek egy zsugorítási programba és megeggyezünk az egerekkel egy eltartási szerődésben és összeköltözünk. Talán nem kell ingatlan adót fizetni.”
 • 40. gróf 2009. április 27. 14:58
  „33. hozzászólás szöszi 2009.04.27. 14:10

  "Elég össze visszaságokat beszélnek itt egyesek. Tisztázzunk valamit: aki panelban lakik, az kétszer sem biztos hogy csóró, és aki 30-40 milliót érő házban lakik Újszegeden, kétszer sem biztos hogy gazdag, sőt!
  Az én példám: van egy kb. 40 milliót érő belvárosi ingatlanom (a testvéremmel közösen), az 20-20 millió "

  Tisztázzunk valamit, aki 7 milliós panelben lakik az igenis csóró és akinek 40 milliós ingatlana van, az 6x gazdagabb, mint a panelben lakó. A részedből 3 panelt vehetsz. Ne sírj, hanem örülj, hogy van.
  Ha van 20 milliós ingatlanod, emellett van még panelod is és kocsid. 100 000 huf a fizetésed és van munkahelyed...sajnos nem vagy átlagember. Bárcsak ez lenne az átlag.
  Másnak adóssága van, 70 ezres fizetése, na az az átlag...”
 • 39. Logaritmus 2009. április 27. 14:55
  „Bajnai Gordon: "ha valakinek nagyobb értékű ingatlanja van, de keveset keres, esetleg nyugdíjas"
  +
  33. szöszi

  Egyikőtökkel sem tudok egyetérteni. Az rendben van, hogy sajnáljuk az alacsony keresetűeket, és ha valaki nem tud részt venni a közteherviselésből akkor azzal nem lehet mit kezdeni - de a rendszeres jövedelemmel egyenértékű a szememben, ha jelentős vagyona van amit könnyen hasznosítani is tud. Miért fizessen a középosztály már megint valakik (dúsgazdagok, és kis jövedelmű de vagyonos emberek) helyett?

  Mi az, hogy valaki havi 120.000-re van bejelentve hivatalosan és van egy 50.000.000-t érő lakása amit nem is használ (persze csak hivatalosan nem, mert amúgy lakik benne kuvaiti 4 albérlő mondjuk) és nem óhajt adót fizetni? A panelben meg a szedett-vedett romos ingatlanban élő kis jövedelmű tulajdonost hagyjuk békén, de tényleg! Viszont a többiek?! Akik panelben laknak de 7 milliós autót tartanak fent? Vagy aki ül egy 50 milliós vagyonon, igaz hivatalosan munkanélküli? Könyörgöm, ne legyünk már balekok hogy ezt a sok olcsó kifogást bevesszük!

  Igenis adózzon akinek nyaralója van, aki 2 garázst tulajdonol, akinek a háza 40-50 milliónál többet ér.”
 • 38. bruhahaha 2009. április 27. 14:48
  „Marha jó!

  Anno muterék cseréltek két panelra egy magánházat.
  60as években épült. Ér 16 millát, az ingatlan marhulás után. Igaz kutya se adna érte annyit. Namármost, ha jól ketyegek akkor 1%-a 160.000. Még fél %-a is 80. Fizessek havonta kb 7-tizenpárezerig, hogy itt lakok? Rohadna meg!!! Meg apám halálával kegyeletsértési adót, örökösödésit is fizettem vagy 100-at, azért, mert még mindíg itt lakok(tudom azért merta tulajdonomba is szállt a saját családi tulajdonból a saját családiba). Tiszta nevetséges. Adózott jövedelmből építették anno és áfás téglából, befizetett engedélyekkel!!!!! DE ADÓZZUNK MÉG BELŐLE, PERSZE!

  Ja és közben csökken a bérem, mert egyre kevesebbet ér a pénzem és egyre többet adózok!!!

  TISZTÁRA NEVETSÉGESEK!!! KÍVÁNCSI VAGYOK, HOL LESZ AZ AZ INGATLANÉRTÉK-HATÁR AHONNAN FIZETNI KELL!

  Mindenkit meg akarnak ezek ölni ebben az országban? Persze, hogy van még pénz a nép zsebében! SZÁMLÁKRA!

  Ja, meg gyengékvagyunk adózásban az unióhoz képest? havi kb fél vagy egy millából szívesebben adóznék én is!!! De ebből az alamizsnából!!!! Nem emel béreket csak adóztat, normális ez???”
 • 37. 620829 2009. április 27. 14:40
  „MÉG EGY APRÓSÁG-LASSAN OLCSÓBB LESZ A KEDVEZMÉNYEK ELÉRÉSE UTÁN EGY 3 CSILLAGOS WELLNESSHOTELBEN LAKNI,MINT SAJÁT INGATLANT FENNTARTANI.......ÉN IS ÁRULOM AZ ENYÉMET....DE MOST NEM IGAZÁN PIACKÉPES TEVÉKENYSÉG!!!”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szállítmány hamisított növényvédőszer érkezett Kínából

Újabb, Kínából származó hamisított növényvédőszer-szállítmányt foglaltak le a vámosok a napokban.… Tovább olvasom