Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kevesebb orvos, ugyanakkor több ápoló és gyógyszerész menne külföldre

Csökkent a kivándorlást tervező orvosok száma, viszont az ápolók, gyógyszerészek és fogorvosok közül többen dolgoznának külföldön – írja hétfői cikkében a Magyar Hírlap az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva.
Az egy évvel korábbihoz képest 111 fővel kevesebb, összesen 1950 egészségügyi dolgozó igényelt hatósági bizonyítványt a határon túli munkavállaláshoz.

A patikusok és fogorvosok esetében azonban nem fordult meg a tendencia, az előbbiek közül 263, a gyógyszerészek köréből 77 esetben fordultak a hatósághoz, ami húszszázalékos növekedés 2012-höz viszonyítva. Emelkedett a külföldre távozó ápolók száma is, közülük 536-an igényelték a szükséges dokumentumokat, a tavalyelőtti 518 és a két évvel ezelőtti 314 kérelemmel szemben.

Tavaly százhússzal kevesebb szakorvos váltotta ki hatósági bizonyítványát, a legtöbben a háziorvosok közül fordultak a hivatalhoz. A szakvizsgával rendelkezők közül elsősorban a belgyógyászok (68), az aneszteziológusok (56), a sebészek (48), a csecsemő- és gyermekgyógyászok (35), a szülész-nőgyógyászok (33) és a kardiológusok (23) igényelték a dokumentumot.

A külföldi munkát kereső egészségügyi dolgozók számára tavaly már egyértelműen Németország volt a legfelkapottabb célpont, korábban Nagy-Britannia vezette a listát a cikk szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejár a jelöltállítási határidő

Hétfő délután négy órakor lejár az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi… Tovább olvasom