Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kevesebb orvossal kezdődött a szegedi traumatológiai ügyelet

A szokásos négy helyett csak három orvos kezdte meg az ügyeletet szombat reggel a szegedi traumatológiai klinikán, mivel az orvosok kétharmadának elfogyott a kötelezhető túlóra kerete - tájékoztatta Török László egyetemi adjunktus.
Vasárnap már csak két, hétfőtől pedig egy ügyeletes orvos lesz, egészen szeptember 20-ig, amikor minden dolgozónak elfogy a kötelezhető túlóra kerete - mondta a péntek éjszakai ügyeletet leadó orvos.

A júliustól hatályba lépett jogszabályok alapján az alapmunkaidő heti negyven óra, nyolc óra túlmunkára kötelezhető az egészségügyi dolgozó és tizenhat órát vállalhat önként, ennek díjazása azonban a munkáltató és a munkavállaló megállapodásának kérdése - tudatta az adjunktus. Hozzátette: a túlóra keretet féléves időszak átlagára állapítja meg a jogszabály.

Szeptember 1-jére a klinika dolgozóinak kétharmadánál elfogyott a kötelezhető túlóra keret. Ezen felül, már csak önként vállalhatnak az orvosok túlmunkát, az ennek díjazásáról szóló megállapodás azonban eddig nem született meg a dolgozók és a klinikai központ vezetése között - mondta Török László.

Az egészségügyi átalakítások nyomán Makón és Hódmezővásárhelyen megszűnt a traumatológiai ügyelet, s míg korábban a klinika váltva fogadta a betegeket a szegedi városi kórházzal, most már csak keddenként és havonta egy hétvégén ügyeletes a kórház. Így csaknem kétszeresére nőtt a betegforgalom, miközben a túlórák díjazása az alapbér 110 százalékáról 70 százalékra csökkent és megszűnt a traumatológusoknak járó pótlék - közölte az orvos.

Amennyiben az ügyeletes orvosok nem tudják ellátni az érkező betegeket, az ügyeletvezető behívhat pihenő kollégákat, akik önként, lelkiismeretük és az ápoltak érdekében hajlandók bejönni - fogalmazott Török László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborúval fenyegetik a szerbek Koszovót

Nemcsak a szerb radikálisok gondolkodnak egy esetleges háború kirobbantásában Koszovó függetlenné… Tovább olvasom