Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kevesebb szabadtéri rendezvény?

Az állampolgári jogok biztosa tegnap tette közzé álláspontját a zavaró szabadtéri rendezvényekről, javasolva a csendháborítás szabályozásának szigorítását. Lenkovics Barnabáshoz Sopronból is fordultak panasszal.
Lehet, hogy vége lesz a korlátlan számú és sokszor a késő éjszakába nyúló szabadtéri rendezvényeknek? Lehet, mert az állampolgári jogok biztosa tegnap közzétett állásfoglalása szerint szigorítani kellene a csendháborítás szabályozásán, ugyanis az elmúlt időszakban több helyről – így Sopronból is – érkezett panasz hivatalához a szabadtéri rendezvények zajhatásáról. A probléma nem ismeretlen Sopronban. A Fő téren és a környéken lakók már évek óta hadakoznak azért, hogy csökkentsék a rendezvények számát és más helyszíneket is találjon a városvezetés (Kisalföld, 2006. június 14., Tiltakoznak a Fő téri lakók). Eddig azonban süket fülekre találtak, hiába gyűjtöttek aláírást, tárgyaltak a polgármesterrel. Lenkovics Barnabás vizsgálódásai során arra a megállapításra jutott, hogy a lakosság jogos panaszát válthatja ki újabb zajforrások megjelenése zajjal eleve túlterhelt világunkban. A rendszeres zajos programok sérthetik a tulajdonhoz, az egészséges környezethez és a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot, ezért az ilyen rendezvényeket kevésbé beépített területeken kell megrendezni. Álláspontja szerint meg kell határozni azon rendezvények maximális számát és időtartamát, amelyeket a szabadtéri rendezvén yek helyszínéül szolgáló közterületeken engedélyezni lehet. Egyensúlyra kell törekedni az önkormányzati feladatok, az önkormányzati tulajdon hasznosításához és a turizmus fejlesztéséhez fűződő érdekek, valamint a lakosság érdekei között. A panaszosok szomszédjogi vagy birtokvédelmi szabályokra alapított eljárást is indíthatnak érdekeik védelmében.
Az állampolgári jogok biztosa végezetül azt ajánlja az igazságügyi és rendészeti miniszternek, kezdeményezze a csendháborítás szabályozásának szigorítását.
Természetesen szerettük volna megtudni a város jegyzőjétől, hogy az ombudsman állásfoglalásának ismeretében megváltoztatják-e korábbi álláspontjukat, de sajnos dr. Dobos Józsefet lapzártánkig nem értük el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

hazai loki-baki

labdarúgás DVSC–Rabotnicki 1–1 (1–1)

Debrecen, BL-selejtező, 2.… Tovább olvasom