Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Kevesebb termés, alacsonyabb ár

Péter-Pál napján megkezdődött a gabona betakarítása. A tavalyinál kisebb termésátlagok várhatók.
A megyében szerdán elsőként a Töltéstavai Mezőgazdasági Rt. megkezdte az őszi árpa betakarítását. A gazdaság elnök-vezérigazgatója, Enzsöly Illés a Kisalföldnek elmondta, a társaságnak 136 hektár az őszi árpája és 510 hektár az őszibúza-vetésterülete. A búza átlagtermését még becsülni sem akarják, ám az őszi árpáról már megközelítő pontossággal lehet mondani, hogyan fizet majd. Várhatóan 50 mázsával hektáronként.

Győr-Moson-Sopron megyében bő 10 ezer hektár az őszi árpa vetésterülete, és arról hektáronként átlagosan 44–46 mázsás termésre lehet számítani.

Megközelítőleg 68 ezer hektáron vetettek őszi búzát, a szaktárca megyei hivatalának várakozása szerint 47–48 mázsás hektáronkénti átlagtermésre lehet számítani. Tavaszi búzából 1600, rozsból majdnem 20 ezer, tritikáléból pedig hatezer hektárról kell majd betakarítani a termést. A megye 24 ezer hektáros tavasziárpa-vetésterületén 39 mázsára becsülik a szakértők a hektáronkénti várható terméshozamot.


Janák József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának megbízott vezetője arra a kérdésre, hogy mennyi a megyében a mostantól aratandó új gabona számára a szabad raktárhely, azt válaszolta, naponként változik a kiszállítások miatt, tehát nem lehet tudni. Ezekben a hetekben derül majd ki, lesz-e számottevő felszabaduló hely a magtárakban.

Az előbbiekből kiindulva ismét előfordulhat, hogy a gabona-kistermelők idén is arra kényszerülnek, hogy a kombájnok alól eladják a termést. Számukra és mások számára se túl jók a kilátások. A tavalyinál kisebb termésátlagok várhatók, és még a 2004. évi, magasnak semmiképpen sem mondható árakra se lehet számítani. Étkezési búzából tonnánként 18–22 ezer forintos árral számolhatnak a termelők, míg a takarmánybúza és az őszi árpa tonnánkénti ára 16–17 ezer forintban várható. Az úgynevezett kekszbúza fizethet 23–24 ezer forinttal tonnánként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carter edző

Az igaz történet alapján készült film az ellentmondásos gimnáziumi kosárlabda-tréner, Ken Carter… Tovább olvasom