Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kevesebb ügy jut el a Kúriához

Szeptember 1-jén lép hatályba az a jogszabálymódosítás, amely szűkíti a Kúria előtti felülvizsgálati jogot.
A jogalkotó célja a változtatással az volt, hogy a legfőbb bírói testület valóban rendkívüli jogorvoslati fórumként működhessen.

A képviselők 251 igen szavazattal, 49 nem ellenében és 28 tartózkodás mellett fogadták el július 8-én Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indítványának kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit.

A miniszter azzal indokolta a Kúria előtti felülvizsgálati jog szűkítését, hogy a polgári perrendtartás értelmében az jelenleg nagyon széles körben igényelhető, így a jogalkotó eredeti szándékával szemben nem rendkívüli, hanem rendes jogorvoslati lehetőségként szolgál.

A törvénymódosítás több esetben az értékhatár felemelésével szűkíti a felülvizsgálat lehetőségét, és nem lehet majd a Kúriához fordulni a jogerős határozat csupán kamatfizetésre, perköltségre, teljesítési határidőre vagy részletfizetésre vonatkozó rendelkezései miatt sem.

A jövőben a vagyoni jogi perekben csak a hárommillió forint feletti ügyekben lehet a Kúriához fordulni, a közigazgatási ügyekben ez az értékhatár egymillió forint lesz, a munkaügyi perek egy részében pedig akkor nem lesz helye felülvizsgálatnak, ha a vitatott érték nem haladja meg a teljes munkaidőre megállapított kötelező havi minimálbér ötszörösét.

Korábban

A szeptember 1-jétől hatályos polgári perrendtartás szerint a jegyzőnél indított birtokvédelmi pereknek például le kell zárulniuk az alsófokú bíróságokon, a társasházi közgyűlés határozatait pedig nem lehet megkérdőjelezni a Kúria előtt abban az esetben, ha a másodfokú bíróság ugyanazon jogszabály alapján hagyta jóvá az elsőfokú döntést. Újdonság az is, hogy a vagyonjogi, kártérítési ügyekben, a szerződéses kapcsolatokban az eddigi egymillió forintról hárommillióra emelkedett az az értékhatár, amely felett a követelések a Kúrián vitathatók.

Bírósági szakemberek szerint a jogszabály-módosítás nyomán a Kúria elé kerülő felülvizsgálati kérelmek száma évi 6-7 ezerről 4-5 ezerre csökken - írta a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több százezren nézték a budapesti tűzijátékot - galéria

A 25 percig tartó fényparádét hosszú tapssal köszönték meg az emberek, akik közül sokan érkeztek az… Tovább olvasom