Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Kevesebben adták be az energiatakarékossági pályázatokat

Idén eddig körülbelül fele annyian adtak be jelentkezést a Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázataira, amelyekkel a lakossági fűtés korszerűsítésére lehet támogatást elnyerni, mint tavaly. Az idei keretből mintegy 15 ezer háztartás modernizálható.
Mintegy 1500 energiatakarékossági pályázat érkezett be csütörtökig az Energia Központ Kht.-hez. A kormányzat által meghirdetett felújítási illetve megújulóenergiás pályázatokat április 10-től lehetett postára adni. Az elbírálás elsődleges szempontja a beérkezési időpont. Tavaly ugyanekkor már mintegy 3 ezer levéllel szembesült az Energia Központ.

Molnár László felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a nagyobb érdeklődés mellett az e célra elkölthető keret az ideinek kevesebb mint fele, mintegy 1,2 milliárd forint volt, így azt néhány nap alatt lekötötték. (Az idei keret a sajtóközlemények és a tárca internetoldalának címlapja szerint 2,6 milliárd forint, ami azonban a részletes leírásban már rögtön 2,4 milliárd forintra "csökken".)

Tavaly az állami támogatás a beruházás áfás árának 30, míg idén a 15 százaléka. A felvehető legmagasabb összeget is pályázatfajtánként 265 ezer forintra csökkentették. Idén azonban előny, hogy az építkezés teljes költségét (akár önrész és állami támogatás nélkül is) kifizethetjük az MFB hiteléből. A korábbi évekhez hasonlóan új építésű illetve panelépületek az energiatakarékossági keretből nem igényelhetnek, a megújuló energiásból viszont igen. További részletek a szakminisztérium illetve az Energia Központ oldalán találhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor anya a legjobb barátnő

Ahány család, annyiféle szülő-gyermek viszony létezik. Megkérdeztünk néhány szegedi édesanyát és… Tovább olvasom