Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Kevesebben raknak fészket

A Fészekrakó program feltételei sokakat elrettentettek. Elsősorban a jövedelemkimutatás jelent problémát a hitel igénybevételénél.
A Kisalföld által megkérdezett ingatlanirodák szerint az egy éve bevezetett Fészekrakó-hitel elsősorban használt lakások esetén éri meg, új lakás vásárlása esetén ugyanis a vásárló számos „közönséges" hitellel akár jobban is járhat.

Nagy várakozás előzte meg tavaly a Fészekrakó-programot, amely a fiatal, jelentős önerővel nem rendelkező párok számára nyújtott reményt a lakásvásárlásra, azonban a szigorú feltételek sokakat elrettentettek. Elsősorban a jövedelemkimutatás jelent problémát, hiszen hiába tudná valaki fizetni a törlesztőrészleteket, ha a bejelentett és a kézhez kapott jövedelem sokszor fényévekre van egymástól.

A lelkesedés annak is szólt, hogy sokan félreértték a reklámokat, és úgy vélték, önerő nélkül, kizárólag a szocpol támogatás igénybevételével is hitelhez juthatnak. A valóságban ez ritkán működik, már csak azért is, mert a szocpolt csak a vásárlás legutolsó szakaszában folyósítják, kezdőbefizetés nélkül pedig alig akad ingatlanberuházó, amely engedné lefoglalózni a vágyott lakást, ráadásul – mivel a bankok a tényleges vételár legfeljebb 80–90 százalékára becsülik fel a lakást – már az értékbecslésen „buknak" a vásárlók.

Január végéig 23.016 ingatlant vásároltak meg Fészekrakó-hitellel, ennek majdnem kétharmada használt lakás. Érdeklődéünkre ingatlanirodák vezetői is arról számoltak be, hogy a konstrukció elsősorban használt lakások esetén éri meg.

Dr. Csóka Szilárd, a kizárólag új lakások értékesítésével foglalkozó Győri Otthon Ingatlaniroda vezetője szerint a bankok között egyre élesedő versenynek köszönhetően már nincs jelentős különbség a Fészekrakó- és a hagyományos, deviza- vagy forintalapú hitelek között.

– A Fészekrakó-program által hirdetett „önerő nélküli" lakásvásárlás ugyan csábítóan hangzik, de sajnos nem igaz. A bankok a Fészekrakó-hitelhez is megkövetelik a vételár 10–15 százalékának megfelelő önerőt, hiszen nem a tényleges vételár, csupán a fedezeti érték 100 százalékát finanszírozzák. Ha a fiatal házas már rendelkezik a vételár 10–15 százalékával, és igénybe veszi a két gyerek után felvehető szociálpolitikai támogatást, 2,4 millió forintot, már rendelkezik annyi önerővel, hogy igénybe vehesse a kedvezőbb kamatozású, kevesebb igazolt jövedelem mellett felvehető deviza- vagy forintalapú hitelek valamelyikét. Tapasztalataink szerint a Fészekrakó-program inkább a kisebb értékű használt lakásoknál jelenthet megoldást.
Hasonló tapasztalatokról számol be Molnár Kristóf, az Open House ingatlaniroda vezetője is.

– Úgy látom, az új lakást vásárlók körében nem sikeres a program, sőt, most, hogy már mindenki ismeri a feltételeket, nem is nagyon érdeklődnek utána. A korhatár felemelése sem sokat lendített a helyzeten, mert kevesen rendelkeznek a folyósításához szükséges jövedelemmel. A bankok sorra rukkolnak ki az egyre kedvezőbb ajánlatokkal, így a tízszázalékos önerő már a nem fészekrakós, azaz nem pusztán jövedelem-, hanem ingatlanalapú hitelekre is elegendő. Az önerő és a THM egyébként az a két szempont, amelyet a vásárlók leginkább mérlegelnek.

Horváth Angyalka, az OTP Bank Nyugat-dunántúli Régiójának lakáshitel-vezetője megerősíti: az eltelt egy év alatt kiderült, a Fészekrakó azoknak jelent segítséget, akik tényleg rászorulnak.

– A megszabott értékhatárok elég szűk keresztmetszetét adják a megvásárolható lakásoknak. Az ingatlanberuházók azzal igyekeznek segíteni, hogy – mivel a Fészekrakó-hitel értékhatára a telekhányad nélküli árra vonatkozik – az alacsonyabb lakásár mellé magasabb telekárat állapítanak meg. A csökkenő árú panelek és a kisebb értékű használt lakások esetén kifejezetten sikeres a program, így aki valóban rászorul, annak komoly segítség. A hozzánk beérkezett, használt lakásra igényelt hitelek csaknem egyharmada Fészekrakó.

Horváth Angyalka szerint sok múlik a bankválasztáson, hiszen minden bank egyénileg dönt a hitelképesség megítéléséről. Így van, ahol magas jövedelemre van szükség a folyósításhoz, máshol azonban akár minimálbérrel is igénybe vehető, sőt, a tízszázalékos önerőhöz speciális személyi kölcsönt is biztosítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várnak!

A győri M-M Vonal ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat három hónapos ingyenes ügyelői… Tovább olvasom