Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Kéz a kézben az MDF és a Hit Gyülekezete

Miután Dávid Ibolyát múlt szombaton megerősítették MDF-elnöki tisztségében, nincs akadálya a Hit Gyülekezetével és a Tisztelet Társaságával folytatott együttműködésnek.
Az uniós választáson ugyanis a párt - minden cáfolat dacára - számíthatott a kisegyházra és a szépkorú-szervezetre is.

Vidám vasárnap előtt szomorú szombat - ironizált a Hit Gyülekezete televíziós istentiszteleteinek címével és az MDF múlt szombati országos gyűlésének hangulatával az egyik küldött. Emberünk a párt és a neoprotestáns kisegyház között állítólag fennálló kapcsolatra, valamint arra utalt, hogy a fórum kongresszusán feszült volt a légkör. És ráérzett a vezetés stratégiájára is: bár a sajtó a kilépésekkel foglalkozik, Dávid Ibolyának nincs ellenére a régi gárda távozása.

Az „új" MDF útja az SZDSZ árván maradt szimpatizánsi körére, a Tisztelet Társasága adatbázisára alapozott „kapitalista, progresszív" médiapárt építése felé vezet - ehhez járulhat még (részben vagy egészében) a Hit Gyülekezete is. Ennek a stratégiának a főpróbája június 7-e volt, s a számítás bejött. Bokros Lajos, a párt európai parlamenti képviselője Brüsszelben nem a Néppárt, hanem az angol konzervatívok és a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság által fémjelzett új frakcióba ül.

Kilépések kora

Hiába derült ki Herényi Károly volt frakcióvezető zsarolásgyanús esete, a többség ismét Dávid Ibolyát választotta; 182-en voksoltak igennel, 72-en nemmel (húszan tartózkodtak). Az elégedetlenek állítják, többen is lehettek volna, ám a főnökség igyekezett elvenni a talpasok kedvét a túlzott demokratizmustól, a kritikus szavazáson például nyíltan kellett voksolni.

Az elnöknek az is a kezére játszik, hogy a szombati esemény után többen bejelentették kilépésüket. Ez ugyanis az ellenállási gócok megszűnését is jelenti; könnyebben folyhat a balra nyitás. Az általunk megkérdezett megyei fórumos vezetők az európai parlamenti választás kapcsán a szavazótábor átalakulásáról számolnak be. „Sokaknak Bokros Lajos jelölése volt az utolsó csepp a pohárban: tudok olyan korábbi törzsszavazónkról, aki a Jobbikhoz pártolt át. Az új támogatók közül sokan jöhettek az SZDSZ háza tájáról" - ad helyzetértékelést Takács Péter, az MDF Békés megyei elnöke. Békéscsaba 2006-ig viszonylag erős SZDSZ-bástyának számított - az MDF 6,4 százalékában a régi liberálisok is ott lehetnek. Takács mégsem elégedett. „Minden feltétel adva volt, hogy 2004, de különösen 2006 után növeljük társadalmi bázisunkat. Ám ugyanúgy a parlamenti küszöb környékén billegünk, de már a politikánk is más irányt vett" - mondja a megyei elnök. A békési küldöttek többsége a hét végén egyébként nem szavazott bizalmat az elnökségnek.

A teljes cikket a hetivalasz.hu oldalon találja.

Olvasóink írták

 • 13. garbon 2009. június 28. 09:41
  „Isten ments meg minket az MDF -től ? Ámen.”
 • 12. maradando 2009. június 27. 22:15
  „A történelem ismétli önmagát ! Dávid tisztelettel és Híttel újból győzőtt" Góliát" felett. :)”
 • 11. klj_54 2009. június 27. 21:52
  „Mennyi jól értesült ember van itt....
  Félinfókból ítélni balgaságra vall!
  Főleg, ha valaki bedől BÁRMELYIK pártlap infóinak.”
 • 10. bo 2009. június 27. 19:28
  „Meghalt Mátyás király oda az igazság!”
 • 9. dodó 2009. június 27. 14:42
  „Frissítés:

  "Megvédték az MDF főkolomposait a parlamenti cinkosai

  A mentelmi bizottság már nem először akadályozta meg a büntetőeljárás lefolytatását a meggyanúsított politikusbűnözők ellen.

  Őszig még megúszták a büntetőeljárást

  Nemrég Simor bankelnök elvtársat védték meg az elszámoltatás elől a parlamenti bűntársai, most az MDF nevű gittegylet tagságának jelentős részét kitevő Dávid Ibolya és Herényi Károly járt ugyanígy. A mentelmi bizottság nem adta ki őket az ügyszség számára. "”
 • 8. dodó 2009. június 27. 14:19
  „Javasolnám Ibolykának - ennyi derék ´szövetséges´ kipróbálása és elárulása után - próbálkozzon frigyre lépni a "Független Magyar Bodzaszedők és Színesfémgyűjtők Szabad és Demokratikus Nonprofit Közhasznú Társaságánál"!”
 • 7. trainman 2009. június 27. 09:51
  „Hányinger az egész. Megélhetési politikusok, akiknek nem az ország számít, hanem csak a szavazat, hogy minél tovább élősködjenek a Nemzet testén. Paraziták. A Nyugodt Erő! Hahaha!”
 • 6. bo 2009. június 27. 09:48
  „<moderálva>..... Mostmár csak az a kérdés, kivel akarják megetetni?”
 • 5. Power 2009. június 27. 09:26
  „Az MDF nem tartja tiszteletben sem a saját nemzetét, sem a történelmi egyházainkat.”
 • 4. achilleus 2009. június 27. 09:24
  „3. hozzászólás igazságkereső 2009.06.27. 09:09
  Az a megdöbbentő, hogy ez a milliószor kompromittálódott, fűvel-fával összeálló (Tisztelet Társasága, Bokros, most Hit Gyülekezete) banda, mindig kap elegendő szavazatot, hogy tovább élősködjön. Dávid Ibolyát pedig tessék kiadni az igazságszolgáltatásnak: minimum a zsarolás megáll. MNO: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=135727
  Egyébként: "Dávid ekkor azt mondta: nyilvánosságra hozza a felvételt, ha Almássy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, nem mond le az alelnöki posztról és nem lép ki az MDF-ből. Az ügyészek szerint a pártelnök arra kérte Csányit, hogy "ezt ő intézze el". Csányi ekkor azt mondta Dávidnak, hogy őt nem lehet zsarolni, Almássy nem tett semmit, ez a módszer nem elfogadható, de az üzenetet átadta Almássynak. Almássy Kornél nemet mondott, erre a pártelnök közölte, hogy akkor nyilvánosságra hozza a felvételt. Ez ellen Csányi tiltakozott, közölve, hogy ehhez nem járul hozzá."
  A Hit Gyülekezete pedig azzal áll össze, akivel akar. Biztos jót fog majd nekik tenni egy Herény-Dávid-Boikros bandával kötött szövetség. Ajánlom a hírt "az egyház ne politizáljon" megmondóemberek figyelmébe. /Nyilván csak a történelmi egyházakra vonatkozik, az eleve politizálásra /az adókedvezmények lenyúlására/ létrehozott ateista beütésű szektákra nem vonatkozik./”
 • 3. igazságkereső 2009. június 27. 09:09
  „Politikai elfogultság nélkül kérdezem:miért kellett Dávid Ibolyának kirekeszteni a másik jelöltet,Almássy Kornélt?
  Miféle választás és jelölés az, ahol nem engedjük indulni a másik jelöltet? Hogy hogy eltűrték ezt az MDF-es választáson résztvevő többiek? Kérdések sokaságát lehetne itt feltenni, épp a fő kérdés az: a nevében demokrata hogy engedhet meg magának ilyen magatartást?Ilyenek kapnak aztán jelentős pénzügyi támogatást mint parlamenti párt, az adófizetők pénzéből? Ezt eltűri a magyar társadalom, miközben emberek éheznek,munkanélküli segélyből tengődnek,mert értelmes emberek még munkát sem találnak?Közben Herényi
  "osztja az észt"?Felmérte -e a társadalom ezek kártékonyságát,miért engedi,hogy ezek itt ilyen gátlástalanul,here módjára élősködjenek a társadalmon? Teljesen igaza van az ügyészségnek: ki kell alaposan vizsgálni,hogy mi folyik itt, mert emögött még egészen furcsa dolgok is kiderülhetnek.Lásd: az angol esetek!!”
 • 2. trixi11 2009. június 27. 08:43
  „Ez az egyetlen esélyük, mert a Hit gyüli libamáj zabáló nagyfeje, számomra hihetetlenül nagy tömeget vonz...”
 • 1. Nostradamus 2009. június 27. 08:38
  „Egymáshoz illenek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Retkes Attilát javasolta elnöknek a fővárosi SZDSZ

A két elnökjelölt közül Retkes Attilát javasolta az SZDSZ elnökének a párt budapesti választmánya… Tovább olvasom