Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Kezdődhetnek a helyi béralkuk

Nemcsak a versenyszférára vonatkozó keresetajánlásról született megállapodás az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, hanem a munkaügyi szabályozások megváltoztatására is számos garanciát kaptak a szakszervezetek a kormánytól.
A kormányzati, a munkaadói és a munkavállalói oldal közt megszületett az a megállapodás, amely alapján az elkövetkezőkben elkezdődhetnek az ágazati és az üzemi szintű béralkuk. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) olyan bruttó béremelést javasol 2003-ra az iparágakat érintő és a helyi megállapodásokhoz, amely az egyes kereseti kategóriákban 4,5 százalékos reálbérnövelést eredményez.

Az érdekegyeztetés révén egészében véve jó egyezség jött létre Németh Kálmán szerint. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei képviselet-vezetője ezt a véleményét arra alapozza, hogy tudja: a feleknek az uniós csatlakozás közeledtére tekintettel a bérfelzárkóztatás és a gazdasági versenyképesség megőrzésének szempontjait egyaránt figyelembe kellett venniük. Főleg azt tartja nagy eredménynek, hogy a kitűzött 4,5 százalékos mérték ezúttal megfelel a gazdasági fejlődés várható javulásának. Ha ez eddig is így lett volna, akkor – úgy véli – most jobb helyzetben lennének az alkalmazottak. Emellett előrelépésként értékeli, hogy az OÉT megállapodása nem csak a keresetajánlásra vonatkozik. Több adómentes juttatás felső határának emeléséről – például az étkezési hozzájárulás 2, illetve 4 ezer forintra növeléséről – is egyezség született ugyanis. Sőt, a munkaügyi ellenőrzés hatékonyságának javítására, a társadalmi párbeszéd intézményének megerősítésére is.
A képviselet-vezető szerint lényeges az a tervezett szabályozás is, amely megakadályozza, hogy a teljesítményszintek irreális emelésével kijátszható legyen a minimálbér kifizetése.

Kapcsolódó cikk >>
Ki fizeti az emelt béreket?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdektelenségbe fulladt a MacWorld Expo

Az IDG World Expo Japan bejelentette, hogy az érdeklődés hiánya miatt elmarad a… Tovább olvasom