Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Kezdődik a Cserfői Jazz Fesztivál

Cserfő JazzLand címmel három napos fesztivál kezdődik csütörtökön a Nagykanizsától tíz kilométerre fekvő településen. A rendezvényen a világhírű Rhoda Scott jazz orgonista koncertjén randevút ad egymásnak az egyházi és a világi zene.
Ami Kapolcs régiójának a Művészetek Völgye, az Nagykanizsának a Cserfői Jazz Fesztivál. Évente mintegy másfél ezren látogatnak ki e jeles rendezvényre, ahol a hazai és a nemzetközi jazz-élet ismert, népszerű képviselői adnak egymásnak találkozót. A Cserfő JazzLand helyszíne a Nagykanizsától 10 km-re fekvő cserfői hegyvidék, Tiborcz Iván birtoka. A cserfői JazzLand szellemi atyja - a buffalói fekete jazzmuzsikusokkal eltöltött öt év alatt határozta el, hogy birtokára, a szőlőföldek közé hozza e világot, a jazz-muzsikát és a zenész barátokat. Ez a work shop már nemcsak hazánkban, de határainkon túlról is számos érdeklődőt, turistát vonz.

Érdekes zenei találkozásnak lehetünk tanúi az idei cserfői Jazzland Fesztiválon, hiszen közös koncertet ad Rhoda Scott és Laki Ákos. Ki ne ismerné Magyarországon Rhoda Scottot és virtuóz hammond orgona játékát a hetvenes évekből? A vajdasági Laki Ákos pedig nem ismeretlen a jazz- és latinkedvelő mai generáció körében. Közös koncertjük a hammondorgona és a szaxofon, klarinét összjátékára épül. Az orgona főként a templomi és klasszikus zene hangszere, míg a szaxofon a világi, főként a jazz zene hangszere. Rhoda Scott játéka ötvözi a Néger Spirituálék és Gospelek hangzását a jazzenével. Laki Ákos játékát a világzenével, főleg balkán és latin hatásokkal tűzdelt jazz jellemzi. Az eredmény tehát egy alapvetően jazz-re épülő világzenei repertoár. Mindkettőjük játékstílusára hatással van klasszikus zenei neveltetésük is. Két karizmatikus egyéniség a szinpadon - a néger- és a balkán temperamentum találkozása egy feledhetetlen, energikus koncert igéretét rejti magában. Méltó társuk a cserfői koncerten Németh Ferenc, Amerikában élő honfitársunk, aki szintén tapasztalt jazzzenészként dobokon kísér.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi idén is fejleszt

Körültekintőbb árfolyam-politikát, a járulékos bérköltségek csökkentését szorgalmazta szerdán Jürgen… Tovább olvasom