Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Kezdődik a politikai plakátszezon

A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi választási plakátok is.

Miután a köztársasági elnök kihirdette az országgyűlési képviselők választásának időpontját, újabb lendületet vesz az egyébként már régóta tartó kampány. A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi plakátok is.

A négy évvel ezelőtti választásokkor valóságos „plakátháború" dúlt a pártok között, hogy helyi képviselőik, programjaik népszerűsítése minél nagyobb és persze látványosabb helyet kapjon a közterületeken. Bár önkormányzataink – különösen a városokban – rendeleteket alkottak arról, hol lehet, s hol nem plakátot (általában, nem csak választási időszakban) utcákon, tereken elhelyezni, bőven akadt munkájuk illegális „ragasztgatók" miatt a közterület-felügyelőknek.

A pártok a választások előtt kötöttek bizonyos etikai megállapodásokat, például arról, hogy a rendelkezésre álló felületeket csak „mértékletesen" sajátítják ki, s nem ragasztanak rá egymás plakátjaira. Ezért négy évvel ezelőtt, legalábbis megyénkben emiatt hangos torzsalkodás nem volt, súrlódások azonban előfordultak.

Az önkormányzatok az idei választások előtt azt remélik, a pártok önmérsékletet tanúsítanak, s legalábbis a nyílt utcán a plakátok elhelyezésével nem lesz háború.

Győrben a kommunális szolgáltató a meglévőkön kívül a választási időszakban – ahogy legutóbb is – a politikai plakátoknak külön táblákat, összesen 250 darabot helyez ki a megyeszékhely frekventált területein. A helyszíneket és a kihelyezés időpontját majd a választási iroda határozza meg a pártokkal rövidesen egyeztetendő időpontban. Az érintett pártok a plakátok helyéről térképes jegyzéket kapnak majd.

A táblákon felírás jelzi majd, hogy azokon csak választási hirdetményeket lehet elhelyezni, minden más hirdetmény tilos lesz, az önkormányzati rendelet értelmében ezt a közterület-felügyelet ellenőrzi. Az említett, kihelyezendő táblákon a választási hirdetményekért a pártoknak nem kell fizetniük.

Önköltségi áron

Sopronban még nem érkezett kezdeményezés az igények és lehetőségek egyeztetésére, ezért a polgármesteri hivatal közleményben hívja fel a pártokat, hogy konszenzust teremtsen. Az önkormányzat a korábbi szokásoknak megfelelően a képviselőjelöltek rendelkezésére bocsátja – önköltséges, 600 forintos áron – a tulajdonában lévő úgynevezett A alakú hirdetőtáblákat, amelyeket a város különböző pontjain helyeznek el. Ezeket azonban csak akkor vehetik igénybe, ha az adott képviselőjelöltet hivatalosan is nyilvántartásba vette a helyi választási bizottság.

Cirkáló felügyelők

A pártok Mosonmagyaróváron a városban lévő hirdetőoszlopokra helyezhetik ki plakátjaikat a kampány idején. Dr. Németh Andrea aljegyző elmondta: a közterület-felügyelők folyamatosan figyelik majd a városban, hogy a megengedett helyeken kívül máshová ne kerüljenek plakátok.

Közterületen díjmentes

Borsodi Tamás címzetes főjegyző arról adott tájékoztatást, hogy Kapuváron a politikai pártok a közterületekre díjmentesen kitehetik választási plakátjaikat. Az önkormányzat felé azonban bejelentési kötelezettségük van. Kivételt a különböző intézmények fala jelent, ahol tilos a plakátolás. Egyéb lehetőséget a városban található mintegy tizenöt hirdetőhenger jelent. Ezek üzemeltetését egy magáncégre bízta a városháza. A cég vezetője szerint a hirdetési felületre kiragasztják a pártok plakátjait is. Ez azonban szervezett keretek közt történik, minden pártnak biztosítanak lehetőséget, de csak a cég munkatársai helyezhetik ki a plakátokat.

Méretfüggő az ár

Csornán a városban tizenegy önkormányzati hirdetőoszlop áll a pártok rendelkezésére, amelyeken keresztül megszólíthatják a választókat. Az elhelyezett plakát méretétől függ a díjazás is. Egy A4-es lap kiragasztásáért például naponta 25 forintot, egy hónapra 160 forintot kell fizetni. Az A3-as méret 40, illetve 240 forintba kerül, az A2-es pedig 80, illetve 400 forintba.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhárom halott a szakadékba zuhant buszban

Legalább 53 ember meghalt, amikor a hegyekben az autóbuszuk egy kanyarban lesodródott a nedves… Tovább olvasom