Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Ki „nyeli le” az áfaváltozást?

A januári áfacsökkentést nem „nyelték le” a kereskedők és szolgáltatók, túlnyomó többségben ármérsékléssel átadták a vásárlóknak. De mi a helyzet a várható áfanövekedéssel? Csak egy a biztos: az államkassza mindenképpen benyeli...

Ne várjunk csodát a januári áfacsökkentéstől, írtuk a múlt év végén (Kisalföld, december 7. és 31.). Pedig csoda lett, igaz, nem három napig, hanem jó nyolc hónapig tartott, tart...

A januári csoda után

A korábbi 25 százalékos áfa mérséklődött az év elején 20 százalékosra. Számítások szerint ez a kereskedelmi forgalomban lévő termékek 42 százalékát érintette, zömmel a tartós fogyasztási cikkeket, bútorokat (de persze a 42 százalékba sok egyéb is tartozik). Az áfacsökkenés érződött a számítástechnikai, távközlési szolgáltatások előfizetési díjaiban. Ez tehát a húszszázalékos kör.
A most 15 százalékos áfakörbe tartozó termékeket nem érintette a januári változás, vagyis ezek forgalmi adója maradt. A tegnapi parlamenti döntés szerint szeptemberig, attól kezdve 20 százalék lesz a mostani 15. Az idetartozó legfontosabb kategóriák: gáz-, hő- és vízellátás, személyszállítás, diák- és közétkeztetés, gyógyászati segédeszközök, kulturális, fürdő- és szállodai szolgáltatások, temetkezés... És persze a kereskedelmi forgalomban lévő termékek „maradék” 68 százaléka, köztük az alapvető élelmiszercikkek.
Az áfacsökkentés miatt 2006-ban családonként átlagosan 30–50 ezer forintot takaríthatunk meg – mondták a múlt év végén gazdasági elemzők. Ez a számítás mostanra azonban már olyan, mint a tavalyi hó.

Az árak sok mindentől függnek

Bizonyára mindenki emlékszik még a reklámdömpingre, mely szerint már decemberben a legtöbb kereskedelmi cég „megelőlegezte” a januári ötszázalékos áfacsökkenést. Amit persze a törvény hatálybalépése előtt nem engedhetett el senki, be kellett fizetni az államkasszába, csupán egy jó szlogen volt a vevőkért folytatott harcban. A helyzet most nagyot fordult: nem hallani, hogy valamely hirdetés arról szólna, elengedik a vevőnek a várható áfanövekedést...
Az árakat persze nem csak az áfa befolyásolja, mondja lapunk kérdésére az egyik nagy kereskedelmi hálózat egyik vezetője. Kereken kijelenti: nem hajlandó még jóslásokba sem bocsátkozni a várható változások hatásairól. Az árakat csak részben határozza meg a forgalmi adó mértéke. Vannak mellette más adóterhek, gyártói döntések s egyebek – nem utolsósorban pedig ott a konkurenciaharc. Az általunk megkérdezett kereskedők, szolgáltatók mindegyike úgy véli: hosszú és forró lesz a nyár. Nem az időjárásra gondolnak.

Nem lehet

a csillagos ég a határ


Egyféle „jóslást” azonban mégiscsak hallottunk. Történetesen, hogy a kereskedelmi, szolgáltatói áraknak mindig a fizetőképes kereslet közelében kell maradniuk, semmilyen körülmények között nem szaladhatnak úgymond a csillagos égig. Olyan szolgáltató mondja, aki pedig történetesen éppen a csillagos égből él. Mármint az ott fönn keringő műholdak nyújtotta lehetőségek földi hozzáférhetővé tételével. Az internetet például aligha lehet mostanában úgy drágítani, hogy eladható legyen... Az is igaz viszont, a műholdakról nem üzemanyag-zabáló teherautókon érkezik az áru – de ennek az áfához már tényleg semmi köze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérültek és egészségesek színpadon

Harmadik produkcióját mutatta be a hétvégén a Komédiás Magyar Integrált Színház Kőszegen. A… Tovább olvasom