Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Ki kell aknázni a rejtett tartalékokat

A falusi turizmusnak van jövője, csak összefogásra és jó reklámtevékenységre lenne szükség a Rábaközben is. A rábaközi falvak egyelőre még nem készültek fel a térségbe látogató turisták fogadására.

A falusi turizmusnak van jövője.
Nincsenek megfelelő szálláshelyek és a szolgáltatóprogramok is hiányoznak. Az igazi falusi turizmus tehát még nem alakult ki, bár vannak próbálkozások.

A falusi turizmus alapját Princzes Györgyi, a Kis-Rába-menti Kistérségi Társulás menedzsere az összefogásban látja, ám azt is elmondta, hogy a rábaköziek egyelőre idegenkednek ettől a lehetőségtől.
– Közösen, a rábaközi programokat kompletten ajánlva lehet csak idecsábítani a turistákat – fogalmazott Princzes Györgyi. – Szerencsére vannak olyan lehetőségeink, adottságaink, melyek vonzóak lehetnek a más tájakon, más környezetben élőknek. Ilyen például a Fertő–Hanság Nemzeti Park kínálta túrák, a Madárvárta, az öntési múzeum, a Király-tó, ahol például a szürkemarhagulya nem mindennapi látvány.
A szakember szerint minden falu rendelkezik értékkel, ami lehet a templom, egy-egy kastély, egy régi, évszázados ház és az itteniek vendégszeretete.

Marketing nélkül nem megy

– Meglátásom szerint azonban valami miatt még mindig ódzkodnak a falusi turizmustól a vidéki emberek, mert félnek a befektetéstől – folytatta Princzes Györgyi. – Pedig ma már nagyon jó pályázati lehetőségek vannak, és nem túl nagy költséggel ki lehet alakítani néhány szobát az előírt fürdőszobával együtt. Ám hiába jönnek létre a megfelelő falusi szálláshelyek, ha nincs kellő propaganda, reklám, marketing, amely az ország minden területére, de még külföldre is eljuttatja a Rábaköz hírét.
Princzes Györgyi szerint mindenképpen ki kell használni a rábaközi kézműveshagyományokat is: a höveji csipkekészítést, a döri fazekasságot, a bogyoszlói fafaragó-hagyományokat, az osli papucsfonást vagy a tányér- és üvegfestést. Nem szabad kihagyni a helyi kulturális csoportokat sem, hiszen a nyugdíjaskórusok, néptáncegyüttesek szintén maradandó élményt jelenthetnek.

Asztalon a házi ízek

– A magánszálláshelyek alapvető feltétele az étkeztetés is – mondta a menedzser. – Ezen a területen megint csak nyerő lehet a Rábaköz, hiszen aki ideérkezik, nem feltétlenül akar különlegességeket fogyasztani, inkább a helyi jellegzetességekkel kíván megismerkedni. Az asztalra kerülhetnek a magyaros, házi készítésű ételek vagy a házi túró, tejföl, sajt, méz és a háznál termesztett zöldségek, gyümölcsök. Egyre többen igénylik manapság a sportturizmus nyújtotta lehetőségeket és erre a mi környezetünk is kiválóan alkalmas, hiszen mindkét rábaközi városban találni strandot, de teniszezésre vagy lovaglásra is van lehetőség.
„ Összefogás nélkül nincs jövője a falusi turizmusnak. Nagy szerepe lehet például egy, a szállásadókat, szolgáltatókat összefogó szervezetnek."
– Ajánlani kell egymás szolgáltatását, programjait, mert a vendég csak akkor érzi jól magát, ha nem unatkozik és színes, érdekes programokat állítanak össze számára. És itt lenne nagy szerepe az összefogásnak – hangsúlyozta.
A Kisalföldben korábban arról írtunk (2002. IX. 11.), hogy a Rábaköz egyelőre még nem készült fel teljesen a turisták fogadására. A legtöbb községben nincs megfelelő szálláslehetőség és a különböző programok sem állnak rendelkezésre. Igaz, művészeti és kulturális csoportok szép számmal őrzik a hagyományokat a környéken.

Visszatérés a gyökerekhez

Egyedülálló talán Novák Gábor kezdeményezése, aki egy csöppnyi Rába-parti faluban alakított ki színvonalas éttermet. A vállalkozó úgy látja, van jövője a falusi turizmusnak és az itteniek rájönnek, hogy más lehetőségük nem lévén csak ebbe kapaszkodhatnak bele.
– A gyökereimhez tértem vissza egy éve Rábacsécsénybe, hiszen nagyanyám főzte ki annak idején az összes helyi lakodalmat – kezdte a bemutatkozást Novák Gábor. Novák Gábor az egykori gazdatiszti házat alakította át étteremmé és jövőt és fantáziát is lát a falusi turizmusban.
– Ha rendeződik a Rába folyó sorsa, akkor elindulhat a fejlődés, hiszen a vízi turizmus rengeteg lehetőséget biztosíthat az itt élőknek – vázolta a külföldi tapasztalatokat is szerzett szakember. – Rá fognak jönni, hogy errefelé más módja nincs a kiugrásnak, mint a táj nyugalmának, csendjének kihasználása, szálláshelyek kialakítása, kiadó szobák biztosítása. Már nekem is vannak olyan vendégeim, akik rendszeresen kirándulnak a környéken, és ha erre járnak, mindig betérnek hozzánk. Vannak további elképzeléseim ezen a területen, mert meggyőződésem, hogy léteznek rejtett tartalékok a Rábaközben, csak éppen meg kell keresni ezeket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VII. Győri Tavaszi Fesztivál rendezői

Győri Fesztivál és Rendezvényszervező Iroda Tovább olvasom