Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Ki kell dolgozni a Nemzeti Felemelkedés programját

Pártokon, illetve kormányciklusokon átívelő programot akar kidolgozni a kormány a pénzügyi válság ellen - mondta el Gyurcsány Ferenc a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón.
A "Nemzeti Felemelkedés" programjának részleteit a miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti csúcson vitatják meg. A kormány ezen többek között javasolni fogja az euró hazai bevezetését, a nyugdíjrendszer fenntartásához szükséges középtávú lépések kidolgozását, önkormányzati reformot, illetve javaslatot tesz egy új pártfinanszírozási rendszer kidolgozására.

Mint azt a kormányfő elmondta, az ország kettős feladat előtt áll. Egyrészt el kell hárítania a spekulánsok támadását a piacon, másrészt határozott választ kell adnia a begyűrűző gazdasági válságra. Ebben a helyzetben egy parancs létezik egy ország számára: az együttműködés - hangsúlyozta a miniszterelnök. A demokratikus versengésre mindig szükség van, de most a nemzetről van szó; az államnak biztosítania kell az emberek anyagi biztonságát, ez pedig egyedül senkinek sem megy - fűzte hozzá.

A nemzeti csúcson a kormány közös javaslatotot szeretne kidolgozni az euró magyarországi bevezetésére, középtávú bérmegállapodás kialakítását kezdeményezi az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) jóváhagyásával, és a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartásához szükséges középtávú intézkedésekről is szeretne egyezségre jutni. A szociális rendszer megújítására vonatkozó javaslatot fog kezdeményezni, és az oktatás hosszú távú fejlesztési koncepcióját is át akarja gondolni - derült ki a tájékoztatón. Gyurcsány Ferenc elmondta: az ország döntéshozóinak le kell fektetniük a takarékos állam működési feltételeinek alapját, és az önkormányzati rendszer reformjának jogszabályi hátterét is át kell tekinteni. A kormány mindezek mellett azt szeretné, ha a nemzeti csúcs ajánlásokat fogalmazna meg egy új pártfinanszírozási rendszer kialakítására, és működőképes javaslatokkal segítené a korrupció elleni fellépést is - mondta.

A nemzeti csúcsra az öt közjogi méltóság, a rendszerváltás után megválasztott köztársasági- és miniszterelnökök, házelnökök, a jelenlegi parlamenti pártok elnökei, és frakcióvezetői, az Európai Parlament hazai delegációvezetői, a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltás utáni elnökei, a nemzeti csúcs témáiban érintett országgyűlési bizottságok illetve minisztériumok vezetői, az MTA rendszerváltás után megválasztott elnökei, az önkormányzati szövetségek elnökei, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói oldalának vezető képviselői kapnak meghívást.

A találkozóra szóló meghívókat hétfőn postázzák, de számos érintettel már személyesen is konzultált a miniszterelnök. Mint mondta, a széles körű egyeztetés már az elkövetkező hetekben megkezdődhet, és pár hónap alatt el kell, jogy jusson a nemzeti felemelkedés programjának megvalósításáig. Addig is a legfontosabb teendők közé tartozik a jegybank elnökével közösen javasolt 12 pont végrehajtása, és az adórendszer átalakításával kapcsolatos álláspontokat is közelíteni kell - tette hozzá a kormányfő.

Újságírói kérdése a miniszterelnök elmondta, a tervek szerint 3,8-ról 3,4 százalékra csökkentik az idei hiányt, ami 120 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. egyszeru polgar 2008. október 13. 21:14
  „Nem kellett volna ezt a programot mar 18-20 eve megtervezni? Vagy eddig nem ez volt a cel? Ha idejeben jeleztek volna az akkori es mostani vezetoink, nem a nemzet felemelese a celjuk, talan mar annak idejen lehetett volna mas partra szavazni.”
 • 33. efje 2008. október 13. 01:31
  „A munkavállalók elfogadhatatlannak tarják a kormány terveit. A munkástanácsok elnöke azt mondja: a béreket nem befagyasztani, hanem növelni kellene, hiszen a mostani keresetek a 20 évvel ezelőtti szintnek felelnek meg.

  Ebben van a lenyeg. A jarulekos koltsegek viszont tul magasak. 42% rengeteg. 25 korul lenne realis. Gyurcsanyek pont az ellenkezojet akarjak. Befagyasztani a bereket. Ez a tragedia. Lenyelorszag jo pelda. Elindultak hazafele Angliabol a lengyelek, mert a 2,5!!!!!!!! szeresere ugrottak a berek. Peldaul egy haverom huga keresett 2 eve 60000-et forintba, most ugyanoda 160000-rel vettek fel pincernek.
  Abban a lenyelorszagban ahol 1986-ban kenyer se volt 8 utan a boltokban.
  Mi meg engedjuk hogy a hosszupajeszosok rohogjenek rajtunk?
  Ketyeg az ido uraim. A felemukbol lesz meg remalom.”
 • 32. Csak egy velemeny-nek (indirekt) 2008. október 13. 00:11
  „"zweistein"

  Ich wußte gar nicht,daß Du Bücher schreibst!!!!

  Kannst Du mir mal einige schicken???”
 • 31. csak 1 vélemény 2008. október 13. 00:05
  „7. komm.
  Nem jól tudod,19-éve tart már az ország egyik választástól a másikig tartó ígéretek szerinti, pénzszórása vagy alattomos kiárúsítása.
  zweistein
  Nem bírsz magaddal,kész regényeket írsz.Minden áron ezeket a 19 éves tévelygéseket 1 párt kormányzására akarod húzni.Pedig a többi is tömte a zsákját. Fogadd meg a németül írt kommentek tanácsát.
  hajrá !csak nehogy agyvérzést kapj !”
 • 30. alfabravodelta 2008. október 12. 23:45
  „Eddig kellett volna segíteni a korrupció elleni fellépést, a társadalommal széles körű egyeztetést és együttműködést kellett volna folytatnia! Sajnos nem ez történt. Helyette munkanélküliséget, adósságot és korrupciót ültettek a nyakunkba!
  Mondjon le miniszterelnök úr, nem bízom már sem Önben, sem a pártjában! Önök eljátszották a bizalmat! A társadalom bizalma nélkül Önnek és pártjának már nincs jövője!”
 • 29. theseus 2008. október 12. 23:32
  „Nemzeti felemelkedés, vagy inkább nemzeti túlélés? Előbb talán az utóbbit kellene megoldani.

  Jitternek alighanem igaza van. Eddig még néha szórakoztató volt Feri bohóckodása, de ilyen válsághelyzetben ez már kifejezetten veszélyes az ország szempontjából.”
 • 28. jitter 2008. október 12. 23:04
  „Kötözzétek le Ferit, mert teljesen megőrült! Elveszett az 56 ezredik program írásában! Ne most kezdjenek el dolgozni és főleg ne mérőórával, számokban mérje a hazfiságot!”
 • 27. Tantusz (most igy) 2008. október 12. 22:05
  „A tüzoltok jo emberek, es a villamosvezetök is!!!

  Különben is ciganyok voltak!
  A Bunyos Panni-nak, Botka-nak el kell tünni!!

  Eljen a Turul-Madar!!!

  Aztan,hogy mi is a lenyeg???

  Aztat nem tudom, most ebredtem fel, be votam rugva delutan!!!”
 • 26. belabacsi 2008. október 12. 20:57
  „öszöd ota egy nulla.szerintem.”
 • 25. Ful 2008. október 12. 20:48
  „Felháborítja a tűzoltó állományt, hogy a jövő évi költségvetés tervezetben a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél (vám- és pénzügyőröknél, a börtönőröknél, a rendőröknél) ezt megteszik.

  A tűzoltókat a kormányzat ingyen munkára kötelezi, mert amíg más munkavállalóknak heti 40 órát kell dolgozniuk, addig a kormány a tűzoltóknak heti 48 órát ír elő, ám a heti 8 órás különbséget nem fizetik ki részükre. Az egyébként jogos igényeknek a tűzoltók egy jelentős része nem kíván törvénytelen eszközzel (sztrájkkal) érvényt szerezni. A hatályos 1996. évi XLIII. Törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról (HSZT) kimondja, hogy az érdekképviseleti szervek e törvény keretei között szabadon működhetnek és gyakorolhatják jogosítványaikat. Sztrájkot azonban nem szervezhetnek.”
 • 24. grenadle 2008. október 12. 20:35
  „Kedves Macilaci, akkor olvasd el mennyi ebből nem Gyurcsány, videóval:

  A mi kormányunk az adócsökkentés kormánya, a legőszintébb becsületszavamra mondom - hallgatjuk Gyurcsány bársonyos hangját még 2005 júliusából (ez különösen aktuális így, éppen a bársonyos reformok idején) a legújabb Best of Gyurcsány összeállításban. A 2006-os kampányban szintén arról beszél a ,,nagy ember" az Audi hátsó ülésén, hogy ,,ez az adócsökkentés kormánya". 2006-ban a miniszterelnöki vitában már arról szól a baloldal vezére, hogy ,,olyan országot szeretnénk, ahol nem beszélnek adócsökkentésről (...), hanem teszik".

  Mint tudjuk, hamarosan kitagadott mostohagyerekké válik az adócsökkentés a baloldali kormányzat számára, olyannyira, hogy a csak nemrégen elfogadott adótörvényeket azonnal vissza is vonják, miután megnyerték a választást.

  Két évvel később februárban Gyurcsány már tudott ,,brutálisan őszinte lenni", szerinte az ő első másfél éves kormányzásának egyetlen komoly hibája volt: az ,,adócsökkentési program". Augusztusban már megint az adócsökkentésről papolt. Mit hoznak a szelek, egy hónapra rá már az adópopulizmus befejezésére szólított fel, miközben nekiment az ellenzéknek. Persze, pár héttel korábban még ,,a lehető legnagyobb adócsökkentésre van szükség" kijelentés közben majd a pulpitust verte, úgy magyarázott.

  Az adóügyekben is meglehetősen határozott Gyurcsány később már vudu-gazdaságpolitikáról beszélt az adócsökkentéssel kapcsolatban, amit meg kell hagyni ,,másnak".

  A video-összeállításból kiderül: az adócsökkentéssel nem lehet új munkahelyeket teremteni (ettől nem lesz szükség több cukrászra, csak attól, ha több rigójancsit vesznek az emberek - élcelődik Gyurcsány), illetve mi az hogy! Nagyon is: a lehető legnagyobb adócsökkentés kell a munkahelyek teremtéséhez.

  Az idei nyáron újra felfedezte Gyurcsány az adócsökkentést - aminek augusztusban még Veres és Lendvai is látta a fedezetét (vagy mégsem?) -, csak éppen a szakemberek nem. (Megegyezés című esszéjében az MSZP elnöke például még 300 milliárdos csomagról elmélkedett, ez időközben már a felére csökkent. Szerdán a parlamentben Veres ismét arról szónokolt, hogy rosszabb a helyzet, mint gondolták, de ezért persze az ellenzék a hibás.)

  Gyurcsánnyal szólva: lárifári! Ó, te Jóisten, mindig beleszaladok valamibe" - mondja Gyurcsány, és igaza is van.

  Nézze meg Ön is a legújabb, Best of Adócsökkentés című video-összeállítást!”
 • 23. macilaci 2008. október 12. 19:35
  „18. hozzászólás grenadle www.mno.hu/portal/590498 2008.10.12. 17:26
  Íme az emelkedés programjának első lépései. Döntse el mindenki, hogy ebben mi az emelkedés, és legfőképpen kinek!
  http://www.mno.hu/portal/590498
  Szerény kérdésem:az MNO fizetett hirdetője vagy?”
 • 22. best of gyf, videóval 2008. október 12. 18:07
  „http://www.mno.hu/portal/589777”
 • 21. grenadle 2008. október 12. 18:02
  „Gyurcsány színeváltozásáról egy fórum. Vajon most milyen szerepben akar tetszelegni? Vagy 17-esnek van igaza???
  http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=425
  linkek mutatnak a blogjára is, - vagy azokat még a "másik" gyurcsány írta???”
 • 20. trainman 2008. október 12. 17:49
  „- Magyarország pénzügyi, gazdasági helyzete stabil, a jövő évi költségvetés megalapozott és körültekintő, és mindazok, akik ennek az ellenkezőjét állítják, riogatják az ország lakosságát, felelőtlen populisták! Minek a pártján állnak önök: az igazság pártján, vagy a válságkeltés pártján? Úgy látom, az utóbbi pártján..!Gyurcsány Ferenc mondta ezt egy hete!Ő majd kivezet bennünket a válságból?Ezt mintha már hallottam volna.”
 • 19. nonemá 2008. október 12. 17:41
  „Elég egyértelmű, ha befagynak a bérek, akkor befagynak a nyugdíjak is (ez a svájci indexálás lényege).”
 • 18. grenadle 2008. október 12. 17:26
  „Íme az emelkedés programjának első lépései. Döntse el mindenki, hogy ebben mi az emelkedés, és legfőképpen kinek!
  http://www.mno.hu/portal/590498”
 • 17. goromba 2008. október 12. 17:23
  „16-os: A te gyurcsányodon pedig agyátültetést hajtottak végre, mert tök mást mond, mint egy hete.”
 • 16. Voinai szürke barát 2008. október 12. 17:10
  „OV-én életmentő műtétet kellet végezni !!!A V&gbelét ki ki kellett oldalra ültetni...A hívei elnyalták a végét...”
 • 15. grenadle 2008. október 12. 17:03
  „Az összefogásra buzdító MSZP például a következő dokumentumról is határozni akart! Ez az MSZP programja ócsárolás, vádaskodás, mocskolódás. Ki az a barom, aki egy ilyen pártnak nevezett gyűlöletgenerátor bandával egyezkedik. Tessék:

  "A dokumentum rögzíti azt is, hogy ,,Magyarországon emésztő politikai háborúskodás zajlik": a Fidesz vezetése szerint a szocialisták nem legitimek sem történelmi, sem erkölcsi értelemben, nincs alapjuk a kormányzásra, nem a haza polgárai, hazaárulók és nemzetvesztők. Az ellenzéki párt vezetése miatt politikai vita és küzdelem helyett háború van; a Fidesz vezetői szerint ,,a politikai rivális pedig gátlástalan eszközökkel is megsemmisíthető és megsemmisítendő ellenfél". Az erőszak politikája az MSZP-től távol áll, és nehezen találja ennek ellenszerét - áll a tervezetben."”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés az élődonoroknak

Tizedszer rendeznek szervdonációs és transzplantációs Európa-napot Budapesten. Több mint 100 élődonor van Magyarországon, közülük 48-an kapnak Pro Vita díjat. Tovább olvasom