Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Ki kérhet vérvételt?

A minap kértem körzeti orvosomat, hogy küldjön el vérvételre, mire közölte, hogy azt nem lehet csak úgy, pedig volt panaszom. Miért mondják, hogy nem figyelünk magunkra, hisz aki szeretné megelőzni a bajt, szinte hülyének nézik!

Az egészség figyelem kérdése (is) címmel jelent meg cikkünk olvasónk SMS-ével kapcsolatban a múlt heti Kisalföldben. Dr. Pesztenlehrer István győri főorvost az általános egészségi állapot felmérésének lehetőségeiről faggattuk, és azokról a kötelező egészségbiztosítás keretein belül igénybe vehető szolgáltatásokról, amelyek a betegségek korai felismerését, megelőzését célozzák.
Beszéltünk SMS-t író olvasónkkal, aki torokgyulladással küszködött, amikor nemrég orvoshoz fordult. Mivel a felírt antibiotikumtól rosszul volt és állapota sem javult, a legközelebbi rendelésen kérte a vérvizsgálatot. Az orvos – emlékezete szerint – azt mondta, hogy „ez nem megy olyan könnyen” és „drága a vizsgálat”, de aztán megírta a beutalót, miután a beteg arról is beszámolt, hogy gyakran szédül és rendszeresen elájul.
A Kisalföld ismét dr. Pesztenlehrer Istvánhoz fordult. A főorvos szerint érthető kollégája döntése, aki nyilván úgy ítélte meg, hogy a torokgyulladás gyógyításához nem kapott volna lényeges információt a laboratóriumtól. A vérvétel bizonyos életkorban, illetve egyes rizikófaktorok esetén indokolt az általános egészségi állapot felmérésekor, arra azonban, hogy valaki indok nélkül, saját kérésére igényelje, nincs mód.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállal idén nyári munkát?

Tovább olvasom