Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kiállítás nyílt a délvidéki magyarellenes atrocitásokról

Kiállítás nyílt a második világháború végén szerb partizánok által elkövetett délvidéki magyarellenes atrocitásokról kedden a Terror Házában, "Magyar voltál, ezért!" (Márai Sándor) Délvidéki Tragédia 1944-1945 címmel.
Talán az utolsó elbeszéletlen története Közép-Európának, ami hat évtizede történt - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a délvidéki magyarok elleni vérengzésekről a kiállítást megnyitó beszédében. Emlékeztetett arra, hogy "Közép-Európában mindannyian az első világháború áldozatai vagyunk", mert azt követően kaptak lábra olyan totális mozgalmak, amelyek eszméi alapján az ember "tudott állat is lenni". A politikus különösen fájónak nevezte, hogy magyarok ezreit gyilkolták le jugoszláv kommunisták. Szerinte tettük a szerb történelem fájó pontja is.

A második világháború végén szerb partizánok bosszút álltak a "hideg napokért", amikor 1942-ben magyar katonák razziáin mintegy négyezer szerbet és zsidót gyilkoltak meg. A délvidéki magyarok közül nagyjából 15-20 ezer embert gyilkoltak meg 1944-ben és 1945 elején. A Vajdaságból elüldözött magyarok száma pedig 85 ezerre tehető.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédében elmondta, hogy a kiállítással "a szembenézés fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet". Hangsúlyozta: "kell, hogy a nemzeti emlékezet megőrizze a tragédiákat". Majd arról szólt, hogy az "együttérzés olyan lelki képesség, amelynek gyakorlása nélkül nincsen nemzeti közösség".

"Nekünk nem a felszabadulást hozták el a partizánok, hanem a halált" - mondta el rövid beszédében Forró Lajos, a Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány elnöke, aki a nagyapját vesztette el a megtorlásokban, és 1992 óta kutatja a magyarellenes vérengzések történetét.

Matuska Márton délvidéki újságíró-történész arra hívta fel a figyelmet, hogy a második világháború végén az akkori, alig félmilliós lélekszámú délvidéki magyarság egyötödét ártatlanul meggyilkolták, vagy szülőföldje elhagyására kényszerítették.

"Nekünk, a mai korosztálynak kötelessége, hogy az emlékezetében megőrizze azoknak az eseményeknek az áldozatait, ki szeretném emelni: az ártatlan áldozatok emlékét" - jelentette ki Dejan Sahovic, Szerbia budapesti nagykövete beszédében.

A megnyitón jelen volt Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár, Kovács Zoltán kommunikációs kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Szili Katalin független parlamenti képviselő is; az ünnepélyes megnyitó végén Rúzsa Magdi énekelt.

A "Magyar voltál, ezért!" (Márai Sándor) Délvidéki Tragédia 1944-1945 című kiállítás az év végéig látogatható a Terror Háza Múzeumban. A tragikus eseményeknek emléket állító tárlaton idézetek, fotók idézik fel a délvidéki magyarok elleni atrocitásokat. Emellett részletek láthatók Siflis Zoltán 1989-ben készült dokumentumfilmjéből, amelyben évtizedek hallgatása után először szólaltak meg túlélők és szemtanúk.

A Délvidéki Tragédia a Terror Háza Múzeum 2004-ben indult Magyar Tragédia kiállítássorozatának befejező darabja.

Olvasóink írták

 • 14. fili-busz 2011. február 24. 14:08
  „Egy kis izelítő napjainkból:
  "...A hágai Nemzetközi Törvényszék megállapította Vlastimir Đorđević bűnösségét, és 27 év börtönbüntetésre a szerb Belügymininsztérium nyugalmazott tábornokát a koszovói albánok ellen 1999-ben elkövetett bűncselekmények miatt. Az ítélet értelmében Đorđević részt vett több százezer koszovói albán elüldözésében, továbbá ő a felelős 724 albán civil meggyilkolásáért és a holttestek tömegsírokba való áthelyezéséért....A szerb erők - mely magukban foglalták a rendőrséget, a Jugoszláv Hadsereget, valamint a félkatonai alakulatokat - egy cél érdekében indítottak szisztematikus és széles körű támadásokat az albán lakosság ellen, terrorista és erőszakos cselekedeteket alkalmazva, beleértve az üldöztetést, a gyilkosságokat, a települések lerombolását és a rablásokat is. Đorđević - a vádirat szerint - folyamatos ellenőrzés alatt tartotta a politikai erőket, és tudott az elkövetett bűncselekményekről..."

  Forrás:
  http://magyarszo.com/fex.page:2011-02-24_Huszonhet_ev_borton_Vlastimir_Dordevicnek.xhtml”
 • 13. pistike27 2011. február 23. 21:25
  „legnagyobb baj az,hogy a kivégzéseket végzők és engedélyezők ezt a népirtást hőstetként tartják számon. a népirtást Titó partizánjai segitségével a csőcselék vitte végbe, amiért nagyon gyorsan vezetőszerephez jutottak - jutalomul, ők nem a harcokban tüntek ki hanem az ártatlan emberek kinzásában, megsemmisitésében és kisemizésében és falvak kitelepitésében, amely falvakban szétosztották a házakat maguk között, az elüzött magyarokat logorokba kényszeritették, kinozták éheztették és ellátták őket tetűvel teli rongyokkal a hideg valamikor az állatok részére használt tákolmányokban éltek. az ilyen emberektől és utódaiktól tagadta meg a dicső Gyurcsány - kormány és vezető propagandistái a magyar állampolgárságot, és a legsajnálatossabb az hogy egy olyan kormánynak és határózatalának még ma is vannak támogatói ők a magyar nemzet szégyenfóltjai - de árulók midig voltak és lesznek is sajnos !!!”
 • 12. Apátfalvi** 2011. február 23. 13:02
  „Szilléri, tudtommal a magyarok nem ölnek civileket Afganisztánban, de ha te másként tudod, akkor szívesen elolvasnám a bizonyításod...”
 • 11. szilléri 2011. február 23. 02:03
  „5. Apátfalvi** 2011.02.22. 18:51
  Ez Afganisztánra is igaz ?
  Persze lehet, hogy csak a demokráciát vittük nekik !”
 • 10. fili-busz 2011. február 22. 21:24
  „8. deszkás 2011.02.22. 19:23

  FILI BUSZ! Megkaptad már az emelt összegű (Hongary) juttatásod?

  Veled ellentétben, én nem pénzért szeretem a hazámat.
  Nem érdekel a pénz, sokakkal ellentétben itt, akik 2 Forintért még az anyjukat is eladnák.
  És nyavajás nyomorúságukat féltik, nem látván az orruknál tovább.
  Nem vagyok tagja (és a felmenőim sem, nagyapám óta ) egyetlen pártnak sem, a továbbbi célzásokat elkerülendő.”
 • 9. dodó 2011. február 22. 21:17
  „Mindnyájan nagyon szépeket írtok. Egy valamit viszont elfelejtetek!
  Ezen védtelen áldozatok a hozzátartozóinak nem jár hetedíziglen évente emelkedő és mindig többet követelő kárpótlás? Ja, hogy ők nem a választottak közül valók voltak?

  4. Apátfalvi** : "...40 ezer magyart (bár a számok vitatottak még)"
  A kárpótoltak felmenőinek számai nem vitatottak? Ja, hogy törvényileg tilos vitatni? Miért is?”
 • 8. deszkás 2011. február 22. 19:23
  „FILI BUSZ! Megkaptad már az emelt összegű (Hongary) juttatásod?”
 • 7. fili-busz 2011. február 22. 18:58
  „5. Apátfalvi** 2011.02.22. 18:51

  MAXIMÁLISAN IGAZAD VAN!”
 • 6. fili-busz 2011. február 22. 18:53
  „Egy ottani személyes ismerősömnek (aki már sajnos azóta nem él),a gyűjtőtáborban halt éhen(!!!!!!) a kisbabájuk, ők kukorica moslékot kaptak egyébként és mindenüket elvették, pedig semmi közük nem volt a 41-es atrocitásokhoz.
  Nem hiszem, hogy egyetértene veled és a többi, aki szerencsétlenül járt .
  Kérdem én mit vétett az a csecsemő??????????????
  Egyébként kivégzett 40 ezer enberről szólnak a krónikák!!!!!
  Üsd be a google-ba Teleki Júlia nevét, meg akit érdekelnek egyáltalán első kézből ezek az információk.
  Nem csak az akkori,hanem mostani viszonyulása a hatalomnak az akkori eseményekhez is látszik.
  Nem biztos, hogy akkor fognak becsülni bennüneket, ha a másik oldalát is odatartjuk az arcunknak a pofonért.
  Majd, ha ők is elismerik saját vétkeiket,akkor beszlhetünk, arról ,amit te írsz.”
 • 5. Apátfalvi** 2011. február 22. 18:51
  „"Nem az áldozatokat kérdőjelezem meg, hanem, mivel mindkét oldalon voltak, úgy vélem mindkettőről illene megemlékezni."

  Az újvidéki razzia során, a magyarságtól idegen szellemiségű szélsőjobboldali állatok által meggyilkolt ártatlan szerbekre és zsidókra is emlékeznek. A magyar oldalon is! A szerbek viszont nagy ívben szarnak az általuk elkövetett gyilkosságokra. Itt a baj. Jobban kellene tájékozódnod...”
 • 4. Apátfalvi** 2011. február 22. 18:47
  „északmagyar, <moderálva> csak hülyeségeket írogatsz!

  Kezdjük ott, hogy a jugoszláv partizánok megöltek vagy 40 ezer magyart (bár a számok vitatottak még), nőt, gyereket, időset, válogatás nélkül! Az okokat keresed? Ezzel a saját magyar honfitársaid dögtelepen és szemétdombok létesített, jelöletlen sírjára hugyozol! Okok? Hogyan lehet megokolni civilek öldöklését, te szerencsétlen? Ez kb. annyira szánalmas, mint amikor egy bizonyos hírportálon a holokauszt "okait" boncolgatták.

  A NÉPIRTÁSOKNAK ÉS ETNIKAI TISZTOGATÁSOKNAK SOHA, SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM LEHETNEK OKAI ÉS INDOKAI! AZ ELKÖVETŐKET KIIRTANI!”
 • 3. északmagyar 2011. február 22. 17:41
  „2.
  Nem védtem a gyilkosokat.
  Azt mondtam, hogy a partizánok tettét egyszerű nacionalista cselekedetként beállítani pláne 44-45-ben eléggé bagatell.
  Még a kommunista időkben is amikor állítólag mindenki internacionális volt, rengeteg ilyenre volt példa.
  Nem az áldozatokat kérdőjelezem meg, hanem, mivel mindkét oldalon voltak, úgy vélem mindkettőről illene megemlékezni.”
 • 2. fili-busz 2011. február 22. 17:06
  „1. északmagyar 2011.02.22. 16:53

  Egyvalamiről megfeledkezel.
  Talán a legfontosabbról!
  A "hideg napok" felelősei még akkor bíróság elé lettek állítva.
  A másik oldal, továbbra is "hősök"-ként tarja számon a gyilkosokat, a mai napig.
  Sőt még manapság is megbecstelnítik az ártatlan magyar áldozatoknak állított fejfákat, akik szemétdombon lettek elkaparva annak idején.
  Olvass utána, mielőtt védenéd a gyilkosokat, "magyar" létedre!
  Nagyon sok ÁRTATLAN magyar vére tapad a kezükhöz.”
 • 1. északmagyar 2011. február 22. 16:53
  „nem akarok kötözködni, de többről van szó ott a "magyar voltál, azért" kijelentésben.

  Pl.: a korábban bevonuló magyar csapatok sem éppen napolajos masszázsban részesítették a helyi (pl:) szerbeket.
  Tény, hogy durva volt a szerb reakció, de akkor sem "ok nélküli, csakmer´ magyar vagy" atrocitás volt.

  Egyébként jó, h a konzervatívok minden országban megemlékeznek arról, hogy a másik mekkora szemét.
  Ja, nem, a szenvedőkről emlékeznek meg, párdon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel fenyegette a farsangozó gyerekeket egy férfi

Fegyverrel fenyegette meg a farsangozó gyerekeket egy férfi Tiszapalkonyán, később pedig rátámadt az intézkedő rendőrökre. Tovább olvasom