Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Kiállítás nyílt Győrött a forradalom tiszteletére

Kiállítással emlékezik meg Győrött a Xántus János Múzeum az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról.

Korabeli relikviákból, dokumentumokból összeállított kiállítással emlékezik meg Győrött a Xántus János Múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójáról. A megnyitón az egyik győri mártír, Máté Mária testvére becses darabot ajánlott fel ajándékként a múzeumnak. Mosonmagyaróváron Sólyom László köztársasági elnök mond ünnepi beszédet az 1956. október 26-i mosonmagyaróvári sortűz 50. évfordulóján a Gyász téren.

Három közvetlen egymást követő történelmi korszakot idéz fel az a Kovács Lajos és Szabó Péter történészek által összeállított, Kurcsis László grafikusművész által megtervezett tárlat, amely tegnap nyílt meg Győrött a Xántus János Múzeum és a Győri Városi Levéltár együttműködésének eredményeként.

A sajátos hangulatú kiállítás első részében a forradalom előzményének és okának tekinthető kommunista éra jellegzetes darabjaival, kultikus tárgyaival, az úgynevezett „Sztálin-barokk" építészeti stílusával, a szocialista realizmus művészeti emlékeivel, mindennapi tárgyaival a dicsőséget gőzölgő élmunkaversenyek emblematikus figuráival és nem utolsósorban egy ávós nyomozó alakjával és irodájával ismerkedhet meg a látogató.

A tárlat másik blokkja a városi levéltárban és a Xántus-múzeumban őrzött dokumentumok alapján elkészített tablók segítségével eleveníti fel ötvenhat őszének reményteli napjait, a megyében történt eseményeket, köztük a tragikus mosonma-

gyaróvári sortüzet és a drámai bukást. Emléket állít a munkástanácsok november 10-e utáni elkeseredett és hősies utóvédharcának is. A vitrinekben látható eredeti írott és tárgyi emlékek, a becses relikviák közül kiemelkedik az október 23-án ledöntött pesti Sztálin-szoborból származó két töredék, valamint egy győri nemzetőr-igazolvány, illetve -karszalag.

A kiállítás harmadik egysége, ahogy ezt Kovács Lajos történész kalauzolásából megtudtuk, arról az időszakról szól, amikor a Kádár-rezsim ellenforradalommá festette át a forradalmat. Az emlékező gyűjtemény, a rendezők szándéka szerint, így arra is figyelmeztet, hogy mindez ne ismétlődhessen meg Magyarországon.
Erre megnyitóbeszédében a megyei közgyűlés elnöke is utalt. Szakács Imre hangsúlyozta:

„ Az áldozatok és a mártírok emléke előtt fejet hajtva megnyugvással tölthet el bennünket, hogy mára eljött az idő, amikor lehullott a hazugságokból szőtt lepel a valóságos eseményekről és a szereplőkről. Ez a kiállítás arra is int bennünket, hogy ne engedjünk a múlt kísérteteinek."

A megnyitó meghitt pillanataként az 1956. október 25-én, a győri börtönnél lelőtt mártír, Máté Mária testvére egy becses relikviát, nővére véres ingét ajánlotta fel ajándékként Perger Gyulának, a megyei múzeum igazgatójának.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istennő, a gésa és a sportos kislány

Az idei sminktrendek között többféle stílus közül lehet választani: alkattól és alkalomtól függően… Tovább olvasom