Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kiállnak a nyolcosztályos képzés mellett

Sopronban a Szent Orsolya- és a Berzsenyi-iskola lenne érintett a nyolcosztályos gimnáziumi évfolyamok megszüntetésében. Az iskolák megalapozatlannak tartják a képzési forma megszüntetését.
Mint arról lapunkban korábban hírt adtunk, az oktatási minisztérium javaslatára, 2008-tól megszűnhetnek a nyolcosztályos gimnáziumok (Kisalföld, 2006. május 25., Megszűnnek a nyolcosztályosok?). Döntés még nincs, ugyanakkor az iskolák már készülnek arra, mit tesznek, ha valóban kötelezik őket a képzési forma megszüntetésére. Sopronban a két érintett intézmény, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum), valamint a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium egyaránt indokolatlannak tartja a lépést.
– Azért indítottuk a nyolcosztályos képzést 1992-ben, mert igény mutatkozott rá – mondta el lapunknak Kálmán Imre, az Orsolya-iskola igazgatója. – Amennyiben most valóban meg kellene szüntetnünk ezt a fajta képzést, valószínűleg hatosztályossal pótolnánk. Az alaposabb oktatásnak köszönhetően egyébként ezekből az évfolyamokból a

diákok nagyobb arányban tudnak tovább tanulni. Nyolc évre lebontva viszont jobban megszervezhető, tömbösíthető egyes tárgyak – például a nyelvek – oktatása. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy jó közösség, életre szóló barátságok kovácsolódnak ezekben a közösségekben.
Kálmán Imre a zeneiskolához hasonlította a nyolcosztályos képzést. – Ha a gyereknek tehetség adatott a zenéléshez, akkor oda kell beíratni, ha a tanuláshoz, akkor a legjobb közeg számára a nyolcosztályos – mondta az igazgató.
A Bezsenyi-líceumban hasonlóképpen elhibázottnak tartják az egyelőre nem hivatalos elképzelést. – Mindenképp megtalálnánk a módját, hogy taníthassuk a tehetséges tízéves gyerekeket, hiszen a nyolcosztályosok négyszázötven éve szerves részét képezik oktatásunknak – mondta Tölli Balázs igazgató. – Hatosztályossal vagy általános iskolai képzéssel pótolnánk a nyolcosztályost.
Tölli Balázs szerint a nyolcosztályos képzés olyan szín a palettán, amelyet vétek „leradírozni”. Mint fogalmazott, nem ezek léte, hanem a megszüntetése teremt esélyegyenlőtlenséget. – Végsőkig küzdünk a megmaradás mellett – zárta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nőtt a mobilpiac

Az idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 0,08 százalékkal, mintegy 8 ezerrel, 9,414 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) az MTI-vel. Március végén az előfizetők száma 9,406 millió volt. A közlemény szerint április végén a 100 főre jutó előfizetések száma 93,4 volt a március végi 93,3 után, illetve a 12 hónappal korábbi 87,7-del szemben. Tovább olvasom