Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kiboltosulások a vastagbélen

A diverticulum (gurdély) a vastagbélfal zsákszerű kiboltosulása. Megkülönböztetünk valódi és ál- (pseudo) diverticulumot.

A diverticulum (gurdély) a vastagbélfal zsákszerű kiboltosulása. Megkülönböztetünk valódi és ál- (pseudo) diverticulumot. A valódi gurdély a bélfal valamennyi rétegét tartalmazza, előfordulása azonban ritka, veleszületett, tehát a születéstől meglévő rendellenességnek tartjuk.
Áldiverticulumról beszélünk, amikor a bélnyálkahártya kitüremkedik a bélfal izomrétegének rostjai között, ennek megfelelően fala izomréteget nem tartalmaz.

Mi okozza ezt a betegséget?

A betegség előfordulása a fejlett ipari országokban (így Magyarországon is) 60 év felett 50 százalék, azaz gyakorlatilag minden második embernél található a vastagbélen diverticulum. Diverticulosisról beszélünk, ha a bélen egynél több gurdély alakul ki. Megjelenése érintheti a vastagbél egy bizonyos szakaszát, vagy az egész vastagbelet. Ez a szerzett elváltozás az esetek többségében panaszt nem okoz, de súlyos tünetekkel (fájdalom, vérzés, hőemelkedés, láz) is járhat. Leggyakoribb előfordulási helye a szigmabél.

A diverticulum (kiboltosulás) kialakulásában oki tényezőként a megnövekedett bélen belüli nyomást, a kevés salakanyagot, rostot tartalmazó, túlzottan feldolgozott táplálék rendszeres fogyasztását feltételezzük. A fejlett ipari országokban, ahol az ilyen típusu táplálkozás igencsak gyakori, a diverticulosis előfordulása nagy számban észlelhető. Ugyanakkor Afrikában és Ázsiában, ahol a táplálék rostokban gazdag, illetve a táplálkozási kultúra is előnyben részesíti a növényi alapú táplálékot, a diverticulosis viszonylag ritkán előforduló kórkép.

A kivizsgálás módszerei

A gyógyítás első lépése magának a betegségnek az igazolása, hiszen vérzés származhat más vastagbélbetegségekből is (például polip, daganat, gyulladásos bélbetegségek). A panaszt okozó kórkép azonosításának a legegyszerűbb, ugyanakkor leginformatívabb módszere a vastagbéltükrözés (colonoscopia). A vizsgálat lehetőséget ad arra, hogy a vizsgáló orvos „saját szemével" lássa azt, mi okozza a tüneteket, valamint lehetőség van szövettani minta vételére is. A vizsgálat kiegészítésére a vastagbelek ábrázolhatóak röntgenvizsgálat segítségével (irrigoscopia) is.

Kellemetlen és ijesztő szövődmények

A betegség 80 százalékában a betegség nem okoz panaszt, 15 százalékában alakul ki gyulladás (diverticulitis), míg a maradék 5 százalékban változó súlyosságú vérzés léphet fel.
A kiboltosult bélszakaszokban (diverticulumokban) székletpangás alakul ki, mivel az izomzat hiányában összehúzódásra képtelen, ezért öntisztulása nincs. A folyamat következménye gyulladás lehet, mert a pangó széklet felülfertőződik. A fájdalom ilyenkor a bal alhasban lokalizálódik leggyakrabban, láz, hőemelkedés kíséri a betegséget. A gyulladás elmúltával a bélen belül hegesedések, összenövések alakulhatnak ki.

Súlyosabb, mi több, riasztó szövődménye a diverticulosisnak a vérzés. Gyakran látjuk a betegség ilyen típusú megjelenését, ha más kórok miatt a beteg vérhígító gyógyszert (anticoaguláns) kényszerül szedni. Az esetek többségében ekkor kerül szemünk elé a beteg. A nem jól beállított ilyen jellegű szerek hatására az emésztőrendszeri vérzések előfordulása sokkal gyakoribb (nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél).

Kell-e kezelni?

A szövődménymentes diverticulosis gyakorlatilag gyógyszeres kezelést nem igényel. A betegeknek étkezési korpa rendszeres használatát javasoljuk, táplálkozási szokások változtatása mellett. A rostban gazdag élelmiszerek fogyasztásának hatására a bélen belüli nyomás csökken, a széklettranzit javul, ezáltal a súlyos szövődmények elkerülhetőek.
Gyulladáskor antibiotikum, valamint helyileg, tehát a bélen belül ható gyulladáscsökkentők adása indokolt.
Vérzés esetén a kiváltó ok kiiktatása a cél. Véralvadásgátló alkalmazásakor annak részleges felfüggesztése, vagy más szerrel való helyettesítése a választandó megoldás.
Mindenekelőtt legfontosabb a megelőzés!
A megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás, mely sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű élelmiszert tartalmaz.

Dr. Kovács Valéria

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael megelőző csapást mérne Iránra

Izrael azt fontolgatja, hogy megelőző csapást mér az iráni atomlétesítményekre. A hírt, mely szerint… Tovább olvasom