Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Kibővült az antidiszkriminációs hálózat

Az értelmi sérült embereken kívül már az egyéb fogyatékos csoporthoz tartozók, vak, siket és mozgássérült emberek számára is tud segítséget nyújtani a Ne hagyd magad elnevezésű antidiszkriminációs hálózat.
A hálózat tagjai a Kézenfogva Alapítvány, a Motivációs Alapítvány, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a Mozgáskorlátozottak Országos Egyesülete (MEOSZ), valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) - mondta el Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezető igazgatója kedden, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten.

A komplex tevékenység célja, hogy az értelmi fogyatékos, autista, látás-, mozgás-, hallássérült személyeket megfelelő tanáccsal, jogsegéllyel láthassák el, elősegítve ezzel az egyenlő bánásmódot.

Mint azt Gazsi Adrienn, a Kézenfogva Alapítvány jogi munkatársa elmondta: minden fogyatékos csoport más napi problémákkal küzd, megvannak a diszkrimináció legjellegzetesebb megnyilvánulásai, és a jogérvényesítésben is mások az igényeik. Azért fontos a fogyatékossági területek összekapcsolása, mert a hálózati együttműködés komplex esetkezelést tesz lehetővé, mindenkit el tudnak irányítani ahhoz a szervezethez, amelyik vállalja a szakszerű segítségnyújtást.

A felmerülő problémás területek között a listát az oktatás vezeti, ezt követi a szociális ellátás, az egészségügyi ellátás, végül a munkavállalás - tájékoztatott Gazsi Adrienn, hozzátéve: a nemrégiben megjelent Esetjogi Tanulmányfüzetekben az érdeklődők egyebek mellett megtörtént eseteket, sérelmeket olvashatnak az antidiszkriminációs jelzőrendszer tapasztalatai és a statisztikai adatok mellett.

Az oktatási intézményrendszer nem felkészült, hogy ellássa az autista embereket. Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz évente 1-2 jogsérelmi panasz érkezett, a Ne hagyd magad programban viszont 2 év alatt közel 100 esetet tártak fel - hangsúlyozta Petri Gábor, az AOSZ ügyvezetője. Az adatokat tekintve elmondta: Magyarországon mintegy 60 ezer autista ember él, s 2020-ig az autizmussal diagnosztizáltak száma meg fog ötszöröződni.

A fogyatékos személyek létszáma a 2001-es népszámlálás adatai alapján 577 ezer, ez a népesség 5,7 százaléka. AZ adatfelvétel - a KSH szerint - alulbecsüli a fogyatékos népesség adatait, így a létszám 600 ezer főre becsülhető.

A Ne hagyd magad jogsegélyszolgálathoz az ország egész területéről jelentkezhetnek a 06-40-200-320-as helyi tarifával működő kék számon azok, akik fogyatékosságuk miatt kerültek hátrányos helyzetbe lakhatási, foglalkoztatási, képzési, oktatási, egészségügyi vagy szociális területen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Kultúra Magyar Városa 2010 díjakat

Eger, Győr, Vác és Ráckeve vezetői vehették át a Kultúra Magyar Városa 2010 díjakat kedden… Tovább olvasom