Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Kiderülhet, ki az áfa-csaló miniszter

A parlament elé viszi a Magyar Demokrata Fórum (MDF) az áfa-csaló miniszter ügyét, mert a kormány megpróbálta eltusolni az ügyet "politikai rendőrségként" használva az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH) - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Az ügyet nyilvánosságra hozó magazin júniusi számában arról ír, hogy APEH-ellenőrzést és bírságot kapott az az étteremtulajdonos, akinek vendéglátóhelyén az áfa megfizetése nélkül rendezte a számlát egy miniszter.

"Ez az eljárás kezd a Kádár-korszak legsötétebb praktikáira emlékeztetni. Mi azt várjuk, és hétfőn a magyar parlamentben minden miniszterrel szemben azonnali kérdést fogalmazunk meg - elsősorban Gyurcsány Ferenccel szemben, másodsorban Veres pénzügyminiszterrel szemben: adjon kielégítő választ arra, hogy az APEH-et fel lehet-e használni arra, hogy ilyen és hasonló esetekben, amikor a színfal előtt azt mondják, hogy nem tudják ki volt ez a miniszterük, azonnal elkezdik eltusolni az ügyet és arra is hajlandóak, hogy az APEH-et bevonják ebbe az eljárásba és valamiféle politikai rendőrségként használják fel" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

A pártelnök szerint az sem lehet véletlen, hogy az ügyről beszámoló magazin belső átszervezése miatt az elmúlt napokban távoztak az újságírók a laptól.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: azt várják az érintett minisztertől, hogy álljon ki a nyilvánosság elé, a kormányfőtől pedig vizsgálatot kérnek. "Nem lehet áfa-csaló a magyar kormányban" - szögezte le az ellenzéki pártelnök.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a miniszterelnök nem tudja kiről van szó, a pártvezető úgy reagált: ha nem tudja, akkor miért indított eljárást a pénzügyminiszter az APEH-en keresztül az étteremtulajdonos ellen.

A Manager Magazin júniusi száma azt írta az üggyel kapcsolatban az ismert társasjáték mintájára: "adóellenőrzést kaptál, mert közölted a sajtóval: éttermedben feketén fizette ki egy rendezvényét a miniszter. Fizess 150 ezret a revizor zsebébe és továbbléphetsz, vagy kimaradsz két körből!".

Ennek előzményeként a magazin májusi számában megjelent írás szerint a kormány egyik politikusának vele lévő asszisztense arra kérte egy vendéglátóhely tulajdonosát: tekintsenek el a számlaadástól és az áfa-fizetést megkerülve rendezzék egymás között a rendezvény kiadásait.
Az ügyben az MDF először a kormányfőhöz írt levelet. A válaszban a miniszterelnök nevében nyilatkozó Gál J. Zoltán államtitkár azt írta: mivel az MDF-es politikus újságcikkből átvett vádját semmivel nem támasztotta alá, ezért nem adottak a vizsgálat lefolytatásának feltételei ebben az ügyben.

Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese ezt követően kedden bejelentette, hogy minden kormánytaghoz levelet küldenek, amelyben arra kérik őket: nyilatkozzanak arról, érintettek-e az éttermi ügyben.

Az MDF politikusai mindeddig nem hozták nyilvánosságra a miniszter nevét.

Az MTI megkeresésére a magazin újságírója sem árulta el, hogy kiről van szó.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy fővárosi panelban - egy ember meghalt

Egy ember meghalt, tizenegyen füstmérgezést szenvedtek, amikor a főváros XV. kerületében csütörtök… Tovább olvasom