Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Kiegyensúlyozott volt áprilisban az MTV Híradója

A Magyar Távirati Iroda (MTI) Hírcentrumának összefoglaló elemzése szerint a Magyar Televízió esti, fél nyolcas híradója kiegyensúlyozott volt áprilisban, a közszolgálati hírszolgáltatásnak megfelelő arányokban mutatta be műsorában a különböző pártpolitikai, illetve kormányzati szereplőket - közölte Rákosy Zsófia, az MTI Hírcentrum szóvivője szerdán.
Az áprilisi mérések eredményeit két táblázatban, említés, illetve szinkron szerint foglalták össze.

A hírműsorokban a kormányt negyvenhatszor említették, ez az összes említés 23 százaléka. A kormánypártok közül a Fideszt harminckilencszer (20 százalék), a KDNP-t pedig ötször (2,6 százalék) említették meg az MTV esti híradójában. Az ellenzék a hírműsorokban említés szintjén átlagosan 51,7 százalékot kapott, a legtöbbet az MSZP-t (41), majd a Jobbikot (34) és az LMP-t (26) említették.

Szinkronokban (politikusok saját hangjukon szólalnak meg) a kormány 32,7 százalékban (50 eset), a kormánypártok 26,1 százalékban (40 eset), az ellenzéki pártok pedig 40,6 százalékban (62 eset) szerepeltek. A legtöbbet itt is az MSZP (29) szerepelt a hírműsorokban.
A függetlenek említés szintjén két százalékot (négy említés), szinkronos megszólalásokban pedig 0,6 százalékot (egy szinkron) kaptak.

Rákosy Zsófia április végén jelentette be, hogy a jövőben az MTI Hírcentrum rendszeresen elkészíti saját felmérését a közmédiumok hírműsorainak pártarányairól. Ebben azt vizsgálják, hogy a hírműsorok teljesítették-e a kívánatos pártarányokat, ami azt jelenti, hogy "egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok és egyharmad ellenzék".

Olvasóink írták

 • 6. csafe 2011. május 13. 18:30
  „Már nem nézek tévét :-D
  Valamikor apám a rádióra azt mondta: mindig hazudnak. (tévé még nem volt, de egykutya)
  Az újságra meg azt, hogy csak egy igaz mondat van benne : Ára 1 Ft Rég volt..
  Sokáig kételkedtem... Ma már nem :-(”
 • 5. lepkehalo 2011. május 11. 22:22
  „Van-e itt valaki, aki tudja, hogy a vásárhelyi tévében a "Jegyzetek" c. kritikán aluli fröcsögés kinek a műve? (Lehet, hogy az elején vagy a végén kiírják a nevét, de annyira nem bírom figyelni.)”
 • 4. Beroesz 2011. május 11. 22:13
  „"Magyar Távirati Iroda (MTI) Hírcentrumának összefoglaló elemzése szerint"

  Ennyi elég is volt, köszi!”
 • 3. tótkomlósi 2011. május 11. 20:05
  „Csak nem mindegy, hogy abban a százalékban milyen jelleggel foglalkoznak az adott párttal!
  Mert a fideszt csak dicsőítik, a többit pedig ócsárolják!
  Ha ez is kiegyensúlyozottságot jelent, akkor régen rossz az országnak!
  De ez van. Minden happy!”
 • 2. Jozsoci 2011. május 11. 19:59
  „A Magyar Televízió és az összes többi közszolgálati televízió hírműsorát a kormány felügyeli. Ez benne is van az új médiatörvényben . Ezt nem olvastátok el?”
 • 1. gereben 2011. május 11. 18:52
  „hát, ha ez volt a kiegyensúlyozottság, megkeresem a gyógyszerem.......az önkormányzati tulajdonú VTV-t is megvizsgálhatnák, már kis helyi HírTV, csak fideszes és jobbikos alanyokkal. A többi pártot legfeljebb megemlitve fikázzák, közpénzből, veszteségesre tervezett és a minimális többség által elfogadott üzleti tervvel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányszóvivő: megszűnik a passzív táppénz

Megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás - jelentette be a kormányszóvivő szerdai… Tovább olvasom