Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kiemelt adózók: huszonkilencen a régióban

A 2007 elejétől hatályos jogszabályváltozások alapján 29 dél-alföldi vállalkozás került az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához (APEH KAIG). E cégek összesített adóteljesítménye 2006-ban mintegy 135 milliárd forint volt – közölte Juhász István, az APEH KAIG igazgatója.
A 2007 elejétől hatályos jogszabályváltozások alapján 29 dél-alföldi vállalkozás került az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához (APEH KAIG). E cégek összesített adóteljesítménye 2006-ban mintegy 135 milliárd forint volt – közölte Juhász István, az APEH KAIG igazgatója azon a tájékoztatón, amelyet a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei kereskedelmi és iparkamarával közösen rendeztek meg Szegeden.

Januártól az ország valamennyi régiójából az APEH KAIG-hoz tartoznak azok a cégek, melyek számított adóteljesítménye elérte vagy meghaladta a 2,2 milliárd forintot – mondta Juhász István, a KAIG igazgatója. Országosan összesen 631 ilyen adózónál változott az adószám utolsó két karaktere és tartozik a jövőben Budapesthez, s e cégek adják az országos adóteljesítmény mintegy 40 százalékát.

A dél-alföldi régióból 29 adózó került az igazgatósághoz, összesített adóteljesítményük mintegy 135 milliárd forint volt tavaly, a legnagyobb cégé pedig megközelítette a 20 milliárd forintot. A kiemelt adózók a régió adóteljesítményének egyhetedét adják, ugyanakkor gazdaságban betöltött szerepük ennél lényegesen nagyobb, mivel a kapcsolódó vállalkozásokkal, alvállalkozókkal, beszállítókkal együtt becsült gazdasági teljesítményük akár az egyharmados arányt is meghaladhatja. Fehér Éva, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, a kiemelt adózók 80 százaléka tagja a kamarának.

Az ágazati besorolás alapján a 28 adózó közül 17 cég a feldolgozóipar, illetve az energiahordozó-bányászat, 5 vállalkozás a kereskedelem és vendéglátás területén tevékenykedik. Ebben az adózói körben csupán egy építőipari cég szerepel, és nincs köztük mezőgazdasági vállalkozás – mondta az igazgató. A KAIG-hoz került cégek körében az adózási fegyelem és a jogkövető magatartás messze átlag feletti, az elmúlt esztendőben csupán 400 millió forintnyi adóhiányt állapított meg náluk a hatóság, ami az összesített 135 milliárdos adóteljesítményhez viszonyítva elenyésző.

A kiemelt adózók számára nem jelent többletterhet, hogy a KAIG-hoz kerültek, hiszen bevallásaikat elektronikus úton nyújtják be, az adóigazolásokat a regionális igazgatóságokon is megkaphatják, illetékügyeik úgyszintén ide tartoznak, az ellenőrzések során a revizorok pedig házhoz mennek. A cégek helyzetét megkönnyíti, hogy az igazgatóság minden adózóval saját referensén keresztül tartja a kapcsolatot.

Hogy mely cégek tartoznak a kiemelt adózók közé, az adótitoknak számít, a KAIG igazgatója nem árulta el. Nem nehéz azonban összeállítani a névsort: minden bizonnyal ide sorolták többek között a Picket, a KÉSZ csoportot, a SOLE-MiZo-t, a három gumigyárat, az Égáz-Dégázt, a Démászt, a Tisza Volánt, a Hungeritet, a Villeroy&Boch-t és a Legrand-t.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyíltak az elnökválasztási urnák Franciaországban

Franciaországban vasárnap reggel nyolckor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődött az… Tovább olvasom