Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Kiemelt beruházás lett a bioetanol gyár

Egyszerűsödik és gyorsul a Dunaföldvárra tervezett bioetanol gyár közel 100 millió eurós beruházása, miután a kormány rendeletben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.
A korábbi információk szerint az ír Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. 97,2 millió eurós (mintegy 25 milliárd forintos) költséggel építi fel az új üzemet Dunaföldváron. A 2011 végére elkészülő gyár évi 500 ezer tonna kukoricát dolgoz fel, amelyből 200 millió liter etanolt - üzemanyagot - és 170 ezer tonna állati takarmányozásra alkalmas fehérjét állítanak elő. Az új gyár 77 főt foglalkoztat majd, de - amerikai adatok alapján - ebben az iparágban közvetetten tízszer ennyi munkahely jön létre.

A négy évvel ezelőtt hozott törvény teszi lehetővé a kormány számára azt, hogy a 2 milliárd forintnál drágább és legalább 50 új munkahelyet teremtő beruházásokat - a hatósági ügyintézés szempontjából - kiemelten kezeljen. Ennek lényege, hogy az ügyintézés a hagyományos eljáráshoz képest egy szinttel feljebb tolódik, és gyorsabb lesz az engedélyezés.

A most hozott kormányrendelet szerint például a Pannonia Ethanol Zrt. beruházásának esetében az építésügyi hatósági engedélyezési ügyekben első fokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Pécsi Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság, míg másodfokon már az ipari ügyekért felelős miniszter jár el. Az építésügyi szakhatóság pedig első fokon a Dél-Dunántúli regionális Államigazgatási Hivatal, míg másodfokon az építésügyekért felelős miniszter lesz.

Olvasóink írták

 • 2. Hmmm... 2010. február 08. 09:56
  „Eppen egy ilyen beruhazas szemtanui vagyunk mi is. Nagyon sok szempontbol hasznos ez a tendencia!!!
  Orulok, hogy otthon is foglalkoznak vele.”
 • 1. bambinaXX 2010. február 06. 11:28
  „Végre egy JÓ HÍR!!!
  A környezet védelme(kevesebb CO2 kibocsátás) mellett munkahely teremtésére lesz lehetőség! A kukoricát hozzá szintén meg kell termelni: ez is munkalehetőséget biztosít.
  Ez lehetne a kiút? Energiafüvet (Szarvas1) hol termelnek/használnak fel?
  (magyarországon jó termőterületek vannak, ásványkincsek már nemigen)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tejterméket adtak el tavaly

Kismértékben nőtt a nagy forgalmú tejtermékek értékesítése tavaly, miközben értékben 3 százalékkal… Tovább olvasom