Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Kiemelt felsőoktatási intézmény lett a PPKE

A kormány korábban a Debreceni Egyetemet, az ELTE-t és az SZTE-t minősítette kiemelt felsőoktatási intézménnyé.
Kiemelt felsőoktatási intézmény minősítést kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtöki közleményében kiemelte: a kiválóság, a minőség és a tehetség kiemelt támogatásával válhat versenyképesebbé a felsőoktatás. Ezért a kormány létrehozott egy olyan egységes rendszert, amely elismeri és támogatja a nemzet szellemi, valamint gazdasági értékeinek megteremtésében és megőrzésében kiemelkedő jelentőséggel bíró intézményi teljesítményt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem ennek az intézményi kiválóságnak egyik letéteményese, ezért érdemes a "kiemelt felsőoktatási intézmény" minősítésre - rögzítették a döntést indokolva.

A közleményben felidézték, hogy a kormány korábban a Debreceni Egyetemet, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet minősítette kiemelt felsőoktatási intézménnyé.

A kormány február 5-i határozata alapján e minősítést az a felsőoktatási intézmény kaphatja meg, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá amelynek a nemzetközi hallgatói mobilitásban való részvétele kiemelkedő.

A cím emellett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvénynek megfelelően nemzetközi szerződés alapján alapított vagy az által működésében szabályozott felsőoktatási intézménynek is adható, ha annak a nemzetközi szerepe kiemelkedő, továbbá ha az Magyarország részvételével zajló stratégiai együttműködések partnerintézménye vagy legalább három európai egyetemi szövetség tagintézménye.

A kiemelt cím művészeti intézménynek is adható, ha nemzetközi szerepe kiemelkedő, illetve ha az kulturális intézményekkel együttműködve komplex, nemzetközi kulturális programokat valósít meg.

Az első szempont alapján legfeljebb három, a másik két szempont alapján együttesen legfeljebb további három intézmény rendelkezhet minősítéssel egyidejűleg egy minősítési időszakban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alaptörvény 4. módosítását is megvizsgálja az EP illetékes bizottsága

A bizottság csütörtökön a magyarországi demokrácia és jogállamiság helyzetéről szóló… Tovább olvasom