Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Kiemelt figyelem a befektetőkre

Az Audi győri gyárában motorfejlesztő központot avatott, a Szintézis-székházban.
Az Audi újabb kétmilliárd forint értékű motorfejlesztő központját avatták fel.
Megduplázta motorfejlesztő kapacitását a győri Audi Hungaria Motor Kft. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter jelenlétében avatták fel a 8 millió eurós (2 milliárd forintos) költséggel létrehozott második ütemet. A 2001-ben átadott, 18 millió euró beruházási értékkel épült Motorfejlesztő Központ ötezer négyzetméteres területén ez idáig öt motorvizsgáló fékpad működött.

Az újabb, 8 millió eurós beruházás a jelenlegi öt mellé további öt nagy teljesítményű motorvizsgáló fékpad telepítését tette lehetővé. Az új beruházással nemcsak a motorvizsgáló kapacitás, hanem a Motorfejlesztő Központban dolgozó munkatársak száma is megkétszereződött, így ma már összesen 100-an, köztük fejlesztőmérnökök dolgoznak ezen a területen.

„ A Motorfejlesztő Központ második ütemének befejezése bizonyítja, hogy a győri Audi leányvállalatnál folyó fejlesztések egyre nagyobb jelentőségűek a konszern egészében" – hangsúlyozta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója. A miniszter köszöntőjében arról beszélt, a miniszterelnök azt kérte tőle, hogy a tárca vezetőjeként nagyon figyeljen oda a befektetők igényeire, beleértve ebbe az Audi speciális igényeit is. Kóka János úgy fogalmazott, az Audi Magyarország talán legfontosabb befektetője.

Fontos a vállalkozások segítése

A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei szervezete meghívására a Szintézis-székházban kis- és középvállalkozások vezetőivel találkozott Kóka János. Rövid előadásában beszélt a vállalkozások kormányzati támogatási formáiról, s egyebek között a pályázati lehetőségekről. Külön is említette például a gazdasági versenyképesség operatív programot. Ezen megyénkből 117 vállalkozás vett részt, 47 nyert el összesen 275 millió forint támogatást, pedig a pályázatok felét még el sem bírálták.
Látogatásának rövid idejéből csupán néhány kérdés megválaszolására futotta.

Elmondta például, hogy különösen örömmel látja, hogy a Győr–Gönyű kikötő milyen fejlődést hoz, hozhat, s nemcsak a község polgármestere, hanem ő is fontosnak érzi a minisztériumi koordinálást. Egy másik kérdés kapcsán Kóka János arról beszélt, egyáltalán nem biztos, hogy annyi vasútvonalat kell megszüntetni, mint amennyiről a hírek szólnak. A felszámolás helyett inkább a jobb kihasználás módjait kell megteremteni. S emellett a közúti fuvarozásban nagyobb esélyt adni a vállalkozóknak.

A találkozó végén a VOSZ megyei elnöke, Graffelner Kálmán egy kis csomagot adott át a miniszternek, azzal, hogy abban a péri repülőtér fejlesztésével kapcsolatos kérdések szerepelnek, tanulmányozza majd alaposan...

Rába rt.: módosított ellentételezés

A Rába Járműipari Holding Rt. volt Kóka János győri látogatásának harmadik állomása. Ezt az alkalmat használták fel arra, hogy aláírják a Rábának a katonai járműprogram importellentételezésében tavaly megkötött megállapodását. A katonai járművekbe a Rába által igénybe vett importtételeket a társaság egyebek között többletkivitellel ellentételezte volna. A szaktárca idén májusban új szabályokat fogadott el, melynek értelmében az ellentételezést is a Rába fejlesztésének szolgálatába kívánják állítani. Az ennek szellemében módosított megállapodást szentesítették Kóka János látogatásán.

Tartják a határidőket

A Magyar Honvédség által 2004-re rendelt kilencven H14-es jármű sorozatgyártása javában tart Győrben, a Rába Jármű Kft. összeszerelő üzemében. A Rába tartja a megállapodás szerinti határidőt és kilencven járművet ad át idén a honvédségnek – tudhatta meg a miniszter a házigazdáktól. A találkozó alkalmából Pintér István vezérigazgató a Kisalföldnek elmondta: a társaság katonai járműprogramja jól illeszkedik a cég stratégiájába. Saját fejlesztésű magyar termék, ami bizonyítja a Rába innovatív képességét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevet változtatott a Graboplast

November 11-től a Graboplast Padlógyártó Részvénytársaság megjelölést használja. Tovább olvasom