Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Kifogyott az áram a magyar elektromos hálózatból

Kifogyott az áram a magyar hálózatból tegnap délután egy téves lekapcsolás miatt - tudta meg a Népszabadság. Tegnap 14 óra 32 perckor a Mátrai Erőmű egyik blokkjának hirtelen leállása, illetve a Tiszai Erőműből érkező vezeték téves lekapcsolása miatt a honi elektromos hálózatból rövid ideig kifogyott az áram.
Annak érdekében, hogy a rendszer egyensúlya ne inogjon meg, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító bizonyos fogyasztókat lekapcsoltatott.

A hazai áramigények 255 megawattal haladták meg a mintegy 6 ezer megawattos termelést. Így a nem védett fogyasztók 18 csoportjából három kiszolgálását fel kellett függeszteni. A korlátozásokat délután 3 óra 11 perckor, a helyzet rendeződésével feloldották. Vinkovits András, a Mavir elnök-vezérigazgatója a lapnak elmondta: a fogyasztók országosan 18 csoportba tartoznak. Ezekben egyenlő arányban oszlanak meg az ipari, lakossági, közüzemi vevők. Korlátozások esetén a csoportok bizonyos százalékát kikapcsolják. Aki most beleesett a szórásba, megnyugodhat: a szisztéma szerint csak a többiek után kerül rá ismét sor. Itt a sorrendben nem élvez előnyt a lakosság.

"Elügyetlenkedtük" - fogalmazott önkritikusan Valaska József, a Mátrai Erőmű első embere. Elmondta: a blokkot "a magas fogyasztói igények kielégítése érdekében" csúcsra járatták. Ez minden előírásnak megfelelt ugyan, de a tüzelési rendszerben keletkezett minimális megingás miatt az automatika már kikapcsolta a blokkot. Ilyen sokszor előfordul, a leállás minden szerződéses határon belül van - szögezte le. Ilyen a jövőben is előfordulhat - tette hozzá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valószínűleg ősszel kerül a mozikba a Tüskevár

Előreláthatólag ősszel láthatja a közönség a Fekete István regényéből készült mozifilmet, a… Tovább olvasom