Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kijelölhető lehet a miniszterelnök is központi hivatal irányítására

A kormányfő is kijelölhető lesz központi hivatal irányítására, ha a parlament elfogadja Navracsics Tibor javaslatát.
A jövőben a miniszterelnök is kijelölhető lesz kormányrendeletben központi hivatal irányítására, ha a parlament elfogadja Navracsics Tibor erre vonatkozó, hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslatát.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosítását kezdeményező előterjesztésében a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Miniszterelnökség szervezetének megváltoztatására tesz javaslatot, valamint arra, hogy lehetőség legyen a miniszterelnököt is kijelölni központi hivatal irányítására.

Az előterjesztés szerint ha egy központi hivatalt a kormányfő irányít, akkor ő nevezi ki és menti fel a szervezet vezetőjét, az irányítással összefüggő bizonyos hatásköröket pedig a Miniszterelnökséget vezető vagy ott dolgozó államtitkárra ruházhat át.

A javaslat indoklása nem tér ki arra, hogy a gyakorlatban melyik központi hivatal lehet érintett az új szabályozással. A Miniszterelnökséghez kerül viszont a központi hivatalként működő Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), amelynek irányítását a hatályos rendelet szerint a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter látja el és - a május 29-én a Miniszterelnökség államtitkárává kinevezett - Győri Tibor a beiktatása után már jelezte, hogy elsősorban a kormány tevékenységével, döntéseivel kapcsolatos jogi koordinációt irányítja majd, és a Kehi irányítása is átkerül hozzá.

Navracsics Tibor hétfői törvényjavaslata indítványozza azt is, hogy a kormánybiztosok titkársága főszabályként ezentúl ne a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős tárcavezető által irányított minisztériumban, hanem a Miniszterelnökségen belül működjön. Ha azonban a kormánybiztos miniszter, államtitkár, közigazgatási államtitkár vagy helyettes államtitkár, akkor titkársága a kinevezése szerinti minisztériumban működik majd.

A javaslat egyértelművé teszi azt is, hogy a miniszterelnöki biztos tevékenységét a kormányfő közvetlenül irányítja, a biztos tevékenységét pedig a Miniszterelnökségen működő titkárság segíti.

Az indítvány rögzítené azt is, hogy a tárca nélküli minisztert akadályoztatása esetén nem csak a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős tárcavezető minisztériumának kormányrendeletben kijelölt államtitkára, hanem a Miniszterelnökség államtitkára is helyettesítheti. Utóbbi abban az esetben jelölhető ki erre a feladatra, ha a tárca nélküli miniszter egyben miniszterelnök-helyettes is, vagyis Semjén Zsolt helyettesítése esetén.

A közigazgatási miniszter előterjesztése a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mellett bevezetné a Miniszterelnökségen működő államtitkár fogalmát is.

Áder János köztársasági elnök május 29-én nevezte ki a Miniszterelnökséget vezető államtitkárrá Lázár Jánost, a Miniszterelnökség másik két államtitkárává pedig a külügyi és külgazdasági kérdésekkel foglalkozó Szijjártó Pétert és a már említett Győri Tibort.

Navracsics Tibor azt javasolja, hogy a parlament kivételes sürgős eljárásban tárgyalja az előterjesztést, így arról várhatóan már csütörtökön megtarthatják a zárószavazást.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2012. június 11. 14:34
    „Mit kell annyit vacakolni?
    Hozni kell egy törvényt, hogy ebben az országban mindent a kormányfő mond meg! És akkor nem kellenek minisztériumok, kormányhivatalok, államtitkárságok, stb. Micsoda jó világ lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Globálisan nyit Magyarország

Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az ázsiaikapcsolatok - mondja Martonyi János. Tovább olvasom