Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Kik voltak a besúgók Nagy Imre újratemetésén?

Nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető az 1956-os Intézet honlapja, ahol többi közt azok nevét is közzé tették, akik Nagy Imre és társainak újratemetésén besúgók voltak.
Ahogy azt az Index írja, ha nem is teljes, de mindenképpen az eddigi legrészletesebb névsort jelentette meg az 1956-os Intézet azokról, akiket az állambiztonsági szolgálat mozgósított kiterjedt titkos hálózatából, hogy kontroll alatt tartsák Nagy Imre és társainak újratemetését 1989. június 16-án. A 181 fedőnévből 110-et sikerült azonosítania az intézetnek.

Az állambiztonsági szolgálat a rendszerváltás egyik legszimbolikusabb eseményévé vált Nagy Imre újratemetésén mindent bevetettek, hogy nehogy nyílt párt és rendszerellenes tömegtüntetéssé váljon a megemlékezés. A közreműködők között volt számos olyan ismert közéleti szereplő, akik eddig titkolták kapcsolatukat az állambiztonsági szolgálatokkal - derül ki az 1956-os Intézet csütörtökön bemutatott, az 1989. június 16-i esemény huszadik évforduljára készített honlapján.

Bizonyíthatóan 181 hálózati személy kapott olyan feladatot, hogy ne az elszámoltatáson, hanem a megbocsátáson legyen a hangsúly a Hősök terén. Őket már Kenedi János is összegyűjtötte a Kis állambiztonsági olvasókönyv című alapművében, ám csak a fedőnevüket hozta nyilvánosságra, az akkori szabályokat betartva a személyazonosságukat nem fedte fel. Az 1956-os Intézet azonban most fogta a dokumentumokat, és a többi fellelhető irat segítségével azonosított annyi hálózati személyt, és a június 16-i állambiztonsági akcióhoz köthető szigorúan titkos, illetve nyílt állományú tisztet, amennyit csak lehetséges volt. Utóbbiakat csak igen rossz arányban sikerült beazonosítani, főleg az őket védő jogszabályok miatt, és a sok esetben 2030-ig tiktosított iratok miatt. A 181 besúgó közül 110 azonban felkerült az intézet Rainer M. János főigazgató által bemutatott oldalára.

A beszervezettek feladata az volt, hogy olyanná szervezzék a rendezvényt, ami az állambiztonsági szolgálatoknak és politikai vezetőiknek megfelel. Azaz kapcsolataikat vagy éppen pozíciójukat kihasználva az újonnan létrejövő pártok (Fidesz, SZDSZ, FKGP), szervezetek (Duna Kör, Történelmi Igazságtétel Bizottság) vezetésében is terjesszék, hogy politikai demonstráció helyett méltóságteljes gyászszertatást kell tartani, újságíróként írjanak békítő hangú, csendesítő cikkeket, és diplomáciai vonalon is az állambiztonsággal egyeztetett szempontokat terjesszenek.

A titkos munkában többi közt részt vett a tekintélyes kisgazda múltra visszatekintő Vörös Vince, Csongor Balázs, akinek feladata volt, hogy az újratemetés kapcsán erősítse a demonstráció-ellenes hangulatot a Fideszen belül. Olajos Csabát, az újratemetés rendezőgárdájának vezetőjét azzal bízták meg, hogy az MDF választmányán belül hangoztassa, nem szabad, hogy politikai demonstrációvá váljon az újratemetési szertartás. Az SZDSZ vezetésében is volt egy besúgó, őt azonban az 56-os intézet nem tudta beazonosítani, annyi tudható, hogy a fedőneve Kakukk volt. Rajta van ugyanakkor a listán az SZDSZ akkori sajtóreferense Kurucz János is. Neki figyelemmel kellett kísérnie az SZDSZ Ügyvívői Testület üléseit, befolyásolnia kellett volna a ravatalozás helyszínének kiválasztását.

A Duna Kör több vezetője is kapcsolatban volt az állambiztonsági szolgálattal, ők több párttal is otthonosan mozogtak. Így Droppa György, aki SZDSZ-esként vett részt a rendezvényen, a szintén az SZDSZ-hez kötődő Duna körös Hoffman József, akit mindössze két héttel a temetés előtt szervezeték be. A környezetvédő szervezet tagjaként vett részt a rendezvényen Páska Csaba, akinek előzetes feladata volt, hogy az MDF terveit fürkéssze ki a temetéssel kapcsolatban.

A kor legnépszerűbb (részben a párt tulajdonában álló) bulvárlapja, a Reform főszerkesztője, Tőke Péter például azt a feladatot kapta, hogy információkat szerezzen a független lapok temetéssel kapcsolatos terveiről. Erőss Lászlót azzal bízták meg, hogy figyelje a Nyilvánosság Klub prominens személyeit, gyűjtsön információkat a szándékaikról és szorgalmazzon egy nyugalomra intő álláspont meghozatalát. Spánn Gábornak az volt a feladata, hogy a Magyar Televíziónál bejelentkezett külföldi forgatócsoportokról és rádióriporterekről készítsen listát és gyűjtsön információkat. De még a Szabad Európa Rádiónak az újratemetésről tudósító újságírója, Szekeres László is ügynök volt.

Diplomácia vonalon dolgozott az állambiztonsággal együttműködve Bárándy György, akinek szintén évtizedes múltja volt a szolgálatnál. Azt a feladatot kapta, hogy az állambiztonsági szervek által meghatározott koncepciót sugallja ismerőseinek, a francia nagykövetnek és a katonai attasénak. Őt - több, június 16-án is használt hálózati személlyel együtt - 1989. október 23-a operatív biztosításának előkészítésekor is feladattal látták el. Külföldön dolgozott az állambiztonságnak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki 1989. május 10.- június 16-a között külföldön tartózkodott. Kiutazása előtt eligazítást kapott, hogy az NSZK kormánykörökben, illetve az ellenzéki pártok képviselőivel folytatott beszélgetéseiben hangoztassa aggályait a Nagy Imre újratemetés politikai demonstrációvá alakítása kapcsán. Hangsúlyoznia kellett, hogy egy ilyen fordulat veszélyezteti az eddig elért eredményeket. Az intézkedési terv szerint "Raguza" rendszeres kapcsolatban állt a BND és a CIA képviselőivel.

Jellemző arra, hogy a szolgálat mindenhol ott volt, hogy még Simon László, az Új köztemetőben orvosi ügyeletet ellátó doktor is feladatul kapta, hogy figyeljen és a rendkívüli eseményeket soron kívül jelentse. A temetési szertatások befejezése után azonnal találkoznia kellett kapcsolattartójával, hogy írásos jelentést készítsen. A hálózati személyek, illetve a titkos és nyílt állományban lévő hivatásosok között többen most is magas funkcióban vannak, Stefán Géza például, aki a budapesti rendőrfőkapitány állambiztonsági helyettese volt, és így a BRFK ÁB-szerveinek minden operatív akciója a tudtával és jóváhagyásával történtek, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója - írja az Index.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. redstar 2009. június 14. 13:51
  „57-58 achilleus.
  Megint .... vagy.Halmozatilag.Az előző rendszert szidjátok, pedig a saját tehetetlenségetek,tehetségtelenségetek miatt nem boldogultatok,boldogultok.Beveszitek OV paranoiás dumáját az igaz magyarokat még ma is üldöző komcsikról, az összeesküvésükről, - mert kényelmesebb, mint beismerni saját korlátaitokat...Ez az egész ügynöközés, elnyomásmaszlag csak egy lelki maszturbáció...igaz, - legalább ezt - élvezitek...:-DDD
  Nyugodj meg, nincs az a rendszer, amiben a síránkozók boldogulnának...;-P”
 • 60. .suhym. 2009. június 14. 11:57
  „pártitkár = párttitkár”
 • 59. .suhym. 2009. június 14. 11:55
  „56.!
  Voltak olyanok is, akik ingyen kaptak lakást. Hogyne lettek volna, nekik biztosan nagyon jó volt, és én valahol meg is értem, hogy ezek az emberek nosztalgiával gondolnak az előző rendszerre,
  DE
  én a saját, a rokonság és a barátaim példáját tudom. 10 évet vártunk egy..... nem ingyen, hanem OTP-s lakásra. Rokonaim, barátaim közül senki sem kapott ingyen semmit...biztos vagyok benne, hogy nem az akkori rendszer kívánalmainak megfelelő körökben mozogtunk, hanem csak az un. osztályidegen, viszont számunkra igencsak megfelelő jó körökben.:)))))))))))))

  Mindenkinek volt munkahelye? Nos ezt csípőből cáfolom, mivel pl. a párom édesanyja soha nem tudott elhelyezkedni, ill. egyszer sikerült neki talán egy hónapra kemény fizikai munkára, aztán az üzemi pártitkárnak valaki megsúgta, hogy milyen is a származása, és a titkár elvtársék elérkezettnek látták az időt, hogy a háború előtti rendszer "haszonélvezőjét" jól megbüntessék, és egyik napról a másikra kirúgták. Aztán soha többet nem tudott elhelyezkedni, így a páromék nagyon nagy szegénységben nőttek fel, mert az édesapja "pedigréje" sem volt éppen megfelelő jobb, fizetős munkára.

  Nagymamám szintén nem kapott állást, míg aztán a református l lelkipásztor keresztfia ajánlására a ref. egyházhoz vették fel. Az önkéntes egyházi hozzájárulást szedte be, házról házra járva azokat, akik ezt fizették. Így sikerült 10 évet "összeszednie", ami az akkori törvények szerint a nyugdíjhoz szükséges volt.

  Mint már írtam neked, mi biztosan nem egyazon oldalon helyezkedtünk el az előző rendszerben, azért jutott neked a jó, nekünk a rossz, és ez lehet az oka, hogy te rózsaszínben látod azt a világot,
  DE
  bevallom, nem cseréltem volna senkivel arról az oldalról!:)))))))))))))))))))), mert vannak "dolgok" amik az embert "kötelezik", mondjuk úgy.... bizonyos tartásra!

  Repetitio est mater studiorum....ismét tudatom veled, hogy végtelenül hálás vagyok a sorsnak, hogy megadta nekem a rendszerváltást!”
 • 58. achilleus 2009. június 14. 11:38
  „Orbán Viktor meglátása szerint húsz évvel ezelőtt a hatalmon lévők pontos tervet készítettek arra vonatkozóan, hogyan lehet megakadályozni a többpártrendszer keretei között - mint mondta - a "szabad magyarok álmainak megvalósítását". Hozzátette, annak terveit is kidolgozták, milyen módon tudják a politikai hatalmat gazdasági hatalommá átmenteni, majd ismét politikaira váltani. A Fidesz elnöke figyelmeztetett arra, hogy bár a terv megbukott, nem szabad azt gondolni, hogy a szocialisták feladták. "Egészen biztosak lehetünk benne, hogy most is készül egy új terv" - mondta.

  Hozzáfűzte, a Gyurcsány-Bajnai-korszak megindította harcát a változás ellen. Nem a következő választásokra koncentrálnak, hanem a túlélésre, arra, hogy átmentsék magukat a kormányváltás utáni időkre. A Fidesz elnöke úgy véli, a Gyurcsány-Bajnai-korszak azonban leginkább a felelősségre vonástól retteg, és valószínűleg már a nyomok és dokumentumok eltüntetésén dolgoznak.”
 • 57. achilleus 2009. június 14. 11:34
  „54. hozzászólás redstar 2009.06.14. 06:27
  Tipikus ügynökduma. Halmozatilag.”
 • 56. flexsnake 2009. június 14. 08:02
  „Szolgálati lakások, fiataloknak lakáskiutalás,stb.... tessék velem vitatkozni. De a szocban akkor is volt lehetőséged lakásra munkára. MA nincs. MA vadászhatsz és imádkozhatsz. Mitől jobb ez a rendszer? Szabad vagy. Igazz a szabadság a legnagyobb rabság. Szabadon tartható rabszolga. Minimálbérért vagy kiskönyvvel. Áldjátok ezt a rendszert mert a szabadságtól ugye kenyér esik az égből meg lakás.”
 • 55. flexsnake 2009. június 14. 08:00
  „50. magyar mentalitás a közvagyon lopása. Ez nem változott.”
 • 54. redstar 2009. június 14. 06:27
  „Mit kell ezen háborogni?Minden államalakulat védi saját /%gazdasági és politikai/ érdekeit - s ennek egyik eszköze a titkosszolgálat.Ma is... S bizony az "ügynököket" sem az aljanépből válogatták - azok képességeik miatt nem alkalmasak...:-))Többségük meggyőződésből csinálta, s más meggyőződését _állítólag - egy demokráciában tiszteletben kell tartani.Vagy csak, ha egyezik az éppen uralkodóirányvonallal?Akkor mi is a különbség?!:-)))Unalmas már ez a nagy múltbarévedés,ideje lenne a jelennel meg a jövővel foglalkozni, nem egymást besározni...S erre még egy "intézetet " is fenntartani?!Minek?!Hoigy legyen néhány embernek munkahelye?S erre van pénz?!Mindenesetre kellemes kis munkahely ez az 56-os intézet...hogy lehetne oda bejutni?!:-)))))”
 • 53. Mignon 2009. június 14. 00:21
  „51. "suhym"
  Idezet: " soha nem voltam ingyen moziban"

  Meg kell hogy valljam, en sokat voltam ingyen moziban!
  A 60-as evekben gyerekkent mindeg belogtam nyaron a Szabadsagba a Deak Ferenc u.-i ajton!!
  (Elöadas alatt nyitva volt levegöztetni!
  10-böl 1-szer kapott el a jegyszedö neni.

  A "Nemo kapitany"-t, meg a "Fekete tulipant" lattam minden nap!!!!!!

  Ingyen.
  (A jegyszedök mar ismertek azt a gyereket......)

  :):):)”
 • 52. .suhym. 2009. június 13. 16:53
  „Még pár dolog, nem kaptunk ingyen lakást, nem jártam nyaralni napi 2 Ft-ért....etc.

  Bevallom, eszméletlen boldog voltam, 1989-ben, mikor Orbán Nagy Imre újratemetésén elmondta azt a beszédet, amitől még a lengyel ellenzékiek (akik ugyebár "nem semmik" voltak) is "beijedtek".

  Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy megélhettem a rendszerváltást, amiről fiatalabb koromban még álmodni sem mertem, mindannak ellenére, hogy nem teljesen így képzeltem anno. Egyetlen gondolatomban sem sírom vissza az 1990 előtti időszakot”
 • 51. .suhym. 2009. június 13. 16:46
  „Csak úgy mondom, SOHA nem voltam ingyen színházban, moziban, nem jártam május 1-én felvonulni, és eszméletlenül utáltam azt a rendszert, ami kirabolta, földönfutóvá tette a családomat, hosszú időre börtönbe zárta a nagypapámat, akiktől mindent elvettek még ráadásként.

  Anyámnak, akit az 50-es években éjszakánként elvitt a fekete autó kihallgatásra, a 46 év tanítása alatt legalább tízszer többet kellett letennie "munkailag" az asztalra, mint a rendszer önzetlen híveinek, és amikor volt mersze esti technikumban megbuktatni a község párttitkárát, akkor megfenyegették, nem kicsit, nagyon!
  Négy évente helyezték egyik városból/iskolából a másikba, mert megbízhatatlannak bélyegezték, csak azért, mert oda született, ahova.....

  Te biztosan a másik oldalon voltál, és neked jó volt,
  DE
  bizony rengeteg ember volt, aki ezt másképpen élte meg.
  A te családodról biztosan nem küldtek jelentéseket, nem rezzentek össze a csengőszóra....etc.

  Ja és csak úgy mellesleg, én megpróbálok nem gyűlölködve, udvarias stílusban írni, talán esetleg joggal várhatom el, hogy ugyanilyen stílusú választ kapok.”
 • 50. Gollam 2009. június 13. 16:16
  „Flexike!
  Elég szomorú, hogy neked az a korszak a minta, ahol "az átlagember... baszott dolgozni... szétlopta a céget"!!! (Bár szerintem az átlagember korántsem ilyen volt!) Így nem is oly meglepő, hogy most is azokat majmolod, akik pl: a KISZ vagyont hordták szét, cégeket privatizáltak maguknak, majd a "munka" gyümölcsét melegebb éghajlaton fialtatták... Talán, ha akkor, az átkosban nem a hozzád hasonló herék ill. párt-állam katonák uralták volna az országot, rettegésben tartva a társadalmat, (kb. mint most) nem csődközeli állapotban ért volna minket a rendszerváltás ideje ...”
 • 49. flexsnake 2009. június 13. 15:41
  „45. azért élsz még. Ha nem védték volna a segged már egy jeltelen sírban lennél. Nekik köszönheted az életed. Ezt soha ne feledd.
  47. Az csak duma. Az átlagember normálisan megélt, baszott dolgozni csak bejárt a munkahelyre, szétlopta a céget és nem csak a fizetéséből jött ki de lakást kapott nyaralt napi 2 forintért.
  Hol van a probléma? Sehol. Most köpködöd akkor meg mentél a brigáddal felvonulni május 1én. Vigyorogtál hogy ingyen jártál színházba meg moziba csak a brigádnaplóba be kellett írni. Most meg köpködöd?
  Igazad van. Neked ez a rendszer való: bedőlt hitelek miatt kibasznak a lakásból, nincs munkád mehetsz a híd alá koldulni ahol majd leszúr a másik ,,jó sorsú". Éljenezd, örülj neki! De legalább naponta kétszer mond el hogy ,,fúj a komcsik"...”
 • 48. .suhym. 2009. június 13. 15:34
  „Egy olyan "demokrácia", ahol még a gondolatot is cenzúrázták.

  Korrupció akkor is volt, csak miután diktatúra volt, nem lehetett beszélni róla, és bizony akkor is voltak rétegbeli különbségek, nem is kicsik.”
 • 47. .suhym. 2009. június 13. 15:30
  „"..Aki nem volt genyó annak nem volt mitől félnie.."

  Hatalmas tévedés! Saját családom a példa rá, sok másikkal együtt!

  "Voltak nyugdíjak, munka."

  Nagyon sok esetben csak munkahely volt, ami nem egyenlő a munkával! Meg is lett az eredménye...”
 • 46. maradando 2009. június 13. 15:19
  „Tisztelt Hölgyek s Úrak a 60 éve megkezdett munka még nem ért véget.!Önök a "tisztes" nyugállományba vonulok névsorába kapták betekintést.Az aktiv "állomány" várja a további kihivásokat és feladatokat.”
 • 45. Mathiasking 2009. június 13. 15:16
  „43. hozzászólás flexsnake 2009.06.13. 14:03

  Igazad van Flexi! A ..... komcsik irányítanak még mindig, azért nem változott semmi!

  Hofi mondta: "Edig apám csinálta a megfigyelést, most én és ha minden jól megy még az unokám is ezt fogja csinálni! ... Ébresztő! Már nincs kommunista párt!"

  Igaz az idézet Hofi után szabadon, de a lényeg az benne van!”
 • 44. PEPE 2009. június 13. 14:44
  „A kommunista rendszer volt az igazi demokrácia a népnek, nem volt ekkora rétegbeli külöbség,nem engete meg az ember, ember általi kizsákmányolást, lásd a 20 éves jogászállam eredményét /bűnözés és korrupció/egy nagy káosz az egész jelenlegi rendszer.”
 • 43. flexsnake 2009. június 13. 14:03
  „42. a genyók nem érzik magukat genyónak. A cápa sem mondja magáról hogy mekkora köcsög vagyok hogy leharaptam az ipse lábát... MA is ugyanúgy megfigyelnek embereket ma is ugyanúgy állambiztonsági érdek hogy bizonyos szinten ellenőrzés legyen. Az átlagember ezzel nem is találkozik, nem is kell. De tisztára mosni sem kell az államellenes szervezkedőket. Lehet jönni azzal hogy az komcsi rendszer volt. Nem számít a nácirendszerben is ez volt és most is ez van. Semmi nem változott.”
 • 42. legal 2009. június 13. 13:34
  „Flexsnake, Flexsnake! A rendszer genyónak és megfigyelendőnek tartotta mindazokat, akik mertek önállóan gondolkozni, jóváhagyott igazgatói engedély nélkül önálló témában kutatni, saját kutatás munkájukka kapcsolatban levelet küldeni nyugatra, aki többet mert tenni, mint az általuk még átlátható eszme, alkotás... Ezeket az embereket a megalázás szintig követték, megfigyelték. Hol van már a "rendszerváltozás", az én dossziém még mindig nyitott, nincs leadva a Történeti Levéltárba, pedig csak egy elméleti fizika kutató voltam és vagyok. A "genyók" nem mi voltunk.”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a modellek kellenek a férfiaknak?

Nem a modellalkatú és a Playboy középső oldalán szereplő nőkre vágynak a férfiak, hanem az átlagos… Tovább olvasom