Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kikapcsolja a pornót a vírus

Ha csúnya dologra bukkan a Yusufali vírus, egyszerűen kikapcsoltatja a számítógépet.

A Yusufali a weboldalak címe alapján szűr, gyűlöli a falloszt és a magamutogatást, azt állítja, nincs más isten, csak Allah, és ha csúnya dologra bukkan, egyszerűen kikapcsoltatja a számítógépet.

Didaktikus célzatú, trójai típusú gonosztevőről adott hírt az angliai székhelyű Sophos vírusirtó cég. A Yusufali-A a weboldalak címében, pontosabban a title html-tagek közötti szövegben keres, amely a böngészők legfelső sávjában jelenik meg, és gyakran találhatók benne a szájt vagy az oldal tartalmára utaló kulcsszavak. Ha a vírus elfogadhatatlan szavakat talál a címben, lekicsinyíti a szemérmetlennek minősített weboldalt megjelenítő ablakot, és egy Korán-idézetet ír ki helyette.

Allah mindent lát

Ha a felhasználó nem zárja be az ablakot, a vírus a "For Exit Click Here" feliratú gombbal támad, arra viszont már nem lehet kattintani. A gomb helyett az "OH NO I'm in the Cage" (ó, nem, a ketrecben vagyok") felirat jelenik meg, és az egér csapdába esik. A bűnös böngésző ekkor már csak arról dönthet, hogy kijelentkezik-e a Windowsból, vagy kikapcsolja, illetve újraindítja a gépet.

A feddő Korán-idézet több nyelven, így angolul is olvasható, magyarul így hangzik: "YUSUFALI: Tudjátok meg hát, hogy nincs más isten, csak Allah, és kérjetek bocsánatot bűneitekért, és a hívő férfiakért és asszonyokért: mert Allah tudja, merre jártok, és Allah tudja, hogyan éltek otthonaitokban."

A Sophos leírása szerint összesen kilenc olyan szó van, amely kiváltja a Yusufali haragját, ezek a sex (szex), a teen (tinédzser), az xx (xx), a Phallus, (fallosz), a jegger (hordár), a Priapus (az ókori görög mitológia termékenységistene), a Phallic (fallikus), a Penis (pénisz) és az Exhibitionism (exhibicionizmus).

A Yusufali természetesen nincs tekintettel a szájt valódi tartalmát, így nem tud különbséget tenni a pornó, a szexuális felvilágosítás, az orvosi szakszöveg vagy a filozófiai alapvetés között. A vírusirtó cég szerint a trójai nem terjedt el veszélyes mértékben, és legjobb ellenszere az antivírus-szoftver gyakori frissítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A termelők eladták a gabonájukat

Az idei gabonatermés mennyisége megfelelő volt, de a minősége – főként a sok csapadék miatt – hagyott kívánnivalót maga után. A gazdák nagyobb része nem tudja tárolni terményét, ezért már a kombájn alól értékesítette, nyomott áron. A közraktárak sem népszerűek a termelők körében, már ahol vannak. Tovább olvasom