Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Kikapcsolódás a víz alatt

Egy új világ tárulkozik a búvárok elé. Mint mondják, a habok közti nyugalom, a csend kizökkenti a merülőt a rohanó hétköznapok világából. A sport egyre kedveltebb.
Sopronban száz fölötti az aktív, több-kevesebb rendszerességgel merülő búvárok száma. Kedvelt célpontok az Adriai-, a Vörös-tenger, a hazai vizek közül pedig például Gyékényes.

Merülés mindig párban

– A merülést elméleti, valamint gyakorlati oktatás előzi meg – mondja Straszner Ferenc búvároktató. – Lényeges, hogy a merülést mindig párban végezzük. Kezdésként az ajánlott mélység 18 méter, de a nagy gyakorlattal rendelkező búvárok akár negyvenig is lemerülnek. Az, hogy mennyi időt töltünk a víz alatt, függ az illető felkészültségétől, a látási viszonyoktól és a hőmérséklettől. Elmondhatatlan az az érzés, amit az ember a mélyben él át. Csend és nyugalom, s ezt egészíti ki a szabad mozgás lehetősége és a súlytalan lebegés élménye.
Talán ezért is hívják a búvárkodást földi űrutazásnak. A szárazföldön a súlytalanság állapota elképzelhetetlen. A vízben viszont ez az állapot nagyon jól szimulálható. Az űrhajósok kiképzésébe nemhiába iktatták be a merülést. Hazai viszonylatban gyakorolni leginkább a már nem működő bányatavakban lehet. Átlagos körülmények között a tengerekben a látási távolság 30–40 méter, de elérheti a hatvanat is.

Különleges élmény

Straszner Ferenc elmondta, az éjszakai és a barlangi merülések különleges élményt nyújtanak. Éjszakai merülést lehetőleg olyan helyen tervezzünk, ahol már napközben is merültünk. Sötétben a búvárlámpa fénye által megvilágított apró részletekben fedezhetjük fel a víz alatti világot. S ha mindezt kiegészítjük, hogy a búvár egy elsüllyedt hajóroncs belsejében járhat félig homályban vagy teljes sötétségben, fantasztikus merülési élményt élhetünk át. Ismeretlen tájak elevenednek meg előttünk. Olyan, amit kint a felszínen talán el sem képzelnénk.
– A búvárkodás társas sport – jelenti ki Straszner Ferenc. – A búvártúrák alkalmával barátságok, emberi kapcsolatok is köttetnek. Egy jó közösség alakul ki, hiszen a víz alatt a búvártársunk iránti kölcsönös bizalom rendkívül fontos. A jól megtervezett merülés garancia a biztonságos és élménydús búvárkodásra.

Az oktatási rendszer

Straszner Ferenc #37018 számú NAUI-oktató. Az egyik legbiztonságosabb oktatási szervezet képzéseinek mottója: biztonságos merülés az oktatás által, azaz már a tanulás során fel kell készülni a lehetséges vészhelyzetekre és azok megoldására elméletben és gyakorlatban egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt áram Ikrényben

Tegnap este olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy órákon keresztül nem volt áram Ikrényben és… Tovább olvasom