Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kikerülnek a tb-csomagból a extrém sportok miatti ellátások

Januártól kikerülnek a társadalombiztosítási csomagból az úgynevezett extrém sportok miatt szükséges ellátások - tájékoztatott a kormányszóvivő a kabinet múlt heti döntéséről.
Danks Emese közleménye az extrém sportok közé sorolja a vízisíelést, a jet-skizést, a vadvízi evezést, a magashegyi expedíciót, a hegy és sziklamászást az ötödik foktól, a barlangászatot, a bázisugrást, a bungee jumpingot, a falmászást, a roncsautó sportot, a ralit és a hőlégballonozást.

Ugyanakkor az életmentő beavatkozások továbbra is ingyenesek maradnak azoknak is, akik extrém sportok közben szenvednek balesetet - tette hozzá a kormányszóvivő. A kormány döntött arról is, hogy bizonyos szolgáltatásokért részleges térítési díjat kell fizetni, ilyen például a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata és a jogosítványhoz szükséges alkalmassági vizsgálat.

Jövőre nyilvánosak lesznek a várólisták az egészségügyben

Danks Emese szerint a nyilvános várólisták bevezetésével igazságosabbá és ellenőrizhetőbbé válik az egészségügyi ellátás azok számára, akik nagyobb költségű ellátásra várnak, illetve azoknak is, akik olyan intézményben kezeltetik magukat, amelynél tartós kapacitáshiány van.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a várólista nem tartalmaz személyes adatokat, a betegek csak azonosító kóddal szerepelnek rajta. A sorrendet a felkerülés időpontja határozza meg, amelytől csak kellően dokumentált indokkal lehet eltérni - tette hozzá Danks Emese.

A kormányszóvivő bejelentette azt is, hogy a Hungarotransplant Kht. megszüntetésével a központi várólistákat az Országos Vérellátó Szolgálat kezeli majd.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magunkból adjunk - mondta a pápa Urbi et Orbi áldásában

Megszületett a Megváltó - ezzel a latinul idézett mondattal kezdte beszédét a pápa a római Szent… Tovább olvasom