Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kilenc évre választaná a parlament a legfőbb ügyészt

A jelenlegi hat év helyett kilenc évre választaná meg az Országgyűlés a legfőbb ügyészt, akit csak "belülről", az ügyészek közül lehetne kinevezni.
A törvénytervezet szerint - amelyet még nem tárgyalt meg a kabinet - a jövőben a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés "kilenc évre választja a határozatlan időre kinevezett ügyészek közül".

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapjára csütörtökön került fel az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvénymódosítás tervezete.

A javaslat indoklása kitér arra, hogy az alkotmánybírákhoz hasonlóan 9 év lesz a legfőbb ügyész megbízatása, azért, hogy az "ügyészségnek az Alkotmánybíróság által is hangsúlyozott függetlensége még inkább kifejezést nyerjen".

Az előterjesztő leszögezi azt is: azzal, hogy az ügyészség vezetője csak a hivatáson belülről lesz kiválasztható, korlátozódik annak lehetősége, hogy a külső politikai befolyás eszköze legyen a személy kiválasztása.

A tervezet szerint azt is bevezetnék, hogy a megbízatási idő letelte és a hetvenedik életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a legfőbb ügyészi jogköröket mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép.

A KIM október 1-jén nyújtotta be az Országgyűlésnek azt az alkotmánymódosítás-tervezetet, amely rögzíti, hogy az ügyészségről és az ügyészek szolgálati viszonyáról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Ennek vitáját jövő kedden kezdi a Ház.

E szerint az alkotmánymódosítás-tervezet szerint a legfőbb ügyészt a jelenlegi feles többség helyett kétharmaddal választaná meg az Országgyűlés és megszűnne a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatósága.

Kovács Tamás legfőbb ügyész december 13-án tölti be 70. életévét, amikortól az eddigi törvények szerint megbízatása megszűnik.

Olvasóink írták

 • 4. Rosmary53 2010. október 07. 23:05
  „Ezt ugye visszafelé számolják, hogy mire eléri a nyugdíjkorhatárt, leteljen a 9 év...”
 • 3. deszkás 2010. október 07. 22:17
  „Kezdődik a helyezkedés.”
 • 2. smalltown 2010. október 07. 21:10
  „szep uj vilag......”
 • 1. Mizujs 2010. október 07. 20:25
  „Miért nem már örökre?????? Ja, meg plusz egy napra!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: ne politizáljon a számvevőszék elnöke!

Az MSZP arra szólítja fel Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét, hogy foglalkozzon a… Tovább olvasom