Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kilenc luxusadó-bevallás érkezett

Lejárt a luxusadó bevallásának határideje, sőt, nemsokára a soproni városháza által adott türelmi idő is. Eddig kilenc bevallás érkezett az adóirodába, amelynek feldolgozása jelenleg is folyamatban van.
– Pontos adataink még nincsenek, így azt sem tudja a városháza, hogy mekkora bevétele lesz a városnak a luxusadóból. A bevallások feldolgozása ugyanis folyamatban van – mondta el érdeklődésünkre Mohay Gábor, a városháza sajtószóvivője. – Az csak az adatok feldolgozása után derül ki, hogy a számított érték meghaladja-e a 100 millió forintot. A városháza előzetesen 28 adóalannyal számolt, mivel azonban a május 2-i határidőig csak egyetlen bevallás érkezett, ezért a lehetséges adóalanyokat az építményadóval rendelkezésre álló nyilvántartás alapján értesítettük ki és új határidőt szabtunk a teljesítésre. Eddig beérkezett kilenc bevallás, a teljes feldolgozásig néhány hétre még szükség van. Az azonban biztos, hogy aki nem tesz eleget kötelezettségének, és 100 milliónál értékesebb lakóingatlannal rendelkezik, az jegyzői hatáskörben a törvény által előírt bírsággal számolhat.
Sopronban a közgyűlés négy értékövezetet – Lövérek, Kertváros–Kutyahegy, belváros környéke–Jereván-lakótelep és egyéb – jelölt ki az Országgyűlés által tavaly elfogadott luxusadótörvény alkalmazásához. A jogszabály alapján a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok (telekhányaddal együtt) tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték 0,5 százalékát kell befizetniük az önkormányzatoknak.
A törvényalkotók tavaly úgy számoltak, hogy az

önkormányzatoknak mintegy egymilliárd forintnyi pluszbevételt jelenthet az új adó. Az eredetileg

tervezettnél azonban jóval kevesebb luxusadó-bevallás érkezett országszerte az önkormányzatokhoz.
A távirati iroda adatai alapján még a 250-et sem éri el azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyek után tulajdonosaiknak luxusadót kell fizetniük. A törvény megalkotásakor a Pénzügyminisztérium 10 ezer olyan lakással és ezer üdülőépülettel számolt, amelynek értéke meghaladhatja a 100 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajok

Győr újvárosi és szigeti kerületeiben egyre többen építkeznek, sok telek még nincs bekerítve.… Tovább olvasom