Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Kilenc percbQl egyórás vita lett

Folytatás az 1. oldalról.

Molnár Csaba többek között azt mondta: „Tudatosan hamis költségvetés van elQttünk, s mi, szocialisták abból indulunk ki, hogy idén sem adósodik el a megye. Az elmúlt évek tapasztalataiból mégis azt a tanulságot vontuk le, hogy bármit is teszünk ennek bizonyítására, azt úgyis leszavazzák a jobboldalon. Ezért módosító javaslatainkkal csak azt a célt akarjuk elérni, hogy felhívjuk a figyelmet a visszásságokra.”
A módosítások (erre értették a szocialisták a visszásságokat) között ott volt Firt Mátyás alelnök kocsicseréje, valamint a nemzeti ünnepekre szánt pénzeknek és a szocialisták szerint jobboldali kötQdésq civil szervezetek támogatásának a csökkentése. A baloldal kurtította volna a konferenciák szervezésére szánt pénzeket is: összesen tizenhárom javaslatot tett, de ebbQl – ahogy sejteni is lehetett – nem sokkal késQbb egy sem kapott többségi támogatást.
A jobboldal hevesen reagált a szocialista frakcióvezetQ felszólalására, ahogy mondani szokás, több képviselQnél is „kiütötte a biztosítékot” néhány Molnár-megjegyzés. Szakács Imre fideszes megyei elnök mindjárt az elején kijelentette, „a nagy ívq, de demagóg elemekkel teletqzdelt beszédben konkrétumokat nemigen lehetett találni”, de kérte a szocialistákat: ha mást nem, legalább az Állami SzámvevQszék jelentését fogadják el. (Az ÁSZ a megyei önkormányzat munkáját és költségvetését legutóbb kiválóra minQsítette.) Széles Sándor Fidesz-frakcióvezetQ a kocsivásárlásról elmondta: gyakorlat, hogy az ötéves, 270 ezer kilométert futott jármqveket lecserélik. A szocialisták (Hordós István személyében) erre még visszavágtak késQbb, mondván, a megyei alelnök, aki Sopron országgyqlési képviselQje is, vajon milyen kocsival megy a parlamentbe.
A vitában aztán maga Firtl Mátyás is megszólalt, mint mondta, a megye legalább öt gépkocsit adott el a közelmúltban, tehát nem csak vásárolt. Az alelnököt egyébként láthatóan nem a kocsivásárlás, hanem a „lehazugozott” költségvetés bosszantotta fel, amit szintén az ÁSZ-vizsgálattal cáfolt. S még hozzátette: a kifogásolt konferenciákra azért van szükség, hogy segítségükkel a települések fontos kérdésben valamilyen informá-

cióhoz végre hozzájuthassanak. Szabó Miklós (MDF) a civil szervezetekre tett Molnár-megjegyzésre reagált: a példák között említett mosonmagyaróvári (nevükben polgári) köröknek ugyanis semmilyen pártkötQdésük nincs – mondta. A szópárbajt aztán szavazás zárta: a megyei költségvetést 27 igen, 12 nem és egy tartózkodás mellett fogadta el a megyei közgyqlés.
(A közgyqlés egyéb napirendi pontjaira késQbbi számainkban visszatérünk.)

Az elkeveredett levelek

A költségvetés elsQ fordulós vitájakor (február 9-én) a szocialisták szót emeltek azért, hogy az anyagot csak az ülést megelQzQ napon kapták meg, így azt nem tudták rendesen áttanulmányozni. Szakács Imre vizsgálatot rendelt el az ügyben, amelynek eredményét tegnap ismertették. Eszerint az önkormányzati hivatal a szervezeti és mqködési szabályzatnak megfelelQen, idQben postázta a leveleket – ezt pedig a posta feladójegyzéke is bizonyítja.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy módosító: mind elutasítva

A megyei közgyqlés ma minden bi- zonnyal elfogadja a 2007-es költség- vetést. ElQtte azonban a… Tovább olvasom