Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kilencre nőtt a halálos áldozatok száma

Meghalt a vörösiszap-katasztrófa egyik sérültje szerda délelőtt az ajkai kórházban; ezzel kilencre emelkedett a szerencsétlenség áldozatinak száma - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
Szerda délelőtt nem sokkal fél tíz előtt elhunyt az a kolontári idős lakos, akit az ajkai kórházban ápoltak az iszapömlés következtében elszenvedett sérülései miatt - olvasható a közleményben.

Az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömlés után négy holttestet találtak Kolontáron a mentésben részt vevő egységek; a vörösiszap-tragédiáról beszámoló kormányzati honlap szerint egy 37 éves férfit, egy 73 éves nőt, egy 82 éves nőt és egy 1 év körüli leánygyermeket. "Az elhunytak halálát mindegyik esetben fulladás okozta" - írták. Ekkor még három embert kerestek: egy 76 éves és egy 85 éves nőt, valamint egy 73 éves férfit. A halálos áldozatok száma péntek hajnalban emelkedett ötre: a veszprémi kórházban meghalt egy idős férfi, majd pénteken két, hétfőn pedig egy újabb holttestet találtak meg Devecser határában.

Az OKF hétfőn közölte, hogy ötven embert ápolnak még kórházban a vörösiszapömlés miatt, a sérültek közül többen még mindig súlyos, illetve életveszélyes állapotban vannak. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja október 4-én szakadt át. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. őrgróf 2010. október 15. 09:49
  „zárolni a tulajdonosok vagyonát
  ebből kárpótolni a károsultakat ( részben az államnak is be kell szállni, ha igaz, hogy nemrégen vizsgálta a hatóság, és jónak találta!)
  a vádlottak padján ülő tulajoknak ( és vezéreknek ) maximum kirendelt védőt biztosítani ( sztárügyvédeket a Dunába!)
  A talajbaktériumok elvégzik a dolgukat ( esetleg pótolni őket )
  Ne hasonlítsuk Csernobilhoz, az világméretű katasztrófa volt, ez helyi!) Ne lihegjük túl a dolgokat ( és főleg ne egy Illés!)
  A természet rgenerálja önmagát, ha hagyjuk ( l. tiszai cián-szennyezés!)
  Aki tanult fizikát (alapszinten) az tudja, hogy NEM SZÖGLETES TÁROZÓKAT KELL ÉPÍTENI!!!) ( hanem kereket.)”
 • 24. atipusos 2010. október 13. 19:29
  „Sejtetem a végeredményt.
  Hiába itt minden régi és új törvény!!!
  A bakonyi/takonyi megússza.
  "Mint ama Mammon, aki ült hízott
  Gőggel rajtunk s szájától milliom
  Élősdi csák kígyózott szerteszét"”
 • 23. keiner 2010. október 13. 18:13
  „:
  Devecser, Budapest, 2010. október 13. - A Greenpeace szakértői tegnap az EU sztenderdeknek megfelelő méréseket végeztek a Devecser térségében szálló finompor-koncentráció megismerésére. Ennek alapján megállapítható, hogy a különösen apró szemcséjű PM10-es finompor koncentrációja extrémen magas, a megfelelő védőfelszerelés nélkül rendkívül súlyos egészségkárosodásnak vannak kitéve a környéken tartózkodók. A por pontos összetevőire a Greenpeace csütörtökre várja egy bécsi egyetem laboratóriumának részletes eredményeit.
  http://greenpeace.hu/”
 • 22. kispacni 2010. október 13. 17:53
  „19. filctoll.

  dr. Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.”
 • 21. Tömeg 2010. október 13. 17:42
  „Korrekcio: felelös vallalkozok”
 • 20. Tömeg 2010. október 13. 17:39
  „Keiner! en nem Feltetelezek rögtön bosszuälläsi szändekot.Sajnos ezek a vällalkozok nem feltetlen a becsületesseg szimbolumai.Hasonlo esetekben magyarorszägon a felelöällalkozok elsö dolga eltüntetni
  a financialis fedezetet az esetleges kärtereites kifizetesere.
  En mindenesetre bizom a minisztrelnökben.”
 • 19. Filctoll 2010. október 13. 17:25
  „A MAL zRt vezérét letartóztatták de ma ki is engedték az előzetesből.
  Jó az ügyvédje vagy valakit megkentek?”
 • 18. keiner 2010. október 13. 17:08
  „+nem régen* bocs”
 • 17. keiner 2010. október 13. 17:04
  „16. Szia Tömeg! :-)
  Valahogy, hm, bosszúnak kinész az egész. Semmi pontosat, azzonkivül, hogy elveszik, nem halani. Sem azt, hogy azt is büntetik, aki nem tégen vizsgálta és jónak találta, sem az, hogy hova teszik a földet, sem az, ahogy igértek, mi van az iszapba! Színdarab, mint sok más, szerintem.
  :-) Ja, kösz. ;-)”
 • 16. Tömeg 2010. október 13. 16:38
  „Szia Keiner! Lehet hogy nemjol fejeztem ki magam,olvasd hozzä 12-t .ilyesmire gondoltam.
  es nem csak nemetorszägra. (Sokat tanultäl magyarul!)”
 • 15. achilleus 2010. október 13. 16:32
  „Ebgondolat, látom te nemcsak az elhalálozottak emlékét nem tiszteled, hanem a 3000 dolgozó és a csatolt ipari létesítményekben dolgozók sorsa sem érdekel, amellett fogalmad nincs, hogy a gyár nem államosul, hanem kezelés alá kerül, a fentieken kívül, például azért, hogy az okozott károk fedezetéül szolgáló vagyon, mintegy 35 milliárd forint, ne tűnjön el (de téged ez a 35 milliárd sem érdekel). Sme.”
 • 14. keiner 2010. október 13. 16:23
  „13. Tömeg, cégek nálunk németbe nem lesz visszaällamositva, olyan nincs, Nem élünk a komuniszmusba. :-)))
  Mélyik állam köt önkéntes olyan súlyt a lábahoz nyugaton? Mi eladunk a cégek.”
 • 13. Tömeg 2010. október 13. 16:09
  „Europäban egyältalän nincsenek rossz velemennyel a miniszterelnökröl.Magyarorszägon kivül nem ällitja senki
  hogy az ö vagy a jelenlegi kormäny hibäjäbol következett be a katasztrofa.Sokkal inkäbb az a tema, hogy
  mivel hosszu ideje Europaszete köztudott,hogy milyen katasztrofälis ällapotok uralkodnak ezen a teren,az uj tagällamok teruleten,miert nem lettek mär evekkel ezelött a környezetvedelmi elöiräsok megszigoritva az EU
  ältal.Ilyen sulyos helyzetet elöidezö vällalatok-bankok mär nälunk egy kicsit nyugatabbra is lettek mär visszaällamositva.”
 • 12. kispacni 2010. október 13. 15:26
  „NNem veszti el senki a gyárát. Katasztrófa esetén és idejére kap "felügyeletet" hogy ne lógjon meg a pénzzel, amíg helyreállítja az okozott kárt. És utána elmegy a felügyelő.”
 • 11. gróf 2010. október 13. 15:09
  „10. hozzászólás kispacni 2010.10.13. 14:48

  Milyen gyár? Mindegyik veszélyes üzem!
  A Pick teli van a hűtőház miatt ammóniával, a Prímagáz Algyőnél szintén veszélyes, de legalább 50 üzem van még itthon amelyik bármikor tud 9 halálos áldozattal járó környezeti katasztrófát okozni ha baleset történik.

  Ha fennáll a lehetőség, hogy elvesztem a gyáram akkor nem telepítem ilyen országba...a merci is foghatja a fejét Kecskeméten.”
 • 10. kispacni 2010. október 13. 14:48
  „6.
  ilyen gyár ne is jöjjön.

  Lám lám lemosták slaggal a bácsit (ahogy a te általad most oly sajnált vezérigazgató javasolta) és mégis meghallt, annyira ártalmatlan ez a vörös izé.

  Ebgonndolat. Bakonyit azért tartóztatták le, hogy ne befolyásolja a tanujat. A most megfogalmazott gyanu (nem mellékesen nem kicsinység az sem ha ilyen mérget tárolsz 400 méterre az első házsortól) azért volt, mert ez biztos. És amíg bennt van, addig a rendőrség begyűjti a többit. Olvas egy kicsit utána, mit írnak. Gyülnek a komoly tanuvallomások, hogy milyen szemétségeke történhettek.

  Az állami védelem alá helyezés pedig nem ismeretlen fogalom. Ha nem történik meg akkor bottal nézhetjük a pénzt. te rábiznád amig nem tsiztázódik a felelősség a megmaradt menedzsmentre a gyár biztosnágos ujranyitását. Hisz az is fontos volt, hogy a gyár minél hamarabb ujranyitódjék. Nem melleslge az MSZP-sek is elfogadták, kivéve a Gyurcsányt aki paranojás módon csak azt értette ki, hogy nekiesnek a Motim Zrt-nek.”
 • 9. henriette.m 2010. október 13. 14:48
  „Ebgondolat, igazad van, Európában nem a legjobb a vélemény a magyar miniszterelnökröl és erröl a katasztrófáról bizony úgy vélekednek, hogy a felelösöknek tudnia kellett elöre, mire számithatnak, ha nem az elöirásnak megfelelöen járnak el. Azonkivül tényleg nem egy természeti katasztrófa történt, hanem emberi mulasztás. Ki tudja mi mindent tároltak és öntöttek az iszaptárolóba és mi mindent akarnak eltusolni!”
 • 8. Ebgondolat 2010. október 13. 13:29
  „Hát igen, ki a fene fog ide települni, ha bármikor államosíthatják azt??? Az is elgondolkodtató, hogy a kormány miért nyomul ennyire a cégre?? Nyilván azért, hogy eltussolja, azt, bizony az állam feladata ellenőrizni, hogy ezek a cégek megfelelően működnek-e!!!! Az állam megtett mindent (ellenőrzésekkel), hogy megelőzze a katasztrófát??? Elég erőltetettnek tűnik a vezérigazgató letartóztatása is: azért csukták le, mert (állítólag!!!) nem volt a cégnek katasztrófa terve!!! Remélhetőleg a kormány már már az összes hasonló céget ellenőrizte és letartóztatják az összes olyan cégvezetőt, akik nem dolgoztak ki katasztrófa tervet!!! Mert máskülönben nagyon kilóg a lóláb!!! Vagy inkább az egész ló...”
 • 7. jozko 2010. október 13. 13:17
  „Egyre nő a felelőssége annak, akire ezt a balhét rátestálják.”
 • 6. gróf 2010. október 13. 13:01
  „1!
  Így nem sok gyár fog ide települni!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökre támadt az előállító helyiségben

Rendőrökre támadt az előállító helyiségben egy nagykállói férfi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei… Tovább olvasom